Chuletas y apuntes de Otras lenguas extranjeras de Secundaria

Ordenar por
Materia
Nivel

Evolución de la Literatura Gallega: Narrativa y Teatro (1936-1976)

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 9,27 KB

La Nueva Narrativa Gallega: Características, Autores y Obras Representativas

Incluimos dentro de la Nueva Narrativa Gallega a un conjunto de autores nuevos, de formación universitaria que, entre 1954 y 1970, llevan a cabo un tipo de narración renovadora e incluso experimental, incorporando a nuestras letras modelos y procedimientos técnicos de la literatura universal, como la técnica del monólogo interior (Joyce), el clima de irrealidad (Kafka), el desorden cronológico (Joyce y Faulkner), el objetalismo (Marguerite Duras y Claude Simon) o la narración objetiva (John Dos Passos). Compartían actividades y canales de expresión con otros narradores y poetas de los 50: publicaron la colección “Illa Nova” de Galaxia, participaron en

... Continuar leyendo "Evolución de la Literatura Gallega: Narrativa y Teatro (1936-1976)" »

Desigualdad Social y Doctrina de la Iglesia: Causas, Consecuencias y Soluciones

Enviado por Alisha y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 11,95 KB

El Pecado Social en el Mundo Actual

El pecado social, denunciado en Puebla, radica en que vivimos en un mundo capitalista y materialista que fomenta la competencia, lo que a su vez genera una creciente desigualdad y exclusión.

Causas de las Diferencias Sociales

Las causas de estas diferencias se encuentran en estructuras y situaciones económicas, políticas y sociales que benefician a unos pocos y perjudican a la gran mayoría. Otra causa es el materialismo imperante, que prioriza el lucro y estimula la competencia desmedida.

La Doctrina Social de la Iglesia

La Doctrina Social de la Iglesia (DSI) tiene como objetivo abordar el conjunto de problemas socioeconómicos surgidos en determinadas áreas del mundo europeo y americano a raíz de la Revolución... Continuar leyendo "Desigualdad Social y Doctrina de la Iglesia: Causas, Consecuencias y Soluciones" »

Novel·la d'Aventures i Literatura Medieval Catalana

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,2 KB

La Novel·la d'Aventures: Orígens i Evolució

La novel·la d'aventures es basa en les peripècies, motivades per algun fi o alguna causa, que viu un personatge principal, el protagonista, juntament amb altres de secundaris. Té el seu origen al segle XVIII.

Primers Títols Significatius

  • Robinson Crusoe (1719), de Daniel Defoe: Narra la vida d'un noi que vol ser mariner i acabarà convertint-se en nàufrag d'una illa deserta.
  • Els viatges de Gulliver (1726), de Jonathan Swift: Narra les aventures fantàstiques d'un personatge a un país imaginari, Lil·liput, on els habitants tenen mides molt reduïdes.

Aquestes dues novel·les es basen en aventures que viuen els personatges en viatges marins, i també ens ajuden a conèixer una època de la història.... Continuar leyendo "Novel·la d'Aventures i Literatura Medieval Catalana" »

Literatura Medieval: Amor, Cavalleria i Ausiàs March

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,47 KB

L'origen de la misoginia

L'origen de la misoginia resulta inseparable de l'àmbit religiós. Durant l'edat mitjana, moltes obres alerten els homes del perill que suposa l'amor i la luxúria, considerades la causa de tots els mals i vicis del món. Aquesta visió misògina de la dona com a portadora de tots els mals i pecats apareix a la Bíblia: Eva, la causant del pecat original. No sols el cristianisme tenia aquesta idea; també per als grecs, l'aparició de les dones al món va ser una desgràcia.

L'heroi cavalleresc

La figura de l'heroi ha mantingut unes característiques constants al llarg de la història. En la literatura medieval, l'heroi cavalleresc reprenia elements de personatges anteriors (mitologia grecollatina o de la Bíblia) i,... Continuar leyendo "Literatura Medieval: Amor, Cavalleria i Ausiàs March" »

El Libro de Mormón: Piedra Angular de la Fe y Testimonio de Jesucristo

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 10,22 KB

El Libro de Mormón: Piedra Angular de la Fe

1. El Libro de Mormón es la clave de nuestra religión.

Pida a los miembros de la clase que abran su Libro de Mormón en la Introducción, y solicite a uno de ellos que lea el sexto párrafo.

¿Por qué dijo José Smith que el Libro de Mormón es la clave de nuestra religión?

El presidente Ezra Taft Benson explicó: "Al igual que el arco se derrumba si se le quita la piedra angular, así también toda la Iglesia se sostiene, o cae, en base a la veracidad del Libro de Mormón" (véase "El Libro de Mormón: la clave de nuestra religión", Liahona, enero de 1987, pág. 3).

¿Por qué la Iglesia se sostiene, o cae, en base a la veracidad del Libro de Mormón?

Después de analizar esta pregunta, pida a un... Continuar leyendo "El Libro de Mormón: Piedra Angular de la Fe y Testimonio de Jesucristo" »

Sociolingüística Catalana i Joan Salvat-Papasseit: Un Anàlisi Complet

Enviado por Noemi y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,58 KB

Contacte entre Llengües: La Situació Sociolingüística a Catalunya

Al llarg de la història, el català ha estat en contacte amb diverses llengües, i a vegades se n'ha prohibit l'ús i se n'han imposat d'altres. El contacte amb llengües sovint provoca un conflicte lingüístic, que pot portar a una d'aquestes dues situacions:

  • La substitució total d'una llengua per una altra i, per tant, la desaparició de la llengua pròpia del país. Abans es passa per una etapa de minorització, en què la llengua del país veu reduïts progressivament els seus àmbits d'ús.
  • La normalització de la llengua en tots els àmbits d'ús i, per tant, la recuperació lingüística gràcies a la voluntat dels parlants i de les institucions. Per assolir-la, hi
... Continuar leyendo "Sociolingüística Catalana i Joan Salvat-Papasseit: Un Anàlisi Complet" »

La Renaixença Catalana: Història, Literatura i Figures Clau

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,18 KB

La Renaixença Catalana: Història, Context i Objectius

La Renaixença va ser un període crucial per a la cultura catalana, que s'estén entre 1833 (amb l'aparició del poema Oda a la Pàtria de Bonaventura Carles Aribau) i 1877 (amb la publicació de l'obra Canigó en els Jocs Florals).

Aquest moviment va ser el resultat d'un canvi en el poder, amb l'ascens de la burgesia industrial, i una important recuperació econòmica i demogràfica. Aquests factors van despertar l'interès d'alguns estudiosos per la història dels Països Catalans i l'estudi de la llengua catalana.

Objectius de la Renaixença

  • Descobrir i divulgar els clàssics medievals.
  • Crear una premsa i editorials pròpies.
  • Recuperar el català com a llengua culta i literària després
... Continuar leyendo "La Renaixença Catalana: Història, Literatura i Figures Clau" »

Literatura Catalana Medieval i Moderna: Cròniques, Novel·les i Poesia

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,87 KB

Cròniques

Crònica de Pere el Cerimoniós

Escrita entre 1349 i 1385, és un llibre de memòries reials inspirat, dirigit, supervisat i dictat pel rei Pere III. Relata el seu regnat i el del seu pare, tractant temes com la reincorporació de Mallorca al regne i la guerra contra els nobles rebels de la Unió d'Aragó i València.

Crònica de Bernat Desclot

Redactada entre 1283 i 1288, l'autor és desconegut. El protagonista és Pere II, i explica els regnats dels tres monarques anteriors, retratant després a Pere II. El tema principal és la conquesta de Sicília i la invasió de Catalunya pels francesos.

Crònica de Ramon Muntaner

Ramon Muntaner (1266-1336) la va escriure entre 1325 i 1328. El relat va des de l'engendrament de Jaume I fins a la... Continuar leyendo "Literatura Catalana Medieval i Moderna: Cròniques, Novel·les i Poesia" »

Literatura grega: xéneros e autores

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en gallego con un tamaño de 6,25 KB

A lírica

É un xénero literario en verso, que tivo como precursor a Hesíodo, autor da Teogonía (na que se recollían crenzas e mitos) e Os traballos e os días (na que exalta a xustiza e os consellos morais e conta cousas da súa vida). A lírica coñece un gran auxe no século VII a. de C. Os poemas líricos cántanse con acompañamento musical e os xéneros máis importantes son os seguintes:

A elexía

Composición lírica na que o poeta louvaba, criticaba ou moralizaba sobre temas patrióticos, filosóficos, políticos ou mesmo amorosos. Cantábase con acompañamento de frauta dobre.

A oda ou lírica monódica

Composición na que o poeta fala de paixóns e temas persoais. Eran cantadas por unha soa persoa con acompañamento de lira ou cítara.... Continuar leyendo "Literatura grega: xéneros e autores" »

Mejorando la Comunicación Profesional: Contenidos y Actividades para la Educación de Adultos

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 92,5 KB

Educación secundaria
para persoas adultas
Páxina 1 de 51

Ámbito da comunicación

Educación a distancia semipresencial

Módulo 4
Unidade didáctica 14
A comunicación profesional
Páxina 2 de 51

Índice


1. Introducíón.................................................................................................................4

1.1 Descrición da unidade didáctica ................................................................................... 4


2.
Secuencia de contidos e actividades ......................................................................5

Comunicación escrita



2.1 O currículo persoal (aspectos teóricos)......................................................................... 5

Coñecemento da lingua



2.2 O cambio de categoría gramatical... Continuar leyendo "Mejorando la Comunicación Profesional: Contenidos y Actividades para la Educación de Adultos" »