Xut de futbol

Enviado por Chuletator online y clasificado en Deporte y Educación Física

Escrito el en catalán con un tamaño de 27,13 KB

EL FUTBOL

1BREU HISTORIA

Cap a l’any 2500 aC, A la Xina es practicava un joc amb una pilota que servia d’entrenament militar. A Grècia, al segle III aC, es coneixia un joc anomenat episKiros, i a Roma un altre d’anomenat barpastum. Ja al Segle XVII, a Florència (Itàlia) jugaven al cálcio, mentre que a Normandia (França) Es jugava al soule.
Tots Aquests jocs es poden considerar els antecedents del futbol, ja que consistien A portar una pilota d’un lloc a un altre de moltes maneres, una de les quals Era amb els peus.

El 26 d’Octubre de 1863, a Anglaterra, es va crear la      Football Association i es va redactar el reglament del joc que es coneix com a futbol Modern. A diferencia de l’anterior, el futbol modern prohibia tocar la pilota Amb les mans, cosa que representava la separació definitiva entre el futbol i El rugbi.

La FIFA (Federació Internacional d’Associacions de Futbol) es va crear l’any 1904, i al Jocs Olímpics de Londres (1908) el futbol va ser esport olímpic.

A Espanya el futbol Va aparèixer l’any 1873 amb un partit que es va jugar a Huelva entre els Treballadors anglesos; va ser en aquesta ciutat on l’any 1889 es va fundar el Primer club de futbol: el C.R. Huelva. I el primer club de futbol català va ser El Palamós Club de Futbol, fundat l’any 1896 per Gaspar Matas. El 29 de Novembre de 1899 el suís Joan Gamper va fundar el F.C. Barcelona, i l’any 1900 Es va crear la Societat Espanyola de futbol, convertida el 1903 en l’actual R.C.E. Espanyol.

2EL REGLAMENT

El reglament del Futbol estableix unes normes generals per regular aspectes del terreny de joc, Dels jugadors, de l’àrbitre i dels seus ajudants, etc., i unes normes de joc Que es concreten en faltes i sancions.

2.1Sobre qüestions generals

2.1.1Objectiu del joc

Colpejant la pilota Amb els peus o el cap, dos equips intenten introduir-la a la porteria Contraria, o sigui, fer un gol.
Guanya el partit l’equip que hagi fet més gols,

2.1.2El terreny de joc

És un camp de forma Rectangular, amb la superfície de gespa o de terra, que als dos costats més Curts del qual hi ha una porteria. (veure imatge posterior)

2.1.3La pilota

La pilota és Esfèrica, amb una cambra d’aire i coberta de cuir o d’un altre material Reglamentari. Pesa 400 grams.

2.1.4Els jugadors

Un equip pot Inscriure en l’acta d’un partit un màxim de 18 jugadors, dels quals 11 jugadors/es (un d’ells serà el porter) disputaran el partit. No s’iniciarà el partit quan Un dels dos equips tingui menys de 7 jugadors. Com a màxim en partit oficial es Podran realitzar tres substitucions.

El vestit consisteix En samarreta i pantalons curts, i el calcat pot tenir tacs a la sola. El porter Ha de dur colors diferents dels de la resta i de l’àrbitre, perquè no es confongui.

2.1.5Els arbitres

En els partits Oficials hi ha un àrbitre que dirigeix el partit, dos jutges de línia que L’ajuden, dos jutges de porteria i un àrbitre auxiliar.

2.1.6El partit

Un partit de futbol Es divideix en 2 períodes de 45 minuts, amb un descans de 15 minuts. Per Decidir quin equip inicia el partit es fa un sorteig amb una moneda. Es treu Des del cercle central. Després del descans els  Equips canvien de camp. Cada cop que es fa un gol, hi ha un servei de centre. Quan el reglament de la competició exigeix jugar una prorroga, aquesta es divideix en dos períodes de 15 minuts sense Descans.

2.2Sobre faltes i sancions

2.2.1. Amb relació al joc

Es produeix una falta quan un jugador/-a incompleix el Reglament, ja sigui perquè ha tocat la pilota amb la mà - exceptuant en aquest Cas el porter dins la seva àrea- o perquè ha provocat una topada amb un Adversari de forma antireglamentària -per exemple, subjectant-lo, clavant-li Una puntada de peu o una empenta, xocant-hi per darrera, fent-li la traveta, Etc.-.

Totes les faltes Esmentades anteriorment es penalitzen amb un tir lliure des del lloc on s’ha llançat la falta. Quan l’equip Defensor comet la falta a l’àrea de porteria pròpia es llança un penal.
El tir lliure pot ser directe a porteria o bé indirecte, cap a un company, segons la Gravetat de la falta.

Si  el tir lliure es fa molt a prop de l’àrea es Pot formar una barrera de defensors a 9 m. De la pilota.

Quan la falta ha Estat perillosa o intencionada, quan es discuteixen les decisions dels àrbitres O se’ls falta al respecte, o bé quan algú surt o entra del terreny de joc sense Permís de l’àrbitre, a més dels tirs lliures, es pot sancionar els jugadors o Els tècnics amb una amonestació (targeta groga).

Si la falta ha Estat molt greu o si es comet a un jugador/-a que s’escapava cap a la porteria Contrària, o bé si s’acumulen dues targetes grogues, se sanciona amb una expulsió (targeta vermella).

2.2.1Sobre els límits i les zones del Camp

Quan la pilota surt Dels límits del camp per les línies laterals, l’equip contrari la posa en joc Amb un servei de banda (es treu amb Les dues mans per sobre el cap).

Quan la pilota surt Per la línia de fons després de tocar-la un jugador/-a defensor, es llança un còrner (es treu amb el peu) des de L’angle. Si l’últim que la toca és un jugador/-a atacant, es fa un servei de porteria (es treu amb peu de Dins de l’àrea petita).

El fora de joc és una infracció que comet Un jugador/-a atacant en trobar-se més a prop de la porteria que qualsevol defensa -a excepció del porter- just abans que un company/-a li faci una passada. Se Sanciona amb un tir lliure des de la posició del fora de joc.

3FONAMENTS TÈCNICS DEL FUTBOL

Els gestos tècnics Amb la pilota es basen en dues destreses motrius: els impactes i les conduccions.

El toc de la pilota Consisteix a colpejar-la amb el peu o amb el cap per fer un llançament a un Company (passada)
o a la porteria Contrària (xut a porteria o rematada).
Pot ser suau o fort, amb la pilota parada o en moviment.

3.1Els colpejo més freqüents

3.1.1. Amb l’interior del peu


És el colpeig més Elemental i el més segur, ja que el peu ofereix una gran superfície de contacte Amb la pilota, tota la part interna del peu.

És un colpeig molt útil quan es vol fer una passada segura, sobretot en distàncies curtes, o llançar Un penal. També es pot utilitzar a l’hora de rebre la passada d’un company/-a, O per conduir-la amb la màxima seguretat.

En el colpeig el Peu de recolzament es col·loca a la mateixa alçada que la pilota i amb la puntera De la bota en la direcció de sortida de la pilota.


3.1.2.Amb l’empenya interior


És el colpeig més versàtil, molt utilitzat Per a desplaçaments llargs de pilota i per efectuar cops francs a pilota parada I el còrner entre altres.

La superfície del peu que colpeja la pilota és la que correspon al dit gros i una mica de la part superior del peu.

Per realitzar el Colpeig s’ha de col·locar el peu de recolzament a alçada de la pilota, marcant La direcció de sortida amb la puntera de la bota.


3.1.3.Amb l’empenya central o anterior


Les dues característiques Que el defineixen són la seguretat i la rapidesa a més d’assegurar que la pilota No es desviï de la trajectòria de sortida.

S’utilitza per a Passades llargues i ràpides, en serveis de porteria i llançaments a porteria.

El peu que colpeja Presenta la seva part anterior de l’empenya per a xocar contra la part central De la pilota. En el moment del colpeig la punta del peu ha de mirar el terra.

El peu de recolzament S’ha de col·locar paral·lel i a la mateixa alçada que la pilota.


3.1.4.Amb l’empenya exterior


És un colpeig Realitzat amb la part exterior del peu, amb la zona del dit petit. Normalment S’utilitza en els cops francs , passades llargues i per conduir la pilota.

Aquest colpeig té la particularitat de que L’apropament previ a la pilota pot ser frontal o des d’un dels dos costats. Quan s’arriba frontalment la pilota surt descrivint una paràbola més Pronunciada i amb molt més “efecte”.


3.1.5.Altres: la puntera, la planta  i el taló del peu

Aquests no tan utilitzats. El seu colpeig es Realitza en les respectives parts del peu, que indica el mateix nom del toc.

És important!


, dominar tots els tocs de pilota i utilitzar les dues cames per jugar Bé al futbol

3.2La conducció de la pilota

Conduir la pilota Vol dir fer-la rodar per terra, de manera controlada, per mitjà de petits tocs Amb el peu, per poder anar d’un costat a un altre del camp. Hi ha moltes Maneres de fer-ho en funció de diversos factors:

ØDe la zona de contacte del peu: interior, empenya interior, empenya exterior, Empenya central o planta peu.

ØDe la direcció de conducció: trajectòries rectes, corbes o en Ziga-zaga.

ØDe la utilització d’un o els dos peus.

El regateig o driblatge es quan El jugador/-a que porta la pilota sobrepassa un o més contraris sense perdre’n El control, el que permetre avançar cap a la porteria contrària.

És important !


no perdre fluïdesa en el desplaçament i aixecar el cap per observar Els companys, adversaris i el terreny de joc.

3.3La passada

Una passada és una Acció tècnica molt important que consisteix en un toc dirigit a un company/-a. Hi ha diferents formes de fer-les en funció de diversos factors, com són:

ØDe la zona de contacte amb el peu.

ØDe la direcció de la passada: rectes o corbes.

ØDe l’altura de la passada: rases o amb paràbola.

ØDe la utilització d’altres zones: com el cap, pit...

ØDe la velocitat que dur la pilota: parada, lenta o ràpida.

És important !


una bona passada requereix que es faci en precisió i  seguretat.

3.4La recepció

La recepció de la Pilota es produeix quan un jugador/-a, després de rebre la pilota d’un Company/-a o adversari/-a, atura la pilota per poder-la controlar. La recepció Es pot fer amb qualsevol part del cos excepte amb els braços i les mans ( a Excepció del porter).

Les recepcions o Controls de pilota poden ser:

ØEn parada, quan hi ha una aturada o frenada total de la pilota.

ØEn semiparada, quan la pilota perd velocitat sense arribar a aturar-se completament.

ØEn esmortiment, utilitzades per controlar pilotes aèries amb trajectòries Descendents, a on es   necessari disminuir La velocitat de caiguda de forma progressiva.

ØEn control orientat, quan amb un sol toc de pilota controla l’arribada i la sortida de la Mateixa.

És important !


protegir la pilota després de rebre-la i evitar recepcions Complicades.

3.5El xut a porteria

El xut és un toc Fort que es dóna a la pilota amb el peu. I és el moment culminant de tot atac; L’objectiu de tot xut a porteria és fer gol. Hi ha diferents formes de fer-los En funció de diversos factors, com són:

ØDe  la zona de contacte amb el Peu.

ØDe la direcció del xut:  Trajectòries rectes o corbes.

ØDe l’altura del xut: rases , a mitja altura o paràbola.

ØDe la velocitat de la pilota: parada, lenta o ràpida.

És important !


un bon xut a porteria ha de ser potent i amb precisió.

3.6El cop de cap

Com ja saps la Pilota també es pot tocar amb el cap per fer una passada o una rematada a Porteria. La direcció que donarem a la pilota dependrà de la part del cap amb Que la colpegem i de l’acompanyament que li donem amb el moviment final.

És important !


mirar en tot moment la pilota abans del cop.

3.7Altres gestos sense pilota

3.7.1L’entrada

És una acció Defensiva que es produeix quan un jugador/-a intenta tocar la pilota controlada Per un contrari a fi de recuperar-la. Si el defensa toca la pilota, encara que L’atacant caigui a terra, es considera  Reglamentari.

3.7.2La finta

És un moviment del Cos per enganyar el contrari perquè no sàpiga cap on anirem o que farem Després. La finta es pot fer amb pilota o sense.

És una acció d’atac Que consisteix a simular l’inici d’un moviment perquè el defensa el segueixi. Quan l’adversari ha iniciat el moviment defensiu es canvia bruscament la Direcció del cos perquè el defensa no tingui temps de rectificar.

3.8Gestos tècnics propis del porter

El porter no ha de Deixar passar la pilota per la línia de gol i, com ja saps, és l’únic jugador/-a De l’equip que pot tocar-la amb les mans dins de la seva àrea. No pot fer més De tres passes quan té la pilota agafada amb les mans, i no la pot agafar amb Les mans quan li ve dels peus d’un company/-a.

3.8.1Per aturar o allunyar la pilota

Utilitza el rebuig amb els peus o els punys, el bloqueig de la pilota, agafant-la amb Les mans, els braços i el cos, i l’aturada amb les mans quan la pilota li arriba alta.

3.8.2El servei de porteria :

Es fa amb un xut Amb la pilota parada quan la pilota surt per la línia de fons després que L’hagi tocat un jugador/-a de l’equip atacant.

És important !


comunicar-se en tot moment amb els seus companys/es i no perdre la Concentració.

4.POSICIÓ DELS JUGADORS SOBRE EL CAMP

En el terreny de Joc el porter/-a se situa dins àrea de porteria i és l’últim defensa de L’equip. La resta de jugadors/es es col·loca en diferents zones del camp, Segons les seves característiques i funcions.

4.1.Les línies de jugadors

Els jugadors/es D’un equip de futbol se situen en el camp formant les línies següents:

4.1.1.Línia de defensa

Els defenses se Situen a la zona més pròxima de la porteria pròpia. Tenen funcions defensives, és a dir, han d’impedir que els contraris facin gol; segons la seva situació es Diuen:

Lateral dret, lateral Esquerre, central i lliure

4.1.2.Línia de mig camp

Aquesta posició és Molt important per organitzar el joc, tant d’atac pels interiors com de defensa pels mitjos.
Aquests jugadors/es tenen una gran visió del joc i Les seves passades han de ser molt precises.

