Agricultura: Tipus, Evolució i Reptes Actuals

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,4 KB

Tipus de Propietat Agrària

  • Propietat Mitjana: Entre 10 i 200 hectàrees. Comú a Europa i Catalunya, sovint amb suport de la Unió Europea. A Catalunya, l'explotació és directa, amb els propietaris realitzant gran part del treball.
  • Petita Propietat: Explotacions menors a 10 hectàrees. Freqüents al nord d'Espanya, com Galícia. Dificultat per introduir maquinària. Les herències fragmenten les propietats. El pagès sol conrear directament.
  • Propietat Col·lectiva: Diversos propietaris, com un grup de veïns o un poble. Els beneficis es reparteixen. Habitualment són boscos o prats.

Agricultura de Subsistència o Autosuficiència

Agricultura orientada a produir només allò que necessita el camperol i la seva família. Gairebé inexistent en l'actualitat, es considera com a tal quan es dediquen almenys 2/3 del temps o terres a aquesta producció. Present en països del tercer món, Àsia, Oceania, Amèrica Llatina i Àfrica. Aproximadament, ¾ dels agricultors del món la practiquen. Caracteritzada per un consum propi i sistemes poc tecnificats, amb guanys mínims que impedeixen la inversió en millores tècniques.

Exemples de Sistemes Tradicionals

Extensius

  • Ramaderia Nòmada o Itinerant: Els ramats es desplacen en funció de les pastures. A l'estiu, es desplacen a zones més humides com muntanyes. A Espanya es coneixia com a Ramaderia Transhumant.
  • Ramaderia Itinerant pel Foc: Es crema un espai de bosc per adobar el terreny amb les cendres i conrear sobre elles. Després, es desplacen a un altre lloc. És una pràctica molt primitiva.

Intensius

  • Ricicultura: Conreu d'arròs en deltes i a l'Àsia monsònica. Les pluges intenses de tardor, causades per l'impacte dels núvols amb l'Himàlaia, creen inundacions ideals per a aquest cultiu. Practicada en països del sud d'Àsia.

Característiques Generals de l'Agricultura Tradicional

Tècniques de conreu rudimentàries i primitives. Treball manual o amb eines primitives i pocs animals. Baixa producció a causa de tècniques poc eficaces i llavors de baixa qualitat. Ús intensiu de mà d'obra, amb rendiments mínims. Població mal alimentada, amb deficiències nutricionals, però amb alta natalitat i densitat de població.

El Problema de l'Agricultura als Països Pobres

Baixa productivitat malgrat l'abundant mà d'obra agrícola. La solució proposada des de l'estranger és la "revolució verda": transformació dels sistemes tradicionals de conreu mitjançant la transferència de coneixements i tecnologia del món desenvolupat. Iniciada als anys 50, va investigar en varietats de plantes més rendibles i resistents a malalties, especialment blat, blat de moro i arròs. Implementada als anys 60, va tenir bons resultats al sud-est asiàtic i Amèrica Llatina, però menys a l'Àfrica. Molts països han substituït conreus alimentaris tradicionals per conreus industrials destinats a l'exportació.

Crisi de la Societat Agrària Tradicional

De l'Agricultura Tradicional a l'Agricultura de Mercat

Transformació de l'agricultura als països desenvolupats després de la Segona Guerra Mundial, gràcies a la inversió de capitals en nova tecnologia, augmentant la productivitat.

Impacte Industrial al Camp

La industrialització va portar canvis a l'agricultura, forçant-la a augmentar la producció per a una població creixent. Els artesans es van arruïnar davant la competència de les màquines. Els agricultors necessitaven diners per a productes industrials, reservant part de la seva producció per a la venda.

L'Agricultura de Mercat

Els agricultors destinen part de la collita a la venda al mercat, especialitzant-se en els productes més demandats i de major qualitat. Han de comprar al mercat els productes que ja no produeixen.

Transformació Lenta

El pas de l'agricultura tradicional a la de mercat va ser lent. Molts agricultors eren reticents a dedicar totes les terres a un sol producte, reservant una part per a l'autoconsum, a causa del record de fams passades.

Dependència del Mercat

Actualment, als països desenvolupats, l'agricultura tradicional s'ha abandonat completament, i tothom practica l'agricultura de mercat, destinant tota la producció a la venda.

Entradas relacionadas: