Chuletas y apuntes de Arte y Humanidades de Secundaria

Ordenar por
Materia
Nivel

El Renacimiento: Un Legado de Arte, Humanismo y Transformación Cultural

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 4,57 KB

El Renacimiento: Orígenes y Transformación Cultural

Se llama Renacimiento al movimiento cultural, científico y artístico que nació en Italia y se desarrolló, principalmente, durante los siglos XV y XVI. Significó la rebeldía contra el feudalismo y sentó las bases para la sociedad moderna. Se le llamó Renacimiento porque se retomó la cultura grecorromana, pero esta mantuvo influencias y formas del cristianismo medieval. Este movimiento situó nuevamente al hombre y su vida terrenal en el centro de la atención, en lugar de Dios, como se hacía en la Edad Media. A los estudiosos de esta época se les llamó humanistas porque su mayor preocupación consistía en que la humanidad fuera mejor.

El Arte Renacentista: Innovación y Belleza

El... Continuar leyendo "El Renacimiento: Un Legado de Arte, Humanismo y Transformación Cultural" »

El Renacimiento: Origen, Características y Evolución en Italia

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 3,44 KB

El Renacimiento: Un Nuevo Amanecer para la Humanidad

Tras la Edad Media, y con las primeras señales de cambio vislumbradas en el estilo gótico, los siglos XV y XVI presenciaron el florecimiento del Renacimiento, un movimiento cultural que marcó un hito en la historia de la humanidad. Este periodo se caracterizó por una renovada apreciación por la cultura clásica grecorromana, impulsando una concepción del mundo más amplia y una mayor valoración de la libertad y la condición humana en armonía con la naturaleza.

Del Teocentrismo Medieval al Humanismo Renacentista

Durante la Edad Media, la vida terrenal se consideraba un mero tránsito hacia la vida eterna, un "valle de lágrimas" que debía soportarse con resignación. El Renacimiento,... Continuar leyendo "El Renacimiento: Origen, Características y Evolución en Italia" »

Anàlisi Detallada del Dorífor de Políclet i el seu Cànon

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,2 KB

Anàlisi del Dorífor de Políclet

Representa un home jove dempeus, caminant amb un braç alçat. Hi predomina la línia vertical, però no és simètrica gràcies al contrapposto, més exagerat que en obres clàssiques anteriors, ni tampoc presenta frontalitat. Els braços estan desenganxats del cos i la còpia romana de marbre necessita suport. Els cabells ja no són tan geomètrics, sinó més naturals, i té els músculs molt marcats. La seva característica principal és que és la primera obra escultòrica esculpida a partir del cànon anatòmic perfecte, un càlcul segons el qual el cos sencer fa set vegades la llargada del cap. Aquest cànon va ser inventat pel mateix escultor de l’obra, Políclet el Vell, i després va ser imitat... Continuar leyendo "Anàlisi Detallada del Dorífor de Políclet i el seu Cànon" »

Catedral de Santiago de Compostel·la: Arquitectura Romànica

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,69 KB

Catedral de Santiago de Compostel·la

Arquitectes

  • Mestre Bernardo el Vell
  • Mestre Esteve
  • Mestre Bernardo el Jove
  • Mestre Mateo

Cronologia

1075-1211

Tipus

Església-Catedral de peregrinació

Planta

Creu llatina

Material

Pedra

Estil

Romànic espanyol

Comitent

Bisbe Diego Peláez

Funció

Religiosa

Localització

Santiago de Compostel·la

Context Històric

El Mestre Bernardo el Vell, artista francès, inicià l'any 1075 la construcció de la capçalera de la Catedral. El Mestre Esteve, arquitecte i escultor, acabà la capçalera i realitzà també el creuer segons el model de tres naus. Esteve és també l'autor de cadascuna de les portades dels braços del creuer. El Mestre Bernardo el Jove construeix des del creuer fins als peus repetint el model de mestre Esteve. El... Continuar leyendo "Catedral de Santiago de Compostel·la: Arquitectura Romànica" »

Impressionisme i Realisme: Moviments Artístics del segle XIX

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,37 KB

Impressionisme

Viuen a París a la segona meitat del segle XIX en l’escenari de totes les revolucions: la del 1848, el Segon Imperi, la Comuna i la Tercera República.

Tot aquest panorama tindrà el seu efecte en l’art, poesia, cultura, escultura... i París es convertirà en la ciutat més dinàmica on bull l’activitat artística i intel·lectual. És en aquest moment on els intel·lectuals discutiran d’art, poesia, avenços científics, etc., al món artístic. El món artístic girarà entorn dels salons en grans exposicions, en molts casos organitzades i patrocinades pel govern, i també sortirà la figura del marxant d’art, que és el que negocia. Aquesta figura allibera els artistes de la dependència dels salons oficials. La... Continuar leyendo "Impressionisme i Realisme: Moviments Artístics del segle XIX" »

La llegenda de Guisla Recasens a la catedral de Girona

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,65 KB

Nicolau Eimeric era un fraire dominic, expert en lògica, teologia, filosofia i gramàtica. (...) El papa Urbà V, a través del cardenal legat Guido de Porto, el va nomenar inquisidor dels territoris de la Corona catalanoaragonesa, tot i que les seves principals actuacions les va dur a terme en terres del bisbat de Girona i del comtat d’Empúries.
Inevitablement aquesta entrada estarà farcida d'enllaços, però m'ha semblat convenient facilitar l'accés a tot el que es recull de la majoria dels personatges que hi apareixen, ara dependrà de la curiositat de cadascú accedir-hi o no a les referències. En un parell d'enllaços he posat un signe d'interrogació i és que són unes referències que fan pensar que es tracta de noms reals aplicats
... Continuar leyendo "La llegenda de Guisla Recasens a la catedral de Girona" »

Anàlisi d'Obres Mestres de l'Art Europeu: Goya, Canova, David, Delacroix i Monet

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 40,32 KB

Tres de maig de 1808 - Goya

Títol: 3 de maig del 1808
Autor: Francisco Goya
Cronologia: 1814
Tècnica: oli sobre tela
Mides: 2,68 x 3,47 m
Localització: Museo del Prado (Madrid)
Pais o escola: Espanya
Estil: neoclàssic-romàntic

Context històric i cultural: Pintor i gravador, Francisco Goya és un dels creadors més grans de tots els temps. Va aprendre l'ofici a Saragossa i l'any 1770 va viatjar a Itàlia, on va estudiar els mestres italians i va adquirir l'estètica neoclàssica i el gust per les figures al·legòriques i mitològiques. De tornada a Espanya, va pintar els frescos de la basílica del Pilar de Saragossa i tot seguit es va traslladar a Madrid, sota la tutela del pintor de la cort Francisco Bayeu. Recomanat per Bayeu, va ingressar... Continuar leyendo "Anàlisi d'Obres Mestres de l'Art Europeu: Goya, Canova, David, Delacroix i Monet" »

La portalada de santa María de ripoll significat i funció

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,39 KB

Títol: Portalada de Santa María de Ripoll. Autor: mestre i taller anònim del
Rosselló.
Cronologia: 1150-1170.Estil: ROMànic.Material: pedra sorrenca.Tipo: relleu.Mides: 11,6 (ample) x 7,65 (alçada) 1 m de gruix.Tema: bíblic.Loca: Santa María de Ripoll (Catalunya).CH=La portalada de Sta. María de Ripoll va ser construïda en el moment de màxima esplendor del monestir, i es converteix en un dels conjunts escultòrics més rellevants de l'art ROMànic català.L'abat Oliba que ser l'ideòleg i el promotor, va fer que la datació d'aquesta obra es situés a la primera meitat del Segle XI.El monestir es va fundar el 887 per ordre del comte Guifré el Pilós. Durant el Segle X es van fer diferents remodelacions de l'església i el monestir

... Continuar leyendo "La portalada de santa María de ripoll significat i funció" »

Maestros del Barroco: Rubens, Bernini y Rembrandt - Vidas y Obras

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 6,31 KB

**Rubens: Un Maestro del Barroco Flamenco**

Peter Paul Rubens (1577-1640), hijo de un abogado protestante de Amberes que se trasladó a Alemania para escapar de la persecución religiosa, regresó a Amberes con su madre tras la muerte de su padre. Después de estudiar con tres maestros de menor renombre, se inscribió como maestro en el gremio de pintores de Amberes. En 1600, partió hacia Italia, donde permaneció hasta 1608, y fue allí donde se formó su estilo característico.

A su regreso a Amberes, motivado por la enfermedad de su madre, Rubens alcanzó un éxito fulgurante. Fue nombrado pintor de la corte de los virreyes de España y se casó ese mismo año, inmortalizando el momento en un autorretrato junto a su esposa. En pocos años,... Continuar leyendo "Maestros del Barroco: Rubens, Bernini y Rembrandt - Vidas y Obras" »

Tècnica de la fosa escultura grega

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 8,42 KB

Títol=El tapís de la creació Autor=desconegut Crono=primera meitat del Segle XII. Estil=ROMànic. Tècnica=brodat de llana. Suport=sarja de lli. Tipo= tapís.Loca actual=catedral de Girona.Composició=gira entorn de la figura del Pantocràtor, situat al cercle central.Estil=Al Tapís hi ha tots els trets de la pintura ROMànica: expressió hieràtica, falta de perspectiva, figures planes,etc. L'artista volia introduir vivències religioses, no formes o esdeveniments reals. CH=És l’època de plenitud feudal, d’economia agrària, en la que apareix l’orde del Cister; es prediquen les croades; al Segle XII s’inicia l’eclosió del Gòtic i el creixement de les ciutats, i s’accentuen els intercanvis culturals i comercials. La cultura

... Continuar leyendo "Tècnica de la fosa escultura grega" »