La Visita Domiciliària en Treball Social: Què És i Com Fer-la
Enviado por Chuletator online y clasificado en Formación y Orientación Laboral
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,54 KB
La Visita Domiciliària en Treball Social
Definició i Eines
És una de les actuacions emprades pel treballador social en el procés d'ajuda: és una forma de trobada i d'entrevista que es realitza amb un usuari o una família en el seu ambient quotidià de vida. Es compon de diverses eines: l'entrevista, amb els seus recursos específics, i l'observació en les seves diferents variants.
Perspectiva Històrica
M. Richmond ja defensava que la primera entrevista amb el client s'havia de fer en el seu domicili i no en el despatx de l'assistent social. La sola trobada a l'habitatge evita fer preguntes que es responen per elles mateixes.
El Significat del Domicili
El terme visita evoca generalment un acte o un conjunt d'accions de moviment, de trobada, de coneixement i d'exploració.
Generalment, per domicili entenem el lloc on una persona o una família ha establert la seu principal dels seus assumptes i interessos, on elabora el seu propi estil de vida.
Les cases expliquen i representen les històries dels qui hi viuen. Sovint s'atribueixen a les cases atributs típicament humans: cases tristes, alegres, tancades, obertes, acollidores, divertides, etc.
El Concepte d'Hospitalitat: Hoste i Hostatjant
És molt interessant la idea desenvolupada per Andrenacci i Sprovieri (2004) sobre els termes hoste i hostatjant. El concepte de domicili està estretament lligat al d'hostatjar, en el sentit d'acollir i d'oferir, de proveir a qui s'hostatja d'allò que necessiti. Cal reflexionar sobre el concepte d'hospitalitat, en què el treballador social es mou en el procés dialèctic hoste/hostatjant. Efectivament, el treballador social juga sovint de manera implícita el rol d'hostatjant: proveir a aquell que acull d'allò que necessiti.
En canvi, quan desenvolupa la seva actuació en un àmbit fora del servei, juga temporalment un doble rol: el d'«hoste hostatjant».
Dinàmica Relacional al Domicili
El context domiciliari fa que hi hagi diferències amb la dinàmica relacional que s'estableix en el servei. Tampoc serà exactament igual que quan no hi ha el treballador social, doncs la seva presència fa que desaparegui o es redueixi la dimensió típicament privada d'una casa.
Cada domicili té una forma diferent d'acollir, li dona un significat diferent a la presència d'un estrany; cada persona té la seva manera d'acollir, hi ha persones acollidores i n'hi ha que no ho són. Aquestes variacions estan relacionades amb la història de cadascú, la seva situació actual, la seva personalitat...
Aspectes Sensorials i Físics
D'altra banda, en la visita domiciliària el contacte a nivell físic es realitza a través del cos, dels sentits. A les cases hi ha olors, més o menys agradables; cases brutes o netes; hi ha objectes íntims (si més no personals) que poden ser tocats o evitats, etc.
Preparació de la Visita Domiciliària
El treballador social, en la visita domiciliària, es mou en un espai que l'usuari ha construït per al seu dia a dia. La visita domiciliària no pot ser improvisada. La preparació consisteix en:
- Tenir clara la motivació, que pot estar lligada a la problemàtica de l'usuari, a una necessitat d'aprofundiment en el coneixement del context de vida de l'usuari, o de verificar l'evolució en el procés d'ajuda.
- Definir els objectius i acordar una cita amb qui ha de rebre el treballador social.