4.1.3. Línia d’atac : Està Formada pels jugadors/es més ràpids i tècnics, la funció dels quals és arribar A la porteria contrària i marcar gol. Segons la seva situació en el camp S’anomenen extrems i davanter centre.

4.2.Els sistemes de joc

La diferent Col·locació de les línies de jugadors forma el que s’anomena sistemes de Joc, que poden ser més ofensius o més defensius segons les necessitats O les possibilitats de l’equip.

Els sistemes de joc Es coneixen pel nombre de jugadors que se situen a cada línia, començant per la Més propera a la porteria pròpia. Vegem-ne alguns exemples:

ØSistema  1-2-3-5 :
 1 porter, 2 defenses, 3 mitjos i 5 davanters. També es diu sistema piramidal.

ØSistema  1-3-4-3 : 
1 porter, 3 defenses, 4 mitjos i 3 davanters. Es coneix popularment com a sistema WM.

ØSistema  1-4-3-3 :
 1 porter, 4 defenses, 3 mitjos i 3 davanters.

ØSistema  1-4-4-2 :
  1 porter, 4 defenses, 4 mitjos i 2 davanters. És el sistema més defensiu.

ØSistema  1-3-5-2 :
 1 porter, 3 defenses, 5 mitjos i 2 davanters.

EL FUTBOL SALA

5.BREU HISTÒRIA DEL FUTBOL SALA

El futbol sala va sorgir l’any 1930 a Montevideo (Uruguai), on el Professor Carlos Ceriani feia jugar a futbol en una pista d’handbol els seus Alumnes d’Educació física. Aquesta adaptació es va recollir en un reglament Propi i, posteriorment, es va convertir en un esport independent del futbol.

El futbol sala es va fer molt popular a Amèrica del Sud i l’any 1959, a Saó Paulo, es va fer el primer campionat de seleccions. L’any 1970 es va crear La Federació Internacional de Futbol  Sala (FIFUSA) a Río de Janeiro, i a principis dels anys noranta va ser Reconegut per la FIFA com a futbol de Cinc.

6.EL REGLAMENT

6.1.Sobre Aspectes general

El futbol sala es juga en una pista, que pot ser coberta o a l’aire Lliure, sobre una superfície llisa, de parquet, de ciment, etc., amb unes Línies pintades a terra que formen espais o àrees que s’anomenen com el futbol. Les porteries són similars a les handbol. S’hi juga amb una pilota d’uns 420 Grams, més petita que la de futbol.

En un partit de Futbol sala juguen dos equips de 5 jugadors/es, i un membre de cada equip és el Porter. Cada equip podrà inscriure en l’acta del partit un màxim de 12 jugadors/es. A diferencia del futbol 11, es permès un número il·limitat de Substitucions  i el calçat són unes sabatilles Amb la sola llisa i de goma.

El partit, que es divideix en dues parts de 20 minuts i un descans de 10, el dirigeixen 2 àrbitres i un jutge de taula. Es Poden sol·licitar 4 temps morts de 30 segons, amb un màxim de dos a cada part.

6.2.Serveis

El servei de Porteria el realitza el porter/-a posant la pilota en joc únicament amb la mà; El servei de còrner es fa des de la cantonada, amb les dues mans per sobre el Cap.

6.3.Sobre faltes i sancions

En el futbol sala Les faltes es divideixen en faltes tècniques, faltes personals i faltes Disciplínàries. Són acumulatives i, a partir de la sisena falta que comet un Equip en una mateixa part del partit, es penalitat amb un tir lliure a Porteria. En el futbol sala no hi ha fora de joc.

Les faltes Tècniques, com ara donar una puntada de peu o intentar-ho, Fer la traveta, empènyer o agafar un contrari, tocar la pilota amb la mà, etc., Se sancionen amb un tir lliure.

Les faltes Personals, com per exemple trigar més de 5 segons a Posar la pilota en joc o mantenir-la a àrea de la porteria pròpia durant més de 5 segons, tocar la pilota abans que el contrari la posi en joc, etc., se sancionen Amb un servei de banda, que es realitza amb les dues mans per sobre el cap.

Les faltes Disciplínàries, com per exemple faltar al respecte, Discutir les decisions dels àrbitres, tenir una conducta incorrecta o infringir Repetidament les regles de joc, se sancionen amb una amonestació (targeta Groga). Una segona amonestació comporta l’expulsió definitiva del partit (targeta blava).

Entradas relacionadas: