Chuletas y apuntes de Religión de Bachillerato y Selectividad

Ordenar por
Materia
Nivel

Jesús, Misión y Vida Cristiana: Fundamentos para el Discernimiento y el Seguimiento

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Religión

Escrito el en español con un tamaño de 3,62 KB

Las Expectativas sobre Jesús

Para algunos, Jesús iba a restaurar la observancia estricta de la ley; para otros, sería un caudillo militar que liberaría de los romanos. Otros lo esperaban como una gran manifestación del poder divino.

La Misión de Jesús y su Revelación

El Sentido Profundo de la Misión: El Caso de Betesda

Jesús curó a un enfermo en la piscina de Betesda. Pero era sábado y los fariseos recriminaron al curado que llevara su camilla. Entonces Jesús aprovechó esa situación para explicar la profundidad y el sentido de su misión. Dijo que él actúa como su Padre y que no puede hacer nada por mismo, que busca la voluntad del que le envió.

El Propósito de la Venida de Jesús

Jesús vino a la tierra para explicarnos y... Continuar leyendo "Jesús, Misión y Vida Cristiana: Fundamentos para el Discernimiento y el Seguimiento" »

El Sentit de la Vida a l'Hel·lenisme

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Religión

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,79 KB

1. L'Hel·lenisme: Context Històric i Cultural

Contrast amb la Grècia Clàssica

L'hel·lenisme abasta des de la mort d'Aristòtil fins a la caiguda de l'Imperi Romà d'Occident (322 aC - 476 dC). S'anomena hel·lenístic perquè fa referència a allò que és grec. El grec va ser la lingua franca de la cultura durant molt de temps, fins i tot per als romans cultes. La literatura i el teatre grecs eren models a seguir.

En l'àmbit de la filosofia, no hi ha filosofia romana original, sinó que s'apunta a les escoles hel·lenístiques gregues. Fins i tot el Nou Testament va ser escrit originàriament en grec, i el cristianisme neix en l'època hel·lenística, amb la influència de Grècia.

Característiques de l'Hel·lenisme

Els filòsofs hel·lenístics... Continuar leyendo "El Sentit de la Vida a l'Hel·lenisme" »

Xenoma Humano, Biotecnoloxía e Enxeñaría Xenética

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Religión

Escrito el en gallego con un tamaño de 4,82 KB

1. Xenoma Humano

Conxunto de todos os xenes que posúe a nosa especie (temos 23 pares de cromosomas). Este proxecto serve para localizar secuencias e estudar a función de todos os xenes. Os descubridores foron Watson e Crick. En febreiro de 2001 foi presentada a primeira versión e no 2003 deuse por estipulado.

1.1. Aportacións do Proxecto Xenoma Humano

Considérase que temos 3500 xenes. O 25% do xenoma case non ten información e non están espallados polos cromosomas. Tan só un 5% contén información para sintetizar proteínas. Unha gran parte do noso ADN procede de virus e bacterias. A diferencia entre dúas persoas é dun 0.01%. O remate do PXH é o comezo dunha nova era da medicina e na saúde. Un dos maiores conflitos do descubrimento... Continuar leyendo "Xenoma Humano, Biotecnoloxía e Enxeñaría Xenética" »

Pas del mite al logos apunts

Enviado por Chuletator online y clasificado en Religión

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,67 KB

DEFINICIÓN DE MITO:


1.-


Un mite és un relat: En grec, ‘mithos’ significa ‘paraula’ o ‘història’. Formalment consisteix en una narració compartida per un grup i que es repeteix en determinades ocasions especialment significatives al llarg de l’any (festes, trobades grupals, etc). Com a relat el seu significat sovint és prou ambigu i fa necessària una interpretació o hermenèutica.

2.-


Un mite és tradicional: si no és rememorat pel grup, si el col.Lectiu deixa de considerar-lo significatiu, el mite decau i s’oblida. És el seu caràcter tradicional, anònim, ancestral, allò que el fa especialment digne de ser rebut (escoltat o interpretat) en silenci.

3.-


 Fa referència a l’actuació memorable: els mites no s’escrivien... Continuar leyendo "Pas del mite al logos apunts" »

Dios: Exploración de su Concepto, Teología y Representaciones Culturales

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Religión

Escrito el en español con un tamaño de 3,57 KB

El Concepto de Dios: Una Perspectiva Multifacética

El concepto teológico, filosófico y antropológico de Dios hace referencia a una suprema deidad adorada por algunas religiones, en especial las de origen abrahámico y aquellas relacionadas. Su conceptualización ha sido tema de debate en casi todas las civilizaciones humanas.

El vocablo «dios» se escribe en español con mayúscula inicial como sustantivo propio cuando se refiere al ser supremo de las religiones monoteístas, como son el judaísmo, el cristianismo, el islam y, quizá, en menor medida, el zoroastrismo o mazdeísmo.

