Chuletas y apuntes de Otras lenguas extranjeras de Secundaria

Ordenar por
Materia
Nivel

Variedades do Galego e Xéneros Teatrais

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en gallego con un tamaño de 3,42 KB

A lingua galega: unidade e variabilidade

Non todos os que falan a mesma lingua o fan do mesmo xeito. No galego existen diferenzas na fala da xente dunha zona e doutra. Aínda que os ourensáns digan algunhas palabras de distinta maneira ca os fisterráns, iso non impide que se entendan entre eles, porque falan a mesma lingua, o galego.

As distintas maneiras de falar unha lingua ao longo do territorio chámanse variedades dialectais ou xeográficas. Esta percepción débese a que o galego aínda non é unha lingua normalizada na comunidade na que se fala e conta cun estándar.

A variedade xeográfica da lingua pódese representar nun mapa coa axuda das isoglosas, liñas imaxinarias que unen dous puntos do mapa que constan de trazos lingüísticos.... Continuar leyendo "Variedades do Galego e Xéneros Teatrais" »

Literatura catalana anys 20-30: Autors, tendències i característiques

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,5 KB

Literatura anys 20-30 (generació sacrificada)

Reben les conseqüències de la Guerra Civil, segueixen els corrents europeus i van en contra de l'avantguardisme.

Després del noucentisme hi ha dues tendències: la poesia pura, influïda pel simbolisme (Carles Riba i Maria Manent), i la poesia neopopularista, inspirada en termes, formes i gèneres tradicionals (Josep M. de Sagarra).

Factor històric

La crisi del capitalisme va fer que a nivell mundial s'enfortís el comunisme com a model econòmic i social viable a Europa.

Carles Riba (1893-1959) Poeta

Riba es va formar sota la influència d'Eugeni d'Ors i el mestratge de Josep Carner. Els seus primers poemes tenen la influència de Joan Maragall i el Primer llibre d'Estances (1919) ja apunta cap... Continuar leyendo "Literatura catalana anys 20-30: Autors, tendències i característiques" »

El Teatre Francès del Segle XVII i la Il·lustració: Molière i Voltaire

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 8,88 KB

El Teatre Francès del Segle XVII: Barroc i Classicisme

El segle XVII, denominat pels francesos com el Grand Siècle, se sol dividir en dues etapes:

  1. La primera, marcada per la inestabilitat política, on predominen el Barroc i la influència de l'Església.
  2. La segona, coneguda amb el nom de Classicisme, on l'art queda subjecte a l'Estat i a les seves acadèmies. L'art es posa al servei del poder absolut de la monarquia i de les classes benestants. La cort paga els millors artistes i alhora els controla i censura la producció.

El teatre d'aquesta segona època és l'expressió artística que més posa de manifest aquest lligam amb el poder de l'Estat, ja sigui a través de la tragèdia, la comèdia o altres espectacles mixtos (tragicomèdia, ballet,... Continuar leyendo "El Teatre Francès del Segle XVII i la Il·lustració: Molière i Voltaire" »

Ejemplo de la obligación de promoción de los derechos humanos por parte del estado

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 6,75 KB

Salvar vidas

La UE va a Organizar una política de retorno para los refugiados. A dónde retornen da Igual mientras se mantengan fuera de la vista

Hay un principio muy sencillo de entender y aplicar que Debería regir nuestras acciones respecto a la crisis de refugiados:

Salvar vidas

Está en los Artículos 2 y 3.5 del Tratado de la UE, que fundamenta la construcción europea En el respeto a la dignidad humana, y su acción exterior en la protección de Los derechos humanos, especialmente los derechos del niño, y la atención a las Obligaciones recogidas en la Carta de Naciones Unidas, el asilo y refugio entre Ellas.

¿Acaso no es salvar vidas el principio rector de la política europea?, se Preguntarán. Si lo fuera, ¿estaríamos discutiendo... Continuar leyendo "Ejemplo de la obligación de promoción de los derechos humanos por parte del estado" »

Joan Salvat-Papasseit: Vida, Obra i Avantguarda Poètica Catalana

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,16 KB

Joan Salvat-Papasseit (1894-1924) i J.V. Foix (1893-1987) són els principals representants catalans que van assimilar propostes avantguardistes al servei de les seves poètiques personals i originals. Destaquen obres com El poema de la rosa als llavis i el guió cal·ligrama Jo sé que es besa...

Orígens i Formació Autodidacta de Salvat-Papasseit

Salvat-Papasseit va tenir uns orígens humils. Per qüestions econòmiques, ja que va quedar orfe de pare, només va cursar estudis bàsics a "L'Asilo Naval Español". Per això, la seva formació cultural va ser principalment autodidacta.

Als tretze anys va haver de començar a treballar. Al llarg de la seva vida, va exercir un bon nombre de professions:

  • Adroguer
  • Ajudant en un taller d'escultura
  • Vigilant
... Continuar leyendo "Joan Salvat-Papasseit: Vida, Obra i Avantguarda Poètica Catalana" »

Piarres Topet Etxahun (1786-1863)

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en vasco con un tamaño de 2,52 KB

ETXAHUN

Bertso autobiografikoetan oinarrituz, ez zuen bizimodu erraza izan. Zuberoako Barkoxen sortua, zoritxarreko haurtzaroa izan zuen; izan ere, gurasoek ez zuten maite izan 'edertasunez pobre nintzelako sortu' bere hitzak erabiliz.

Piarres Topet Etxahun (1786-1863)

Bertso autobiografikoetan oinarrituz, badakigu ez zuela bizimodu erraza izan. Zuberoako Barkoxe herrian jaioa, zoritxarreko haurtzaroa izan zuen. Berak Etxahunen bizitziaren khantoria izeneako bertso-sailean kontatzen digunez, gurasoek ez zuten maite izan 'edertasunez pobre nintzelako sortu'.

Gaztaroan, etxean neskame zuten neskatxarekin maitemindu zen. Gurasoek semearen aukera onartzen ez zutenez, etxe aberats bateko alabarekin ezkonarazi zuten. Ezkontza behartu horrek ez zuen ondorio... Continuar leyendo "Piarres Topet Etxahun (1786-1863)" »

Manuel de Pedrolo: Anàlisi Profunda de la seva Obra Literària i Teatral

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,72 KB

L'Obra Literària de Manuel de Pedrolo: Gèneres i Temes

L'obra de Manuel de Pedrolo és una de les més extenses i variades de la literatura catalana contemporània. Amb més d'un centenar de títols publicats, Pedrolo ha cultivat pràcticament tots els gèneres literaris (bàsicament la novel·la, però també llibres de versos, obres de teatre, contes i articles) i ha treballat amb una gran multiplicitat de temes i tècniques. Com ha indicat Josep Iborra:

«Pedrolo multiplica els temes, les situacions i els personatges» perquè per a ell «la novel·la és un instrument per a investigar les possibilitats de l'home, les alternatives possibles, per tal de posar en evidència -de denunciar, en definitiva- el món real en què l'home viu alienat,

... Continuar leyendo "Manuel de Pedrolo: Anàlisi Profunda de la seva Obra Literària i Teatral" »

Eines de l'Edat Mitjana

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 8,39 KB

¡Escribe tu texto aquí!

Edat Mitjana:


Alta Edat Mitjana, Baixa edat mitjana, Imperi Bizantí.

L’Edat Mitjana o edat medieval és el període intermedi de la història d'Europa enmig de l'Edat Antiga i l'Edat Moderna. Els seus inicis es marquen per dos grans esdeveniments: l'inici al segle
V amb la
caiguda de l'Imperi ROMà, l'any 476, i el final al Segle XV amb la caiguda de Constantinoble, el 1453, o bé amb l'inici de la Colonització europea d'Amèrica l'any 1492. El nom va ser posat pels humanistes del
Renaixement com a terme despectiu, perquè la consideraven una època fosca compresa enmig de moments d'esplendor cultural.

L'Edat Mitjana s'acostuma a dividir en dos grans períodes:


alta Edat Mitjana (segle V a Segle X, )

i  i baixa Edat

... Continuar leyendo "Eines de l'Edat Mitjana" »

Llibre de meravelles vicent andres estelles pdf

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,72 KB


4 Els realismes. Vicent Andrés Estellés

A partir de 1939, després de la Guerra Civil espanyola, es produiren un seguit d´esdevenimentsque interromperen l'impuls de recuperació i modernitzacióde la llengua i la literatura, engegat per les generacions anteriors. La dictadura prohibí l´ús públic de les llengües catalana, gallega i basca, de manera que aquestes cultures quedaren reduides a la clandestinitat.A més, la majoriad'intel lectuals, artistes i escriptors s hagueren d'exiliar a diversos paisos europeus i americans. Ací, els autors estaven sotmesos a la censura dels seusescrits i s'hi generalitzà una política de substitució lingüística, que potenciava

el castellà com a única llengua oficial en els ambits formals i consolidava

... Continuar leyendo "Llibre de meravelles vicent andres estelles pdf" »

Modernisme Català: Definició, Etapes, Corrents i Autors Clau

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,18 KB

El Modernisme Català

El Modernisme és un moviment d'ampli abast (cultura, art, arquitectura, literatura, música...) que va sorgir a finals del segle XIX, amb la voluntat de transformar la cultura catalana en una cultura moderna (oberta als nous corrents estètics i ideològics europeus) i nacional (amb trets específics catalans). Aquesta voluntat de modernitat, de ruptura, sintonitza amb la sensibilitat de finals de segle d'arreu d'Europa. El poeta francès Rimbaud va escriure: “Cal ser modern”. Jaume Brossa: “Temps nous, formes d'art noves”. Joventut = Modernitat = Llibertat. El modernisme artístic coincideix amb altres moviments artístics europeus que cercaven una renovació en el camp de les arts plàstiques i l'arquitectura.... Continuar leyendo "Modernisme Català: Definició, Etapes, Corrents i Autors Clau" »