Chuletas y apuntes de Geografía de Primaria

Ordenar por
Materia
Nivel

Tipus de Paisatges i Sostenibilitat a Espanya

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 9,39 KB

El Paisatge Vegetal Oceànic

Es troba principalment a Galícia i la Serralada Cantàbrica, però també a altres zones muntanyoses com els Pirineus, el Sistema Central, el Sistema Ibèric i la Serralada Litoral Catalana.

Si el clima ho permet, el bosc temperat oceànic assoleix els 30m d’alçada. Les espècies típiques són el roure i el faig, de fulla ampla i caduca, de manera que el sotabosc és pobre perquè no deixen passar la llum.

Les rouredes s’enfilen pels vessants de les muntanyes perquè necessiten humitat, però suporten malament el fred i la neu. El creixement pot durar entre 150 i 300 anys, la seva fusta és dura i s’utilitza per a parquet, bigues, vaixells, etc. La sobreexplotació del segle passat va minvar els exemplars,... Continuar leyendo "Tipus de Paisatges i Sostenibilitat a Espanya" »

Conceptes geogràfics i ambientals

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,95 KB

Amplitud tèrmica

Rang de temperatures és l’oscil·lació entre valors mínims i màxims observats durant un període de temps concret en un sistema com és el cas de la temperatura atmosfèrica en una localitat determinada. Depèn de varis factors més enllà de la temperatura, com els vents i la humitat.

Aqüífer

Un aqüífer és una formació geològica subterrània saturada d'aigua que pot estar formada per roques permeables o materials sense consolidar (grava, sorra o llim). L'aigua s'emmagatzema i circula a través d'aquests materials. Aquesta aigua pot ser extreta i utilitzada fent servir pous, mines i altres sistemes de captació. L'estudi dels aqüífers està a càrrec de la hidrogeologia. És sinònim de mantell freàtic o capa... Continuar leyendo "Conceptes geogràfics i ambientals" »

Sector Primario en España: Poboación, PAC e Paisaxes

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geografía

Escrito el en gallego con un tamaño de 8,35 KB

Poboación Rural

  • Descenso da poboación rural debido ao éxodo rural (causado por rendas baixas, mecanización, etc.), resultando nunha baixa porcentaxe de poboación ocupada no sector (-4,5%).
  • Despoboamento e escasa diversificación económica nas áreas rurais.
  • Envellecemento da poboación. Prevese un certo rexuvenecemento futuro nas áreas rurais máis dinámicas grazas a axudas a agricultores novos, novos usos do espazo rural (residenciais, industriais...) e unha posible perda de identidade rural.
  • Predominio da agricultura a tempo parcial.
  • Escasa cualificación da man de obra.

Explotacións Agrarias

  • Aumento do tamaño medio das explotacións (tamaño medio actual: 31 ha) debido ao éxodo rural e á concentración parcelaria (iniciada en 1952 e
... Continuar leyendo "Sector Primario en España: Poboación, PAC e Paisaxes" »

Cultivo de Yuca: Una Raíz Milenaria con Alto Valor Alimentario

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geografía

Escrito el en español con un tamaño de 3,18 KB

Manihot esculenta: La Yuca

Manihot esculenta, conocida comúnmente como yuca, aipim, mandioca, tapioca, guacamota (del náhuatl cuauhcamohtli en México), casabe o casava, es un arbusto perenne de la familia de las euforbiáceas. Se cultiva extensamente en Sudamérica, África y el Pacífico por sus raíces ricas en almidones de alto valor alimentario.

Origen e Historia

La yuca o mandioca es originaria del centro de América del Sur y se ha cultivado desde la antigüedad en la mayor parte de las áreas tropicales y subtropicales del continente americano. También se introdujo con gran éxito en naciones africanas con condiciones climatológicas similares. Aunque se estima que las variedades actuales son producto de la selección artificial, existen... Continuar leyendo "Cultivo de Yuca: Una Raíz Milenaria con Alto Valor Alimentario" »

Envelliment de la Població, Migracions i Polítiques Demogràfiques

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,99 KB

Envelliment de la Població

Causes i Conseqüències

Les dades demostren que el percentatge de la població vella (65 anys o més) augmenta arreu del món, no solament a Europa. Per exemple, la Xina i Mèxic han més que doblat la seva població vella en els darrers trenta anys. L’envelliment de la població i la disminució de la fecunditat afecten profundament l’estructura de la població. A les regions més desenvolupades, on l’envelliment de la població està molt avançat, el nombre d’infants va caure per sota del nombre de persones grans. A les regions menys desenvolupades es constata igualment aquest increment general de l’esperança de vida a causa de la millora de la sanitat i l’alimentació. Aquest procés és permanent.... Continuar leyendo "Envelliment de la Població, Migracions i Polítiques Demogràfiques" »

La complexitat de les ciutats i els seus problemes

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,66 KB

CIUTAT: un espai multiusos complexe

CIUTAT és un espai multiusos altament complex i molt polisèmic. És un nucli de poblament compacte, amb molts serveis, activitats econòmiques i densitat alta. També és un espai d’urbanisme i arquitectura amb activitats socials i culturals. Un espai rural té nuclis de població on predominen les activitats del sector primari i no tenen gaire equipament. En aquests casos parlem d’aglomeracions. Hem de distingir sis criteris bàsics:

  • numeric: una quantitat d’habitants que varia segons el país o la regió.
  • forma: es relaciona amb el medi construït i els espais densament ocupats.
  • funcionalitat: residencial, industrial, comercial, financera, administrativa i política.
  • densitat: densitat de la població
... Continuar leyendo "La complexitat de les ciutats i els seus problemes" »

Glossari de Termes de Geografia i Economia

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,28 KB

Riscos Naturals

Risc natural: És la probabilitat que es produeixi un dany o catàstrofe sobre la població d'una determinada zona, a conseqüència de l'actuació d'un procés natural. També es poden produir a causa de l'activitat humana. Els riscos es poden classificar en tres grans grups: tecnològics o culturals, naturals i mixtos.

Esllavissada: És un esfondrament de terres, roques, penya-segats o vessants de muntanyes.

Agricultura i Economia

Denominació d'Origen: És una indicació geogràfica que garanteix l'origen i la qualitat d'un producte agrari, elaborat sota unes condicions regulades.

Minifundi: Explotació agrària constituïda per parcel·les de petites dimensions que sovint impossibiliten que el propietari obtingui una producció... Continuar leyendo "Glossari de Termes de Geografia i Economia" »

Evidencias del Calentamiento Global: Indicadores y Cambios Atmosféricos

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en español con un tamaño de 3,38 KB

Evidencias del Calentamiento Global

Las evidencias sobre un calentamiento global provienen de múltiples e independientes indicadores desde la parte alta de la atmósfera hasta el océano profundo. Estas evidencias incluyen cambios en las temperaturas de la superficie, atmosféricas y oceánicas; glaciares; cubierta de hielo; hielo oceánico; nivel del mar y vapor de agua atmosférico. Es inequívoco que el planeta se ha calentado desde el siglo XIX.

Cambios en la Composición de la Atmósfera

Gases de Efecto Invernadero

Los gases de efecto invernadero (GEI) aumentaron en un 7.5% el forzamiento radiativo (RF) de 2005 a 2011, con una contribución del dióxido de carbono (CO2) del 80%, debido a la quema de combustibles fósiles y el cambio del uso... Continuar leyendo "Evidencias del Calentamiento Global: Indicadores y Cambios Atmosféricos" »

Evolución y Objetivos de la Política Agrícola Común (PAC) en España

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en español con un tamaño de 3,36 KB

La Política Agrícola Común (PAC) en España

España entró a formar parte de la UE y a depender de la PAC en 1986. Es una de las políticas más importantes de la UE y supone más del 40% del presupuesto comunitario total. La agricultura aporta al PIB el 2% para abastecer Europa con alimentos.

Se estableció una primera PAC cuyos objetivos eran aumentar la producción de alimentos y fijar precios razonables mediante subvenciones. Pero en los años 80 hubo varios problemas:

  • Las producciones agrarias no eran competitivas si no recibían subvenciones.
  • Se generaban demasiados excedentes.
  • Descontento por sufragar una costosa política que solo era para el 5% de la población activa.
  • Fomento excesivo de prácticas intensivas que causaban contaminación
... Continuar leyendo "Evolución y Objetivos de la Política Agrícola Común (PAC) en España" »

Ecosistemas y Biodiversidad en España

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en español con un tamaño de 14,83 KB

ECOLOGÍA

La ecología es la ciencia biológica que estudia las relaciones entre los seres vivos y el medio ambiente. El medio ambiente es el conjunto de factores y circunstancias que rodean a los seres vivos en continua relación. Puede ser terrestre o acuático y está formado por:

  • Factores abióticos: naturaleza físico-química (luz, temperatura, gases).
  • Factores bióticos: organismos.

El ecosistema es la unidad básica de organización en ecología. Es el conjunto de seres vivos y elementos abióticos en un área geográfica concreta que están relacionados entre sí. Tiene 3 componentes:

Componentes bióticos

Son los organismos que habitan el ecosistema:

  • Población: conjunto de seres de la misma especie que viven en un área determinada y en
... Continuar leyendo "Ecosistemas y Biodiversidad en España" »