2a revolució industrial: Taylorisme i fordisme

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,8 KB

● Proletariat: Classe social constituïda pel conjunt dels obrers industrialitzats i dels camperols sense recursos que no tenen més propietats que la seva pròpia força de treball, la qual venen a canvi d’un salari. El terme és encunyat per Karl Marx al s.XIX, per fer referència a la classe obrera europea, sorgida amb la Revolució industrial, la qual s’oposava a la classe burgesa, a la qual els proletaris venen el seu treball.


Taylorisme

Sistema d’organització del treball que cerca la màxima productivitat mitjançant la descomposició del procés productiu en diverses tasques, el temps d’execució de les quals es determina mitjançant cronometratges i són realitzades per treballadors distints, els quals s’especialitzen en dita tasca i reben un salari variable i proporcional al valor que l'obrer afegeix al procés. Fou ideat per F.W. Taylor a inicis del s.XX. La combinació d’aquest sistema d’organització del treball amb l’ús de cadenes de muntatge mòbils donaria lloc al fordisme.

Fordisme


Sistema de producció utilitzat als països industrialitzats a inicis del s.XX caracteritzat per la producció en massa a baix preu, gràcies al treball en sèrie mitjançant l’ús de cadenes de muntatge mòbils, a les quals els treballadors s’adapten. La seva denominació deriva de Henry Ford, fundador de la fàbrica de cotxes Ford, el qual la popularitza. És una aplicació del taylorisme.

● Eixample: Àrea urbana de les ciutats europees sorgida durant la Revolució industrial de l’expansió de les ciutats més enllà de les seves muralles. Es caracteritza per l’amplitud dels seus carrers, per l’abundància de vegetació i per disposar de serveis de llum, aigua i clavegueram. Fou l’àrea urbana on es van instal·lar les vivendes de la burgesia. Contrastava amb la manca de serveis i l’alta densitat del casc històric i dels barris obrers.

● Càrtel: Associació d’empreses del mateix sector que arriben a acords per aconseguir reduir o eliminar la competència d’un sector i repartir-se el mercat. És un dels sistemes de concentració empresarial sorgits als països industrialitzats durant la Segona Revolució industrial.

● Holding: Agrupació d’empreses controlada per una de les empreses integrants, la qual és propietària de la major part de les accions. És un dels sistemes de concentració empresarial sorgits als països industrialitzats durant la Segona Revolució industrial.

● Trust: Agrupació d’empreses que es dediquen a distintes fases de producció d’un article. Té com objectiu de dominar el mercat, eliminant la competència. És un dels sistemes de concentració empresarial sorgits als països industrialitzats durant la Segona Revolució industrial.

Entradas relacionadas: