Voleibol i gimnàstica artística: esport i disciplina

Enviado por Chuletator online y clasificado en Deporte y Educación Física

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,44 KB

Voleibol

L'objectiu del voleibol és aconseguir enviar al camp contrari per sobre la xarxa la pilota, de manera que l’altre equip no la pugui tornar abans que toqui terra.

El terreny de joc és una pista de 18x9 metros, dividida en dues parts per una línia central i per una xarxa (2,24 m femení i 2,43 m masculí). Hi ha una zona d'atac, una de defensa i una de sac.

Hi ha sis jugadors en cada equip, tres en la zona d’atac i tres en la zona de defensa, és rota quan es fa punt en el sentit de les agulles d'un rellotge.

L’equip que arriba a 25 punts amb una diferència de 2 punts guanya el set excepte el 5è set si hi ha és a 15 punts amb una diferència de dos punts, el que guanya tres sets guanya el partit.

El toc de dits és l’element més bàsic d’aquest esport. El toc d’avantbraç és l'element bàsic per la defensa d’aquest esport. El servei és l’element tècnic amb què s’inicia el joc, hi ha dos tipus, el servei alt i el baix. El servei baix és el més fàcil i segur.

Gimnàstica artística

La gimnàstica artística és un esport que té una categoria femenina i una categoria masculina.

La femenina inclou 4 disciplines: Terra o mans lliures, barra d’equilibris, poltre de salts i les paral·leles asimètriques.

La categoria masculina inclou 6 disciplines: Terra o mans lliures, barra fixa, cavall amb arcs, poltre de salts, paral·leles i anelles.

Terra o mans lliures: La duració d’un exercici de terra no ha de ser inferior a 1,10 min. ni superior a 1,30 min.

L’exercici ha de terminar amb la música. S’autoritza un acompanyament musical amb orquestra però sense cant i/o un acompanyament musical amb piano o un altre instrument. L’exercici comença amb el primer gest de la gimnasta. Cada sortida del practicable (12x12m.) comporta una penalització.

Barra d’equilibris: La duració de l’exercici lliure no pot ser inferior a 1,10 min ni superior a 1,30 min. Quan es produeix una caiguda de l’aparell és possible una interrupció de 10 seg. Les parades (pauses) per a la concentració abans d’un element o una unió difícil comporten deduccions a la nota.

Poltre de salts: Tots els salts han d’executar-se amb el recolzament de les dues mans sobre el cavall. La longitud de l’impuls pot escollir-se individualment. El salt per arribar al trampolí pot fer-se amb una carrera de cara al trampolí o per una rondada (arribada d’esquena).

Paral·leles asimètriques: Són dues barres paral·leles col·locades a alçades diferents i separades una de l’altra. Les gimnastes poden fer canvis de barra, realitzar voltes, girs.. sense tocar a terra fins al final de l’exercici. És possible una interrupció de 30 segons en cas de caiguda de l’aparell.

Barra fixa: L’exercici comprèn elements d’impuls sense parada. És necessari incloure combinacions de grans vols.

Cavall amb arcs: S’ha de realitzar elements amb recolzament sense interrupcions, per sobre de totes les parts del cavall, utilitzant elements circulars i pendulars.

Terra o mans lliures: Els salts acrobàtics constitueixen la part principal de l’exercici. Han de formar un conjunt harmònic i rítmic amb d’altres elements gimnàstics com recolzaments invertits, parts de força i equilibris i moviments oberts i d’extensió.

Poltre de salts: La batuda al trampolí ha de realitzar-se amb les dues cames juntes i amb un petit recolzament de mans sobre el cavall. La carrera pot ser com a màxim de 25m.

Paral·leles: L’entrada a l’aparell (amb carrera o no) ha de començar des de parat. L’exercici comença des del moment que el gimnasta contacta amb l’aparell. S’autoritza la utilització d’un trampolí per facilitar l’entrada.

Anelles: Els elements d’impuls, de força i de manteniment repartits per igual, formen l’exercici d’anelles. Predomina el treball amb els braços estesos. Un balanceig de les anelles durant els elements de manteniment es considera falta.

Vertical

Des de la posició inicial dempeus, apropar les mans a la màrfega alhora que impulses la cama estesa cap amunt. Un cop recolzes les mans al terra, la primera cama ja està pujant i l’altra s’impulsa cap amunt. Els braços han d’estar sempre estesos i paral·lels. El moviment es finalitza quan els malucs estan en línia amb les espatlles.

Variants: cames obertes, cames en fons frontal, una cama doblegada i l’altra estirada,...

Entradas relacionadas: