L'acció reformista dels governs del bienni d'esquerres (1931-1933).

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,13 KB

.

Panorama de partits Polítics

Partits: 1. Esquerres: Reivindiquen la laïcitat de l’estat, es a dir, l’estat ha de fer campanya a Favor de tot el que és antireligiós.

Reivindiquen democratització De l’exercit, la reforma agrària, els drets socials, descentralització de l’estat.

2. Dretes: Reivindiquen estat Confessional i de privilegis de l’exercit

Defensa de la propietat agrària Tradicional.

Contraris a la reforma Laboral.

Estat unitari.

3.Bienni reformista

3.1 Proclamació de la República

El 12 d’Abril del
1931 hi ha Eleccions municipals. El resultat es que tot i en termes absoluts van guanyar Els monàrquics, a les capitals van guanyar els rep.
Això fa pensar al rei que No te prou suport. Veu venir una GC i decideix marxar a Itàlia (Alfons XIII), Per tal d’evitar la Guerra Civil.

El 14 d’Abril de 1931: Proclamació de la República. Fan cas al Pacte de San Sebastián, Francesc Macià Proclama la rep. Catalana dins de la rep. Espanyola.

28 de juny: Eleccions a Corts constituents. El president serà Alcalà Zamora i el primer ministre serà Manuel Azaña. La ideologia del govern serà rep. Socialista, és a dir, centre Esquerra i l’esquerra moderna del PSOE. El president es triat per 6 anys, pot Destituir al cap de govern, pot promulgar lleis i pot dissoldre les corts.

Es crea el Tribunal de garanties constitucionals. La rep es un govern reformista, per tant es mantenia dintre del liberalisme polític. De tota manera Des del dia 1 el govern de la rep te la oposició de: 1. La dreta: consideren Que és massa reformista (església, militar, burgesia)

3.7 Cat durant el Bienni Reformista

Cat es mostra clarament d’esquerres i republicanes. El seu líder serà Francesc Macià. Amb la rep Francesc i Macià i la Lliga deixen de ser el Referents de Cat. Macià proclama la rep catalana dintre de la rep de la Federació de les rep ibèriques. Zamora i el govern català negocien al 17-4-1931 Creen una generalitat regulada per un estatut d’autonomia. A Cat el partit Majoritari serà ERC. El primer que fan és amb altres partits polítics com la Uníó socialista de Cat i el partit catalanista és preparar un estatut d’autonomia.

4.4 Revolució Octubre del 34. La repressió a Astúries: Catalunya

Els governs radicals Amenaçaven les reformes rep. Davant d’això creix la tensió social per part de Les esquerres. D’altra banda comencen a tenir més presencia els partits i els Grups feixistes i nazis. A Octubre del 34 es programen revoltes obreres per tot Espanya, organitzades per la CNT, UGT. Això fracassa a tot arreu menys a Cat i Astúries.

La revolta a Astúries: Es Crea la UHP (unidad hermanos proletarios), proclamen el comunisme llibertari. Durant 15 dies Astúries estarà sota el control de la UHP amb enfrontaments Contra la guàrdia civil. Per sufocar la rebel·lió s’ha de cridar la legió Manada per Franco.

reformista (església, militar, burgesia)Entradas relacionadas: