Chuletas y apuntes de Latín de Otros cursos

Ordenar por
Materia
Nivel

Antzinaroa Aro Modernora: Literatura Unibertsalaren Garapena

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en vasco con un tamaño de 3,61 KB

Antzinaroa (K.a. 4000)

Mesopotamia eta Egipto

Idazkera kuneiformea Mesopotamian eta hieroglifikoa Egipton. Bedak (testu erlijiosoak) eta Epopeiak (Ramayana eta Mahabharata).

Txina

Konfuzio: Herri askoren folklore bilduma idatzi zuen. Laozio: Ying Yang.

Biblia

Testamentu Zaharra (hebreeraz): Judutarren historia, juduentzat sakratua. Testamentu Berria (grekeraz): Jesusen bizitzaren inguruan.

Grezia (K.a. 2000)

Poesia: Epopeiak (Homero, Iliada eta Odisea). Lirikoa (Norbanakoa: Safo eta korala). Antzerkia: Komedia (Aristofanes, Lisistrata eta Menandro) eta Tragedia (Sofokles, Edipo Erregea; Euripides, Medea; Eskilo, Orestiada).

Erroma (K.o. III)

Poesia: Epopeiak (Virgilio, Eneida). Lirikoa (Katulo, Carmina; Horazio, Odak; Ovidio, Heroidak). Antzerkia: Komedia... Continuar leyendo "Antzinaroa Aro Modernora: Literatura Unibertsalaren Garapena" »

Urbanisme, Aqüeductes i Vies Romanes: Enginyeria i Societat

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,99 KB

Urbanisme Romà

Urbanisme: Per a la fundació de les noves ciutats, els romans van seguir el ritus tradicional que van heretar dels grecs a través dels etruscos. Un cop triat l'emplaçament de la nova ciutat, un àugur consultava els presagis per saber si el lloc escollit tenia el beneplàcit dels déus. Situat al centre de l'emplaçament, l'àugur traçava amb una vara una creu, de manera que els braços marquessin l'un la direcció nord-sud, i l'altre la direcció est-oest. La prolongació d'aquests braços servia per traçar les dues vies principals de la ciutat: el cardo maximus (N-S) i el decumanus maximus (E-O). Tot seguit, amb un coble de bous -un bou i una vaca blancs, segons Ovidi- que tiraven una arada amb una rella de bronze, es... Continuar leyendo "Urbanisme, Aqüeductes i Vies Romanes: Enginyeria i Societat" »

Plaute i Terenci: dramaturgs de l'antiga Roma

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 171,09 KB

Plaute: "La comèdia de l'olla" i "Amfitrió"

Terenci: "Àndria" i "L'Eunuc"

En quin període van viure Plaute i Terenci?

Terenci va viure durant el s. II aC i Plaute durant els segles III i II aC

Quines són algunes de les característiques de les obres de Plaute?

Els personatges són simples estereotips que es repeteixen d'una comèdia a una altra, potencia personatges còmics com l'esclau i el parasit i exagera els trets ridículs d'aquests.

D'on era originari Terenci i quin era el seu estatus social abans de ser dramaturg?

Era d'origen nord-africà i va ser un esclau abans de ser dramaturg.


9k=

Historia de la Antigua Roma: Monarquía, República e Imperio

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en español con un tamaño de 5,81 KB

Los Siete Reyes de Roma

Rómulo (753 - 715 a. C.)

Numa Pompilio (715 - 672 a. C.)

Tulio Hostilio (672 - 640 a. C.)

Anco Marcio (640 - 616 a. C.)

Tarquinio el Antiguo (616 - 578 a. C.)

Servio Tulio (578 - 534 a. C.)

Tarquinio el Soberbio (534 - 509 a. C.)

La República Romana

Tras la expulsión del último rey etrusco, Tarquinio el Soberbio, se inicia el período republicano, que terminó con el asesinato de Julio César en el año 44 a. C.

Acontecimientos relevantes de la República Romana:

  • Las Guerras Púnicas (264 - 146 a. C.): Tres guerras enfrentaron a Roma y Cartago. Tras estos conflictos, Roma se había extendido por Córcega, Sicilia, Cerdeña, el norte de África y una extensa zona de la Península Ibérica.
  • Las Guerras Macedónicas (siglos II-
... Continuar leyendo "Historia de la Antigua Roma: Monarquía, República e Imperio" »

Evolució Política i Social a l'Antiga Roma

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,49 KB

Etapes de la història de Roma

La història romana abasta la Monarquia, la República i l'Imperi. Els Triumvirats i l'ascens d'August marquen la transició de la República a l'Imperi. Durant la República, hi havia un sistema polític amb magistrats electes i legislatura bicameral. L'Imperi romà va durar més de cinc segles i es va caracteritzar per la seva expansió territorial i complexitat política. Aquesta evolució defineix la trajectòria política i social de Roma al llarg del temps.

Ròmul i Rem

Ròmul i Rem són personatges llegendaris de la fundació de Roma segons la mitologia romana. Segons la llegenda, van ser fills de Rea Sílvia i descendents d'Eneas, un heroi troià que va arribar a Itàlia i va establir les bases per a la fundació... Continuar leyendo "Evolució Política i Social a l'Antiga Roma" »

Història i Art de l'Antiga Roma: Monarquia a Imperi

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,75 KB

1. Monarquia Romana (753-509 a.C.)

Etapa fosca, se sap poca cosa. Hi va haver 7 reis (4 llatins i 3 etruscs). Els reis van construir:

  • La muralla que envoltava la ciutat
  • La Cloaca Maxima
  • Un circ
  • El temple de Júpiter

El rei tenia tots els poders i governava amb l'ajuda d'un Senat, format per les grans famílies aristòcrates. L'últim rei va ser Tarquini el Superb, qui va ser expulsat per les grans famílies.

2. República Romana (509-27 a.C.)

Roma estén el seu territori, primer dominen els pobles de la península Itàlica i després s'estenen pel Mediterrani. Per estendre's pel món van haver de lluitar contra els cartaginesos en les Guerres Púniques (n'hi va haver dues). Els romans deien Mare Nostrum al Mediterrani.

Organització política: manava... Continuar leyendo "Història i Art de l'Antiga Roma: Monarquia a Imperi" »

Poesía Épica Romana: De Livio Andrónico a Claudiano

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en español con un tamaño de 4,74 KB

Poesía Épica Romana

Un poema épico, o epopeya, es una narración en verso que relata las hazañas de un héroe, que incluso puede representar a un pueblo entero. Este género literario, tan antiguo que precede a la escritura, se manifestó primero oralmente. Los poemas épicos más antiguos son anónimos, transmitidos de generación en generación como legado cultural. Con la llegada de la escritura y el refinamiento literario, surge una épica erudita, con autor conocido, que imprime un carácter subjetivo y personal a la obra, diferenciándola de la colectividad de la épica antigua. La temática de la épica siempre es histórica y/o mitológica. En poemas antiguos, historia y mitología se fusionaban, uniendo la narración histórica... Continuar leyendo "Poesía Épica Romana: De Livio Andrónico a Claudiano" »

Plaut i Ovidi: Comèdia i Elegia a la Roma Clàssica

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,64 KB

Plaut: Origen

L'any 240 aC, celebració de la Victòria després de la primera guerra púnica. Plaut va florir de finals del segle III al segle II aC. Les obres es feien al marc de festes religioses, element de visibilitat del poder en un edifici monumental (celeberium locus).

Antecedents

Antecedents grecs de la comèdia: Menandre, Dífil. Antecedents romans: Atel·lanes i Versos fascennis (representacions improvisades d'origen etrusc, grotesc i groller). Atel·lanes: farses sobre diversos temes de to burlesc, improvisació, diàlegs, personatges arquetips (dossennus o geperut, bucco o golafre, maccus o beneit). Origen a Atella (Nàpols i Càpua). Mims: espectacle que combina dansa, música i al·lusions a personatges notables. Caràcter obscè,... Continuar leyendo "Plaut i Ovidi: Comèdia i Elegia a la Roma Clàssica" »

Hispania en la República Romana Tardía: Guerras Civiles y Transformación Provincial

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en español con un tamaño de 9,83 KB

La Guerra entre César y Pompeyo: Un Enfrentamiento en Hispania

Hispania, tras un siglo de presencia romana, se había convertido en un territorio complejo. La emigración de itálicos y romanos, junto con la formación de familias mixtas, generó nuevas necesidades sociales. Indígenas sin estatus, ciudadanos romanos antiguos y nuevos, conformaban una sociedad heterogénea que buscaba la integración. Para Pompeyo y César, Hispania era una fuente de tropas y recursos financieros, vital para sus ambiciones políticas. No es de extrañar que fuera escenario de batallas clave como la de Ilerda en el 49 a.C. y la de Munda en el 45 a.C.

La batalla de Ilerda fue una guerra de movimientos orquestada por Julio César, quien buscaba consolidar su imagen.... Continuar leyendo "Hispania en la República Romana Tardía: Guerras Civiles y Transformación Provincial" »

Historiografía Romana: Figuras Clave y Evolución

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en español con un tamaño de 3,94 KB

La Historiografía Romana: Un Panorama

La Historiografía es el estudio crítico y biográfico sobre la historia y sus fuentes. Los romanos no entendían la Historia como una obra científica, sino como una obra literaria. La Historia en Roma está subordinada a la finalidad política y con frecuencia pretende convertirse en una lección moral con objetivos educadores.

Precedentes Griegos

Los romanos tuvieron en Grecia dos puntos de referencia:

  • Tucídides (s. V a.C.): Compuso la Historia del Peloponeso, obra con un carácter objetivo y didáctico.
  • Heródoto (s. V a.C.): Explica los hechos desde el punto de vista sobrenatural y con frecuentes intervenciones divinas.

Precedentes Romanos

Los primeros documentos con valor histórico escritos en latín... Continuar leyendo "Historiografía Romana: Figuras Clave y Evolución" »