Actuació davant una hemorragia

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Deporte y Educación Física

Escrito el en catalán con un tamaño de 11,67 KB

Què és un accident ? I un traumatisme?


Accident:


succés o esdeveniment involuntari i sobtat, q ocasiona danys i traumatismes.

Traumatismes:

els accidents en causen,són lesions produïdes per agents externs i poden ser físics o químics.

Hemorràgies i tipus:


HEMORRÀGIA:


sortida de sang dels vasos sanguinis quan se’ls trenca la paret.

TIPUS d’hemorràgia (2):
A)Segons el vas que sagni(3):
1-H.Arterial(la sang surt a borbollons amb cada batec cardíac. Es pot perdre molta sang ràpidament. De color vermell viu. És l’hemorràgia més greu)
;
2-H.Venosa(la sang surt contínuament i + lenta, sense pressió; d’un color vermell + fosc, + fàcil d’aturar.);
3-H.Capil·lar (la sang surt + a poc a poc, però per molts punts alhora, s’anomena Hemorràgia “en llençol”).
B)Segons el lloc on s’aboca el sagnat(3):
1-H.externa (aboquen a l’exterior. Conseqüències menors, pq s’atenen ràpid per intentar aturar-les);
2-H.interna(la sang s’acumula entre els teixits o en una cavitat del cos -es queda a dins-És menys visible i + fàcil q passi desapercebuda. Més perillosa q l’externa ex: rebenta la melsa);
3-H.Exterioritzada (hemorràgia intermedi, la sang s’ha abocat a l’interior de l’organisme, però n’ha sortit per un orifici natural –boca, vagina, anus- ex:típic infecció al pulmó, orina,regla, traumatisme craneoencefal q surt sang per orella..)

 -------El volum de sang de les persones: Tenim aprox

. 0’8litres per cada 10quilos de pes!-

-------

Gravetat de les hemorràgies (3) : 1-Lleu ( 0’5 litres, provoca lleugera sensació d’inestabilitat, mareig; en principi no es “obligat” trucar 112estirarla i cames enlaire en tots els casos!

);
2


-Greu (de 0’5 a 1’5 litres, víctima q sofreix:
dolor, amb respiració superficial; pell pàl·lida i freda; pols dèbil, amb batecs ràpids;  sensació de set per pèrdua de líquid, podem donar glopets d’aigua tèbia o beguda isotònica o bé humitejar llavis

; vertigen, desmai, visió borrosa i brunzits d’oïda)


3-Molt greu(+ de 1’5 litres, manifestacions anteriors però + intenses, i a més una respiració accelerada i manifestacions i risc de xoc/ Normalment estan inconscients. Aquesta hemorràgia pot portar a la mort en poques hores).                                                                                                      

Que hem de fer hemorràgies?

Tranquilitzar-la i si té la sensació d’inestabilitat fer-la posar en decúbit supí i cames en l’aire.
*Tingues-ho en compte, precaucions per evitar infeccions per contacte amb la sang!; persona  estirada 1-Trobar el punt que sagna;
2.Prioritat és aturar hemorràgia, per tant fem compressió (no directe sinó a través de gasses, tela..) Mai treure el teixit q està en contacte amb la pell i en tot cas es pot embenar per  aguantar l’apòsit (mínim 10 min compressió) però hem de fer el temps q calgui.. ...;
3-Si no s’atura hemorràgia amb compressió Cosses accessòries a fer:
Posar + amunt del cor.. I frenar el flux de sang comprimint l’artèria q rega l’àrea ex: L’aixella (hemorràgia al braç), cara interna del braç Hemorr. Avantbraç), cara interna avantbraç (hemorr. A la mà). Centre de l’engonal (hemorràgies cuixa), darrere del genoll (hemorr cama), l’empenya (part superior del peu per hemorràgies part anterior del peu)......                                                                                                  

EL TORNIQUET:

és perillós!! Fes-lo servir tan sols com a últim recurs, quan perilli la vida de la víctima pq es perd l’extremitat)/
-Si no s’atura el sagnat, assegurar-te q estàs aplicant les mesures correctament;
-En amputació traumàtica molt greu fer torniquet!!/ .. Mai treure torniquet!! Fer-lo amb drap ample 6-8cm pq sinó talla..Es col·loca abans d’on hi ha l’hemorràgia i es comprimeix fins q s’atura... Apunta lloc visible l’hora en q as fet torniquet.

Cosos estranys: petits es poden treure, però grans no pq pot agreujar. Es millor no moure la víctima i si s’ha de fer primer immobilitzarem l’objecte amb esparadrap...

Hemorràgia interna com detectem?


Veiem símptomes d’hemorràgia greu (dolor, amb respiració superficial; pell pàl·lida i freda; pols dèbil, amb batecs ràpids;  sensació de set; vertigen, desmai, visió borrosa i brunzits d’oïda), però l’únic q no veiem exteriorment l’hemorràgia.

Què hem de fer?

Abrigar/tapar la víctima  i si esta inconscient PLS i si esta conscient estirada amb cames arronçadés i cap una mica inclinat endavant.


QUÈ PASSA EN EL XOC:


ens baixa la pressió i els comencen a fallar òrgans pq no arriben suficients nutrients i oxigen. La causa + comuna de xoc és l’hemorràgia greu, però tmb  per malalties. Hi ha risc de mort, Avisar 112pq es molt greu.
Té tots els símptomes d’hemorràgia greu + suor freda (pell de color cendrós i es refreda, suor enganxosa, pols ràpid i dèbil, respiració ràpida i superficial, set, la consciencia  va minvant i està indiferent al món exterior). No donar aigua pq pot activar l’aparell digestiu. Posar en decúbit supí amb cames aixecades i cap al costat.

CONTUSIÓ:


resultat d’un traumatisme per un agent físic, sol ser per objecte pla, és el q en diem “un cop”, són lesions q no trenquen la pell, però q afecten els teixits q hi ha per sota.  Contusió en articulació es + greu pq hi ha lligaments...                                                      

*Articulació:

uníó entre 2 ossos. 
Parts articulació(5): 1-Tendons (uneixen el múscul a l’os);
2-lligaments (uneixen els ossos entre si i limiten el moviment);
3-Cartílag articular ( en els extrems de l’os q s’articulen
); 4-Càpsula articular (tanca l’articulació i fabrica líquid articular);
5-Líquid articular (lubrifica les superfícies pq no s’escalfin ni freguin davant el moviment) / totes articulacions tenen això però al genoll a + a + hi ha el menisc-// ,Moltes contusions articulars lesionen els lligaments i causen típica lesió (2):  Esquinç (distensió del lligament de l’articulació, es a dir el lligament queda “estirat” i unes quantes fibres del lligament es trenquen, per això fa mal, i això crea reacció d’inflamació.. ) i trencament lligament (separa completament els 2 extrems, aquí si q hi ha un trencament i s’ha d’operar!).

En cas de contusió:


1er aplicar fred (sempre) en cas q sigui de 2on o 3er grau immobilitzar-les i repòs./ es pot fer embenat comprensiu amb benes elàstiques . Tandes de fred 10min/8hores i mai aplicar gel directament!

FRACTURA:


trencament d’un os.

Fisura



esquerda a l’os sense q hi hagi trencament.// tipus fractures 2: Obertes i tancades. Les obertes hi ha risc d’infecció!.                                              

Com detectem una fractura? SIGNES:

signes evident d’un accident, impossibilitat de moure una articulació, deformació, crepitació, molt dolor, té inflamació envermelliment i escalfor./ Complicacions:
  hemorràgia interna o externa; falta de pols en l’extremitat i amb formigueig (pot ser q hi hagi arteria trencada o vena); o falta sensibilitat ( potser q hi hagi nervi trencat).

LUXACIONS



és quan extrems dels ossos que estan articulats es desplacen respecte la posició normal luxacions + freqüents:  cadera espatlla i nens tmb colze Com la detectem?
La detectem pq hi ha una deformitat en l’articulació, incapacitat de moviment i dolor.

Què hem de fer?

Si hi ha hemorràgia tractar-la, aturar-la; netejar la ferida si n’hi ha( amb AIGUA i sabó podem fer servir gases però sense fregar i en luxacions normalment no hi ha ferida); no recol·locar mai una fractura ni luxació; si hem de moure persona immobilitzar en postura + còmode.

FERIDES: són lesions q trenquen la continuïtat de l’òrgan, a la pell, a les mucoses o en un òrgan intern. Totes les ferides causen dolor i una hemorràgia + 0 – gran.
* En punxada i mossegada cal vacuna tètan (malaltia paralitzant)es important netejar les ferides!// Hi ha 2 tipus: neta (ferida quirúrgica
..) i Bruta ( totes les altres; les + perilloses són; les q arriben a l’abdomen, en teixits interns... I tmb quan et claves un cos estrany)                                                                         

Què fer en ferides?

Treure objecte sempre q sigui petit, netejar ferida, desinfectar, esbandir.. Si es molt perita no cal tapar i Si es gran gasses i fer apòsit ( subjectar amb embenat q no ha de ser compressiu o esparadrap)  CLOREXIDINA per desinfectar o sinó aigua oxigenada o alcohol 70º 

ERRORS Q CAL EVITAR



  Desinfectar ferida amb alcohol; fer servir antisèptic acolorit, fer servir pomades (pq estoven la zona lesionada i en retarden el guariment, la curació); pólvores; cotó fluix ( no pq queda enganxat i actua com altre cos estrany); suturar la ferida ( si no remets la víctima a una avaluació mèdica desprès, però en principi no es feina nostre, per tant si es ferida gran la tapem!)

EPISTAXI:


és la sortida de sang pel nas causes + freqüents son: un cop directe al nas, gratar-se fossa nassal, hipertensió arterial... I de vegades canvi temperatura.

Que fer?

Cap endavant i pressionar 10 min. Aigua freda al clatell tmb ajuda  pq la fredor contreu els vasos sanguinis del cap, podem fer servir coto per fer un tap

OBJECTES ULL



suero fisiològic amb xeringa petita, tenir en compte q pot ser ja no hi hagi res pq de vegades les llàgrimes han evocat el cos estrany però la irritació a la conjuntiva pot persistir uns quants minuts.

OBJECTES OÏDA(abans de res pregunta si te el timpa perforat
)
I NAS
fer servir pinces i a l’oïda pots posar aigua o oli...

Entradas relacionadas: