Exàmen de català

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,28 KB

Les modelitats de l'oració: enunciativa o declarativa: (afirmativa o negativa) expressa un fet per demenar-lo a conéixer els k escolten. (tinc un gos). interrogativa: (total: si es pot contestar si o no i parcial: si demana per un element concret(qui què, on, com))total:tagrada anar a l'insti? parcial:per què t'agrada tant anar a l'insti? exhortativa: (expressa una mandat (amb imperetiu) o un prohivició (am subjuntiu). (córre més de pressa! / no corris tan de pressa! Exclamativa: expressa una kosa que ens emociona o ens commou. (quant de temps / quina sort.
la puntuació de l'oració: punt: indica el final d'una oracio enunciativa: punt i seguit: separa oracions que tracten d'un mateix tema. punt i a part: indica acabament de paràgraf i canvi de tema o aspecte. interrogació: es fa servir per fer una pregunta. exclamació: expressa sorpresa, dolor, queixa, ràbia... punts suspensius: indiken que una frase queda suspesa, sense acabar. Al final d'una enumeració es poden fer servir els punts suspensius (sempre tres) o etc., mai les dues koses alhora.
el narrador i el punt de vista: Autor: persona real que es dedica a escriure. narrador: personatge inventat que fa de missatger entre l'autor i els lectors. PUNT DE VISTA: angle de visió des del qual es narren els fets. a) punt de vista extern: el nerrador no és cap personatge sinó una veu anònima que no participa en la història. ens parla en 3a pers. i es objectiu. TIPUS DE NARRADOR EXTERN: 1)narrador omniscient:ho sap tot dels personatges(pensements, sentiments...) 2) només sap alló que observa. b)punt de vista intern: el narrador és un personatge de la història; ens explika els fets en funció del que sap i veu. Ens parla en 1a persona i és subjectiu. TIPUS DE NARRADOR INTERN: 1) narrador protagonista: coincideix amb el personatge principal. 2) narrador testimoni: és un personatge secundari que descriu els fets que han passat a un protagonista.
Oració: és un conjunt de paraules que forma una unitat de comunicació amb sentit complet. normalment l'oració consta d'un sintagma nominal per designar l'element del qual parlem (el subjecte) i un sintagma verbal per expressar allò que diem del subjecte (el predicat).
sintagma: és un conjunt de paraules k forma una unitat més petita que l'oració. cada sintagma forma una unitat de significat i al mateix temps una unitat de funció (subjecte o predicat, per exemple.) les funcions sintàctiques: indiken les relacions gramaticals que s'estableixen entre els elements d'una oració o d'un sintagma.


complement directe(CD): designa l'objecte sobre el kual recau l'acció del verb.(hem de fer els deures.)
complement indirecte(CI): designa la pers. que rep alguna cosa o que experimenta la situació designada pel verb.(He lliurat els deures al professor.)
complement de règim verbal(CRV): designa l'bjecte principal d'un verb que exigeix una determinada preposició(a de en amb...) si s'elimina de l'oració o bé qkesta deixa de tenir sentit o bé el verb canvia lleugerament de significat.
complement circumstancial(CC): designa la circumstància de temps, de manera, de lloc, etc. en relació amb la situacióexpressada pel verb. si s'elimina de l'oracio akesta continua tenint sentit.(l'he vist al cine.)
complement atributiu(CAtr): designa una característica atribuïda al subjecte amb els verbs ser, estar, o semblar.(l'eusebi és simpàtic.)
complement predicatiu(CPred): designa una característica atribuïda al subjecte o al CD amb un verb que no és ni ser ni estar ni semblar. si canviem el verb per un d'akests tres la frase té sentit.(l'eusebi es creu simpàtic /
he trobat l'eusebi
molt content.)
ortografia
darrera de vocal tónica escribim: p t c
darrera de vocal àtona escrivim la mateixa lletra del femení o d'un derivat(àrab, càstig)
darrera de consonant la mateixa lletra del femení o d'un derivat(remolc, superb)
a final de síl·laba (no de paraula) tenim akests aplecs consonàntics: -bt-/-bd-/-bs-/-bj-/-pt-/-dd-/-du-/-tm-/-tll-/-gu-/-gr-/-gg-/-cc-/-ct-
emissor:persona k emet el missatge, receptor:pers.k rep el miss, missatge:info. que es transmet,codi lingüistic: llengua k s'utilitza,canal: conjunt de circumstàncies que permeten interpretaadekuadement el miss.
segons el canal utilitzat: a)text oral és colectiu b)text escrit: es individual,planificat,clar,i precis
segons la funcio co,unicativa: a)text conversacional:intercanvi dimpressions
b)text informatiu:transmició d'una notícia.c)text explikatiu d)text argumentatiu e)text descriptiu f)text narratiu g)text retòric de qui es parla? què va fer? on ho va fer? quan va passar? com va aconseguir el seu objectiu? per què va passar?

Entradas relacionadas: