Els àcids nucleics: trets comuns
Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,76 KB
ELS ÀCIDS NUCLÈICS: TRETS COMUNS
- Formats per C, H, O, N i P.
- Poden trobar-se com a nucleòtids aïllats o polímers d'aquests: ADN i ARN.
- Dogma central de la genètica: ADN-(transcripció)-ARN-(traducció)-PROTEÏNES-(plegament)-FUNCIÓ. (Excepció: retrovirus).
NUCLEÒTIDS AÏLLATS
Actuen com a intermediaris metabòlics: A (energia/electrons/c.o.carboni/senyals) <- (transportador descarregat) (transportador carregat) -> B (objectiu: no cal que depenguin dels altres, i la seva funció és separar els processos.) -> C (energia/electrons/c.o.carboni/senyals) - D. Segons el producte transportat:
- ENERGIA: Formar un enllaç químic costa energia/trencar un enllaç químic allibera energia/aquests enllaços químics es formen i es trenquen per alliberar energia. ADP: descarregat/ATP: carregat. És un fet contingent (és d'una manera però podria haver sigut d'una altra), ja que tots provenim de Luca. En biologia, els electrons circulen en parella amb els seus protons corresponents.
- ELECTRONS.
- CADENES DE CARBONI.
- SEÑALS.
NUCLEÒTID
Són les unitats estructurals bàsiques dels àcids nucleics, és a dir, que els àcids nucleics estan formats per l'encadenament de nucleòtids. També es poden trobar lliures a totes les cèl·lules. Els que no són aïllats, s'uneixen per formar l'ADN o l'ARN. S'enllaça amb un petit desplaçament (tenen forma de cunya): Dextorsa (dreta)/ sinistrosa (esquerra).
Un nucleòtid està constituït per:
- Una base nitrogenada.
- Un sucre de cinc carbonis (ribosa o 2-desoxiribosa).
- Un grup fosfat (H3PO4).
La base nitrogenada i el sucre junts formen un nucleòsid. El grup fosfat forma enllaços amb el carboni 2, 3 o 5 del sucre, sent el carboni 5 el més comú.
ARN
- COMPOSICIÓ: (pentosa: B-D-ribofuranosa) BON: A, T, C, U.
- ESTRUCTURA: Monocatenari de cadena curta, en alguns virus pot ser bicatenari (doble ARN).
- SÍNTESI: A partir de l'ADN per complementarietat (transcripció).
- TIPUS: Missatger (ARNm), de transferència (ARNt), ribosòmic (ARNr).
- FUNCIÓ: Expressió de la informació genètica, suport per a la síntesi de proteïnes (traducció). En alguns virus, portador de la informació genètica.
ADN
- COMPOSICIÓ: (pentosa: 2-desoxi-B-D-ribofuranosa) BON: A, T, C, G.
- ESTRUCTURA: En alguns virus pot ser monocatenari. Bicatenari de cadena llarga: Watson & Crick 1953 models A, B, Z. Les dues cadenes són complementàries i antiparal·leles. Hèlix de dues cadenes aparellades per ponts d'hidrogen entre les BON oposades. Cadenes d'ADN: (sempre A:T/T:A o G:G/C) extrem dret: 5' 3' i extrem esquerra: 3' 5'. C: citosina G: guanina. Nivells estructurals: Primari (de l'extrem amino a l'extrem carboxil, 5' 3'), secundari (doble hèlix, A, B, Z), terciari (com em trobo l'ADN a la cèl·lula). En eucariotes, s'associa a histones (proteïnes), parlem de cromatina.
- SÍNTESI: A partir de l'ADN per complementarietat (replicació), a bipartició procariota, a la fase S del cicle cel·lular eucariota.
- TIPUS:
- Eucariotes: Nucli = forma diversos cromosomes individuals associats a proteïnes a les histones (mitocondris i plastidis: ADN circular tancat). A la interfase (poc compactat): permet llegir informació = cromatina. A la mitosi (compactat): no informació = cromosomes.
- Virus: ADN lineal (un cromosoma únic).
- Procariotes: ADN circular tancat.
- FUNCIÓ: Molècula portadora de la informació genètica.