Accés a arxius i registres

Enviado por Chuletator online y clasificado en Formación y Orientación Laboral

Escrito el en catalán con un tamaño de 20,55 KB

TEMA 2: DOCUMENTS FONTS D’INFORMACIÓ I FONTS D’INFORMACIÓ DOCUMENTALS

EL DOCUMENT

oInformació fixada en un suport físic transmissible en l’espai i en el temps i susceptible de constituir-se en font d’informació per obtenir nova informació. Integrat per la informació enregistrada (missatge) + suport físic).

oFuncions:
superació de barreres comunicatives, memòria col·lectiva, avenç científic, progrés social , valor probatori.

Criteris de classificació

§Suport:
primers suports,paper(permet visualitzar info, no aparell de lectura, fràgil, molt espai per la seva conservació), microgràfics (estalvi espai, aparell de lectura), magnètics (major capacitat d’emmagatzematge, econòmics, aparell reproductor, perdurabilitat limitada), òptics (vases de dades, documents digitals, major capacitat d’emmagatzematge a menor cost, major perdurabilitat, mes estabilitat de les dades i menor desgast.

§Naturalesa de la informació:
textuals, sonors, icònics, audiovisuals, multimèdia.

§Accessibilitat:
públics/ restringits.

Literatura grisa

No s’obtenen pels canals habituals de venda i distribució, tenen tirades curtes (pocs exemplars), circulació restringida, difícil identificació/localització, normalment no passen per mecanismes de control bibliogràfic.

Exemples:actes de congressos, tesis doctorals, normes, patents, informes científics, memòries d’empreses...

LES FONTS D’INFORMACIÓ                                  (qualsevol informació que contingui informació i serveixi per a transmetre-la)

vEl receptor converteix l’objecte en font en dotar-lo de significat que abans no tenia. Voluntat d’un emissor per transmetre missatge.

vFonts d’informació documentalsàper difondre info mitjançant documents.

vNecessitats informativesàmemòries externes (biblioteques, centres de documentació, arxius)àllibres, articles científics, patents, contribucions de congressos, informes de recerca, bases de dades...

Origen intel·lectual de la informació

ØPrimàries:informació original, informació directa, algunes són obres de referència.

Fonts primàries de referència:diccionaris (terminològics, sinònims, sigles, acrònims, biogràfics, generals, especialitzats...), enciclopèdies, directoris, anuaris (geopolítics, estadístics, generals/especialitzats), cronologies i atles.

Fonts primàries, no de referència:monografies, publicacions, períòdiques, articles de revista, informes tècnics, normes, patents, tesis doctorals, actes de congressos.

ØSecundàries: informen sobre fonts primàries (informen de la seva existència i localització), no proporciones respostes directes, totes són obres de referència. Bibliografies, catàlegs, catàlegs col·lectius, índexs acumulatius, bulletins de sumari, bulletins de resums

Totes les fonts secundàries són el resultat de l’aplicació de la cadena documental

-Articles/monografies/ tesisàselecció/descripció/indexació/classificacióàbut, sumaris, bibliografies, catàlegs.

-Documents primarisàanàlisi documentalàdocuments secundaris

Obres de referència=font d’informació primària o secundària que.. Lectura no lineal, integrada per unitats d’info ordenades per algun criteri, acompanyades d’índexs 

Col·leccions de referència

Serveis de referència virtuals


: en motors: Servicios de referencia (virtual, en línia,online), ask a services, as kan expert, digital reference, aslk a librain. En directoris: secció de referència.

Fiabilitat de les fonts (indicadors per a l’avaluació segons R. Fornás)


§Autoritat, credencials, claredat del missatge, independència i imparcialitat, usabilitat, vigència, fonts de procedència del document, utilitat, popularitat.

TEMA 3: LES FONTS BIBLIOGRÀFIQUES

DOCUMENTS TEXTUALSà


Monografies, legislació i jurisprudència, treballs acadèmics, tesis, revistes i articles de revista, notícies, estadístiques, informes, treballs de recerca i patents. 

DOCUMENTS CIENTÍFICSà


Monografies, revistes científiques, articles científics, patents, informes de recerca, contribucions a congressos, tesis i legislació.

DOCUMENTS GRÀFICS, SONORS I AUDIOVISUALSàfotografies, gràfics i imatges, publicitat, infografies, música (àudios), podcast (àudios), pel·lícules i documentals.

FONTS BIBLIOGRÀFIQUESà


Catàlegs bibliogràfics, BdD sumaris, BdD comercials (especialitzades), portals editorials, buscadors acadèmics, revistes open access, repositoris digitals i de tesis, treballs d’investigació, biblioteques digitals, hemeroteques virtuals.

QUÈ ÉS UN CATÀLEG BIBLIOGRÀFIC?


·És un registre de les fonts bibliogràfiques trobades en una biblioteca o en un grup de biblioteques, que es poden agrupar en una xarxa en diverses ubicacions. 

·(Un document bibliogràfic pot ser qualsevol font d'informació (ex: llibres, fitxers informàtics, gràfics, materials cartogràfics, etc.), aquests són materials que es consideren de la biblioteca. Els usuaris de la biblioteca poden consultar les obres i la informació que desitgin).

·El catàleg de fitxes ha estat familiar als usuaris de biblioteca per generacions, però ha estat substituït amb eficàcia pel catàleg en línia (OPAC) el qual és d'accés públic. Alguns encara refereixen al catàleg en línia com "catàleg de fitxes. Algunes biblioteques amb l'accés d'OPAC encara tenen catàlegs de fitxes en lloc, però aquests ara són estrictament un recurs secundari i són rarament actualitzats. Algunes biblioteques  l’han conservat  però altres l’han eliminat a favor de l'OPAC per tal d’estalviar espai per altres usos, per ex, per prestatgeries addicionals.

·El catàleg de biblioteques més gran del món és el catàleg del WorldCat.Org gestionat per la cooperativa de biblioteques sense ànim de lucre OCLC, (Online Computer Library Center) amb seu a Dublín, Ohio, EEUU.

·L’OCLC és una cooperativa mundial de biblioteques (de mes de 100 països) que proporciona serveis tecnològics compartits, investigació original i programes comunitaris  pels seus membres i per la comunitat  bibliotecaria en general, per tal de facilitar l’accés a la infpormació i que aquesta sigui més útil.

·El Worldcat és la base de dades d’informació sobre col·leccions bibliotecaries més completes del món.

·Al Gener de 2016, WorldCat.Org tenia més de 360.000.000 registres de catàlegs i més de 2.000 milions de fons de biblioteques.

QUÈ ÉS UNA BASE DE DADES

o“Volum d’informació que ha estat gravat en un suport electrònic i és gestionat per un programa informàtic anomenat Sistema Gestor de Base de Dades”.

o“Conjunt d’informacions relatives a un mateix domini del coneixement, registrades en un suport llegible per ordinador i articulades en unes unitats lògiques anomenades registres”.

o“Estructura que permet rebre dades, emmagatzemar-les i extreure-les a petició d'usuaris múltiples i independents entre ells”.

Bases de dades de sumaris

Multidisciplinars. 

Donen accés al sumari de revistes, al resum i en el millor dels casos al text íntegre del document.

Ús prioritari: mantenir-se al corrent sobre un àmbit temàtic. Conèixer novetats publicades.

Per exemple, Dialnet.

Bases de dades comercials (especialitzades)


Productes comercialitzats per multinacionals de la venda     d’informació especialitzada temàticament.

Donen accés al text íntegre o resum depenent del tipus de subscripció.

Útils per al coneixement de la recerca capdavantera en un àmbit.

Llenguatge de consulta controlat.

Guarden estratègies de cerca i exporten registres a gestors bibliogràfics.  

Publimed(medicina), factiva (premsa i actualitat econòmica), Westlaw (legislació), Eriç(educació), Communication & Mass Media Complete(comunicació), PsycINFO (psicologia).

PORTALS EDITORIALSàeditorials de prestigi acadèmic, multidisciplinars, accés íntegre a la publicació, llenguatge de consulta lliure, guarden estratègies de recerca i envien alertes de documents, consultes sobre el text íntegre del document, permeten exportar registres a gestors bibliogràfics. 

Autors de referència, revistes de referència i emergència de temes d’investigació=

SciVerse/Scopus:

permet accedir a la principal bibliografia mundial, dóna accés a 15.000 revistes peer-review, cobertura cronològic (documents posteriors a 90’s), sistema de consulta molt refinat (keyword/paraula clau), dimensió bibliomètrica.

Web of Science:

literatura acadèmica, perfil multidisciplinar (8000 revistes), no control llenguatge, permet exportar registres a gestors bibliogràfics, permet realitzar anàlisis automàtics dels resultats, recurs bibliogràfic/bibliomètric.

BUSCADORS ACADÈMICSàmultidisciplinars, rastregen webs, consultes sobre text íntegre document, no control llenguatge, permet exportar registres a gestors bibliogràfics, menor garantia de precisió i exhaustivitat.

-Google acadèmic: inclou tot tipus de documents, permet saber impacte publicació, exportar resultats.

-ScienceResearch.Com: +400 colecions, permet exportar registres, sistema de consultes rudimentari.

REVISTES OPEN ACCESSà“Revistes acadèmiques d’accés lliure que estan disponibles en línia, sense barreres econòmiques, legals o tècniques. Algunes estan subvencionades i altres requereixen un pagament en benefici de l’autor”.Dona una major accessibilitat per els resultats de la investigació científica i una major visibilitat pels autors.

oColeccions de publicacions que normalment no s’inclouen  en les bdd comercials. 

oMultidisciplinars. 

oAccés als text íntegre dels articles sense necessitat de subscripció.

oEl nivell de consulta és molt divers. 

oAccés al text íntegre dels articles sense necessitat de subscripció.

oEl control del llenguatge és nul.

oNo acostumen a permetre l’exportació de registres.

REPOSITORIS DIGITALS (INFORMES, TREBALLS ACADÈMICS, RECERQUES…)à


Sistema informàtic on s’emmagatzema la informació digital d’una organització amb la finalitat que els seus membres la puguin compartir. Poden emmagatzemar qualsevol tipologia documental (llibres, articles científics, programes informàtics, imatges,…), però també documentació i informació institucional, administrativa i objectes d’aprenentatge. Habitualment tenen forma de base de dades. 

vRepositoris de tesis i treballs de recerca:
Multidisciplinars. Diversitat documental.Agrupen i difonen la recerca d’institucions científiques i acadèmiques. Accés al document íntegre.

Tesis doctorales en Red:

+50.000 tesis, no és una font exhaustiva, cobertura cronològica desigual, búsqueda en el text complet del document.

Tesis doctorales: Teseo:

només proporciona informació referencial en la majoria dels casos. Indexació a través de Teseauro UNESCO (poca precisió).

Dialnet

: text ímntegre, accés a més de 45.000 tesis de més de 40 Unís.

-
Dart Europe(a nivell europeu).

-
NDLTDProQuest Dissertations(internacional).

vBiblioteques digitals
: tendència a accés i cerca en el document íntegre.

Google Books:

només referència document, cerques en document, visualització fragments text, lectura i descàrrega íntegres del document. 

vHemeroteques digitals:
accés a informació retrospectiva publicada per mitjans impresos, accés íntegre al text de la noticia, cerca en document íntegre.

-Mynews: des de 1996, gran cobertura general i especialitzada dels MCM.

-Iconoce: buscador gratuït, cobertura cronològica reduïda.

-Factiva: informació econòmica i empresarial internacional. Cobertura temporal de més de mig segle, accés íntegre a notícia.

FIABILITAT DE LES FONTSà


Autoritat (individual, col·lectiva, institucional , oficial, educativa, empresarial, pública, privada...), credencials (professionals, amateurs, oficials, prestigi...), claredat del missatge, independència i imparcialitat, usabilitat, vigència, fonts de procedència, utilitat, popularitat.

Necessito llibres sobre un tema


:catàlegs bibliogràfics, biblioteques digitals, portals de llibres electrònics, BdD bibliogràfiques, Google books.

Necessito seleccionar un llibre a partir del seu contingut: portals de llibres electrònics, WorldCat, buscar reviews en BdD comercials, portals, editorials, buscadors acadèmics; Google books.

Necessito revistes sobre un tema:


directoris de publicacions, bases de dades de sumaris i catàlegs bibliogràfics.

Necessito articles de revista sobre un tema


: bases de dades comercials, portals editorials, buscadors acadèmics, revistes open access

Necessito resultats d’una recerca:


bases de dades comercials, repositoris de tesis i TR.

Necessito bases de dades:


catàlegs comercials, bibliogràfics i directoris.

Necessito notícies:


hemeroteques virtuals i seguiment de mitjans.

Necessito fonts de referència:


catàlegs bibliogràfics i col·leccions de recursos de referència.

Necessito aproximar-me a un tema


: col·leccions de recursos especialitzats. 

DOCUMENTS I FONTS D’INFORMACIÓ PRIMÀRIA. DOCUMENTS I RECURSOSàllibres, capítols, revistes especialitzades, articles científics, tesis doctorals, lleis, estadístiques, patents, normes, mapes, fotografies, materials audiovisuals, notícies, pàGinés web, presentacions PP, blogs, llistes de distribució i persones expertes.


Entradas relacionadas: