Vocabulari de Sabors: Guia Gastronòmica
Enviado por Chuletator online y clasificado en Química
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,45 KB
Termes culinaris i definicions
Abocat: Que deixa (un vi) un principi de gust dolç en la boca.
Àcid -a: Que té un sabor agre com el de la llima. Fruita àcida. Una beguda àcida.
Agre-a: Que té una acidesa desagradable. El vi s'ha fet agre. La llet està agra. Agrejar
Agredolç-a: Que té un sabor agre i dolç al mateix temps. Salsa agredolça.
Amarg-a: Que té el sabor aspre i desagradable, com el de la fel o l'asséver. La quinina és amarga. Un licor amarg. Amargar
Amelar: Tornar-se dolç com la mel.
Aspre: Desagradable al tacte pel fet de tindre la superfície plena de rugositats o de desigualtats. Un teixit aspre. Una pell aspra. Que produïx una sensació anàloga en els altres sentits. Un gust aspre. Una veu aspra. Una olor aspra. Aspror
Assaborir: Percebre el sabor (d'un aliment, d'una beguda), lentament i amb delectació. Si et prens tan de pressa el café, no arribes a assaborir-lo.
Caldós: Que conté caldo. Arròs caldós
Dessaborir: Fer que (un menjar) perda el sabor. Tant de temps a remulla, l'abadejo s'ha dessaborit.
Dolç-a: Que té un sabor agradable al paladar com el del sucre o el de la mel. Unes peres molt dolces. Endolcir
Edulcorar: Endolcir (un producte de sabor desagradable o amarg) amb substàncies naturals, com ara el sucre o la mel, o bé sintètiques, com ara la sacarina.
Eixut: Que no té res que li done sabor o atractiu. Carn eixuta
Embafar: Llevar l'apetit o carregar l'estómac, un aliment, per excés de dolçor, de greix o d'espessor dels ingredients. La coca de llanda no m'embafa. Embafós.
Ensucrat-ada: Endolcit amb sucre. Un iogurt ensucrat.
Estantís-issa: Que no és una cosa fresca, que comença a perdre les seues propietats, a corrompre's. Les galetes estan estantisses.
Golafre: Que menja molt, que té gola tothora. No vull que sigues tan golafre!
Gust: Sentit corporal per mitjà del qual es perceben els sabors.
Insípid: Faltat de sabor. Una beguda insípida
Llepar: Passar la llengua (per alguna cosa). La xiqueta llepava el gelat. El gat li llepava la cara. L'animalet es llepava la ferida.
Llépol: Aficionat a les llepolies. Es torna boig amb els pastissos: és un llépol.
Melós: Que no és (un arròs) ni massa eixut ni massa caldós. Que és (un aliment, especialment la carn) bla, tendre.
Paladar: Sensibilitat per a percebre el sentit del gust. Tindre bon paladar. Tindre el paladar fi.
Pastós-a: Sec, de gust desagradable. Tindre la boca pastosa
Ranci-rància: Que adquirix (una substància greixosa) una olor i un sabor especials i desagradables quan s'alteren químicament els seus components. El formatge s'ha fet ranci. Sagí ranci. Fer olor de ranci
Regust: Sabor que transmet a un aliment allò amb què ha estat en contacte. Sabor desagradable que deixa una cosa.
Sabor: Propietat que tenen moltes coses d'afectar l'òrgan del gust o els òrgans del gust i de l'olfacte. Un pernil que té molt bon sabor. Sabor dolç, salat, àcid, amarg. Saborós
Saladura: Acció o efecte d'adobar amb sal algun aliment, especialment carn o peix.
Salat-ada: Impregnat de sal, que conté sal o té gust de sal. Abadejo salat. L'aigua del mar és salada
Salar: Posar sal (a un aliment) per a donar-li sabor, especialment posar-li'n massa.
Salejar: Tindre sabor de sal.
Salobre: Que té gust de sal.
Sec: Que té (un vi, un xampany o un licor) un tast poc dolç.
Tastar: Prendre una quantitat reduïda (d'un menjar o d'una beguda), posar-se'n un poc en la boca per apreciar el gust que fa. Tast
Tufar: Fer mala olor o mal gust, d'agre o d'estantís.