Dios en la Tradición Teológica y Filosófica

En la tradición cristiana, desde la Edad Media, Dios es objeto de estudio de la teología. Desde tiempos de Santo... Continuar leyendo "Dios: Exploración de su Concepto, Teología y Representaciones Culturales" »

L'Holocaust i el Diari d'Anna Frank: Història i Logoteràpia

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Religión

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,61 KB

El Diari d'Anna Frank: Un Testimoni de l'Holocaust

Anna Frank (1929-1945), una nena jueva alemanya, és coneguda mundialment pel seu diari, escrit mentre s'amagava dels nazis a Amsterdam. La família Frank, fugint de la creixent persecució antisemita a Alemanya sota el règim d'Adolf Hitler (que va convertir Alemanya en una dictadura des de 1933 fins al 1945), es va traslladar a Amsterdam. No obstant això, amb la invasió dels Països Baixos, la família es va veure obligada a amagar-se en un annex secret de l'edifici on treballava el pare d'Anna.

Durant més de dos anys, van viure amagats, en silenci durant el dia. Amb 13 anys, Anna va escriure un diari, adreçant-se a una amiga imaginària anomenada Kitty. El 1944, la família va ser descoberta... Continuar leyendo "L'Holocaust i el Diari d'Anna Frank: Història i Logoteràpia" »

Història de la Filosofia: Reforma, Ciència i Pensament

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Religión

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,34 KB

Reforma Religiosa

Reforma Protestant

Martí Luter, alemany d'origen camperol, va viure amb indignació i sorpresa la campanya de les indulgències, que consistia a vendre perdons als fidels. Luter va representar un nou cisma dins l'Església i va formar l'Església Protestant.

La Contrareforma

En el Concili de Trento es van fixar uns objectius:

  • Reforma moral de l'Església.
  • Fixar el dogma catòlic enfront de les tesis protestants.

Renovació Científica

Francis Bacon

Filòsof de la ciència, estava segur que l'home pot dominar la natura, però primer l'ha de conèixer. Per això, va veure necessari un nou mètode (Novum Organum).

Mètode Inductiu

Partint de l'experiència i l'observació de la natura, permet establir els veritables principis i lleis que... Continuar leyendo "Història de la Filosofia: Reforma, Ciència i Pensament" »

La felicidad no es solo conquista sino también don

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Religión

Escrito el en español con un tamaño de 9,23 KB


“La principal barrera a la comunicación interpersonal, es nuestra tendencia a juzgar al otro, aprobar o a desaprobar, lo que dice la otra persona” (Carl Rogers).
a)Y por el contrario cuatro actitudes básicas favorecen tanto la comunicación interpersonal, como el buen trabajo de grupo:• Mirar con simpatía a cada uno de los integrantes del grupo.• Pensar en los demás tanto, por lo menos, como en uno mismo.• Mirarse a sí mismo con agrado.• Tomar en serio lo que se va a realizar y querer ir a lo esencial. Y para lograrlo: • Hablar con sinceridad: evitar toda hipocresía. Ser libre. • Dominar la propia voz: ◊ Ni demasiada timidez: tú vales, tú tienes una palabra que decir, tú eres persona. ◊ Ni demasiada vehemencia:... Continuar leyendo "La felicidad no es solo conquista sino también don" »

Galileu Galilei i el seu conflicte amb l'Església Catòlica

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Religión

Escrito el en catalán con un tamaño de 8,01 KB

Context Històric: El món de Galileu

Galileu Galilei (1564-1642), va viure en una època de forts canvis, marcats sobretot per la ruptura de l'església catòlica entre catòlics i protestants, des del concili de Trento (1545-1563) que intent sense èxit evitar la divisió de l'església. Aquest fracàs va suposar la reforma protestant i la resposta catòlica, la Contrareforma (formulada en el ja citat concili de Trento) el que va suposar nombrosos canvis per al catolicisme, que defensava major religiositat interior, major preparació dels sacerdots, i una volta als seus orígens espirituals de les ordres religiosos; però sobretot és doto a la Inquisició de major poder de tortura contra tot el que anés en contra de l'Església Catòlica,

... Continuar leyendo "Galileu Galilei i el seu conflicte amb l'Església Catòlica" »

Filosofia Àrab: Influència en el Pensament Medieval

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Religión

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,96 KB

La filosofia àrab

La religió islàmica, fundada per Mahoma a inicis del segle VIII, va propiciar que els àrabs coneguessin el pensament grec a través de Síria. Utilitzaren aquesta filosofia per interpretar o comentar el seu llibre sagrat, l'Alcorà. Alguns elements de la fe islàmica són difícilment compatibles, com la defensa de la llibertat i la predestinació divines. Això va afavorir la discussió teològica i filosòfica en el món musulmà.

Va aparèixer l'escola del mutazilisme, partidària d'interpretar al·legòricament l'Alcorà. Aquesta postura, qualificada d'heterodoxa (incorrecta), defensava la llibertat de l'individu. Aquesta escola va procurar reformar l'islam proposant que l'ús de la raó serveix per confirmar alguns... Continuar leyendo "Filosofia Àrab: Influència en el Pensament Medieval" »