Els àcids nucleics: trets comuns

Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,76 KB

ELS ÀCIDS NUCLÈICS: TRETS COMUNS

  • Formats per C, H, O, N i P.
  • Poden trobar-se com a nucleòtids aïllats o polímers d'aquests: ADN i ARN.
  • Dogma central de la genètica: ADN-(transcripció)-ARN-(traducció)-PROTEÏNES-(plegament)-FUNCIÓ. (Excepció: retrovirus).

NUCLEÒTIDS AÏLLATS

Actuen com a intermediaris metabòlics: A (energia/electrons/c.o.carboni/senyals) <- (transportador descarregat) (transportador carregat) -> B (objectiu: no cal que depenguin dels altres, i la seva funció és separar els processos.) -> C (energia/electrons/c.o.carboni/senyals) - D. Segons el producte transportat:

  1. ENERGIA: Formar un enllaç químic costa energia/trencar un enllaç químic allibera energia/aquests enllaços químics es formen i es trenquen per alliberar energia. ADP: descarregat/ATP: carregat. És un fet contingent (és d'una manera però podria haver sigut d'una altra), ja que tots provenim de Luca. En biologia, els electrons circulen en parella amb els seus protons corresponents.
  2. ELECTRONS.
  3. CADENES DE CARBONI.
  4. SEÑALS.

NUCLEÒTID

Són les unitats estructurals bàsiques dels àcids nucleics, és a dir, que els àcids nucleics estan formats per l'encadenament de nucleòtids. També es poden trobar lliures a totes les cèl·lules. Els que no són aïllats, s'uneixen per formar l'ADN o l'ARN. S'enllaça amb un petit desplaçament (tenen forma de cunya): Dextorsa (dreta)/ sinistrosa (esquerra).

Un nucleòtid està constituït per:

  • Una base nitrogenada.
  • Un sucre de cinc carbonis (ribosa o 2-desoxiribosa).
  • Un grup fosfat (H3PO4).

La base nitrogenada i el sucre junts formen un nucleòsid. El grup fosfat forma enllaços amb el carboni 2, 3 o 5 del sucre, sent el carboni 5 el més comú.

ARN

  1. COMPOSICIÓ: (pentosa: B-D-ribofuranosa) BON: A, T, C, U.
  2. ESTRUCTURA: Monocatenari de cadena curta, en alguns virus pot ser bicatenari (doble ARN).
  3. SÍNTESI: A partir de l'ADN per complementarietat (transcripció).
  4. TIPUS: Missatger (ARNm), de transferència (ARNt), ribosòmic (ARNr).
  5. FUNCIÓ: Expressió de la informació genètica, suport per a la síntesi de proteïnes (traducció). En alguns virus, portador de la informació genètica.

ADN

  1. COMPOSICIÓ: (pentosa: 2-desoxi-B-D-ribofuranosa) BON: A, T, C, G.
  2. ESTRUCTURA: En alguns virus pot ser monocatenari. Bicatenari de cadena llarga: Watson & Crick 1953 models A, B, Z. Les dues cadenes són complementàries i antiparal·leles. Hèlix de dues cadenes aparellades per ponts d'hidrogen entre les BON oposades. Cadenes d'ADN: (sempre A:T/T:A o G:G/C) extrem dret: 5' 3' i extrem esquerra: 3' 5'. C: citosina G: guanina. Nivells estructurals: Primari (de l'extrem amino a l'extrem carboxil, 5' 3'), secundari (doble hèlix, A, B, Z), terciari (com em trobo l'ADN a la cèl·lula). En eucariotes, s'associa a histones (proteïnes), parlem de cromatina.
  3. SÍNTESI: A partir de l'ADN per complementarietat (replicació), a bipartició procariota, a la fase S del cicle cel·lular eucariota.
  4. TIPUS:
    • Eucariotes: Nucli = forma diversos cromosomes individuals associats a proteïnes a les histones (mitocondris i plastidis: ADN circular tancat). A la interfase (poc compactat): permet llegir informació = cromatina. A la mitosi (compactat): no informació = cromosomes.
    • Virus: ADN lineal (un cromosoma únic).
    • Procariotes: ADN circular tancat.
  5. FUNCIÓ: Molècula portadora de la informació genètica.

Entradas relacionadas: