Administració Colonial i Conseqüències de la Primera Guerra Mundial
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,57 KB
L'Administració dels Territoris Conquerits: El Model Britànic
Tipus de Colònies
- Colònies: No tenien govern propi i depenien directament de l'administració metropolitana. Eren governades per un governador i administradors, formant una elit dirigent. Aquest model s'instaurava en territoris sotmesos totalment als interessos econòmics de la metròpoli.
- Protectorats: Hi havia un govern indígena, respectat per l'administració metropolitana, però en realitat, la metròpoli creava i implantava un govern paral·lel. S'aplicava a colònies que havien estat, en el passat, estats estructurats.
- Mandats: Després de la Primera Guerra Mundial, es van crear per administrar els territoris dependents de les potències perdedores. Una potència colonial exercia la tutela sobre una zona en representació de la Societat de Nacions.
- Colònies de Poblament: L'objectiu era assegurar l'establiment d'abundant població europea, que s'imposava a l'escassa població indígena. Un exemple foren els dominis britànics: Canadà, Nova Zelanda, Sud-àfrica i Austràlia. Disposaven d'un govern propi, tot i que mantenien relacions de dependència amb la metròpoli.
El Domini dels Pobles Colonitzats
Impacte del Colonialisme
- Impacte Econòmic: L'aristocràcia se'n beneficiava, però per a la majoria de la població va empitjorar la seva situació. Expropiació de les terres indígenes, que passaren a mans dels colonitzadors. Les terres indígenes abandonen els conreus tradicionals i es potencia el monocultiu extensiu: les plantacions, que responien a les necessitats de les metròpolis. Imposició d'una economia de mercat amb l'ús de paper-moneda.
- Impacte Demogràfic: La introducció de vacunes, mesures higièniques i serveis sanitaris va reduir la mortalitat i augmentar la població indígena. La submissió de la població indígena a treballs forçats va provocar un augment de la mortalitat. L'augment de la població, de vegades, provocava un trencament en l'equilibri població-recursos que va donar lloc a subalimentació crònica.
- Impacte Social: Trencament de la vida tribal i del sistema de jerarquies socials amb la creació de fronteres fictícies. Creació d'elits indígenes afavorides per la seva obediència.
- Impacte Cultural: Imposició de la cultura occidental i pèrdua de les creences, les tradicions i la identitat autòctones. Extensió de les llengües, les creences, les religions i les formes de vida europees. Major a Àfrica i no tant a Àsia.
La Conferència de París i els Tractats de Pau (1919)
La Conferència Internacional de París de 1919, amb 32 països, va tenir les principals negociacions entre les potències vencedores: EUA, Gran Bretanya, França i Itàlia. Els Tractats de Pau van reflectir els interessos dels vencedors, però hi havia diferències:
- Els EUA volien una pau fundada en el dret i la justícia, llibertat de comerç i navegació, desarmament, destrucció dels imperis i impuls de la democràcia.
- Els europeus volien compensacions econòmiques.
El Tractat de Versalles
El Tractat de Versalles va partir de la base que Alemanya era la causant del conflicte i va imposar sancions:
- Territorials: Lliurament a França d'Alsàcia i Lorena, Posnània a Polònia, separació de la Prússia Oriental, amb la creació del corredor de Danzig, i repartiment de les seves colònies entre els vencedors.
- Econòmiques: Pagament de fortes reparacions de guerra, lliurament de les mines de carbó del Sarre a França, confiscació dels seus béns a l'exterior i de la seva flota.
- Militars: Abolició del servei militar i restricció de les forces del seu exèrcit.
- Altres: Prohibició de la unió d'Alemanya amb Àustria i ocupació de la riba del Rin durant 15 anys.
Altres Tractats
- Saint-Germain: Àustria perdia tots els territoris esclaus i esdevenia una república.
- Trianon: Hongria perdia la sortida al mar i una part dels seus territoris, que van ser cedits a Txecoslovàquia, Iugoslàvia i Romania.
- Neully: Bulgària cedeix territoris a Grècia.
- Sèvres: L'Imperi Turc cedeix territoris als àrabs i grecs.
La Societat de Nacions (SDN)
L'objectiu de la SDN era garantir la pau i fomentar la col·laboració internacional. Estava formada per dos organismes:
- Assemblea General: Tots els membres.
- Consell: Les potències guanyadores (EUA, Gran Bretanya, França, Itàlia, Japó) i quatre més elegides per l'assemblea.
Hi havia dues visions de la SDN:
- EUA: Organització a favor de la resolució dels conflictes mitjançant l'acord.
- Vencedors de la guerra: Organització per imposar les seves decisions.
Ni els vençuts ni Rússia van formar part finalment.
Una Pau Inestable
- La població treballadora torna a la seva realitat: penúries i explotació.
- La Revolució Russa havia generat expectatives i un clima revolucionari.
- La humiliació dels vençuts i l'asfíxia econòmica van contribuir a l'ascens del feixisme.
- Els tractats no van solucionar els problemes nacionals i importants minories van ser englobades en estats on no se sentien representades.