Víctor Català i el Modernisme: Anàlisi de Solitud i la seva Prosa
Enviado por Chuletator online y clasificado en Lengua y literatura
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,05 KB
Modernisme i la Prosa de Víctor Català
El Modernisme és un moviment cultural, literari i artístic que neix a finals del segle XIX. Va aparèixer el 1892 quan la revista “L’Avenç” es va convertir en la plataforma d’aquest moviment, i es va donar per finalitzat el 1911 per la mort del poeta Joan Maragall i del pintor Isidre Nonell. Els objectius del modernisme eren modernitzar la cultura catalana amb el trencament de la tradició, europeïtzar la societat i la cultura, renovant les estructures socials i polítiques i, finalment, normativitzar la llengua catalana.
Etapes del Modernisme
Es divideix en dues etapes:
- Primera etapa (1892-1900): Va ser la més combativa del moment; els artistes modernistes anaven rebent i interioritzant les novetats que es produïren a Europa. Durant aquesta etapa hi havia dos corrents ideològics molt importants: el regeneracionisme (els modernistes consideren que la societat de Catalunya està "malalta" i necessita "regenerar-se") i l’esteticisme (que pretenia el mateix que el regeneracionisme però des d’un punt de vista estètic).
- Segona etapa (1900-1911): Suposava l’acceptació de l’art i la literatura modernista per part de la burgesia catalana.
La Novel·la Modernista
La novel·la modernista no crea formes noves, sinó que potencia les velles amb actituds modernistes. D’aquest gènere destaquen tres tendències: la costumista, amb “La dida i altres narracions”, de Salvador Galmés; la decadentista, amb “Josafat”, de Prudenci Bertrana i la novel·la rural “Solitud”, de Víctor Català.
Víctor Català (Caterina Albert)
Víctor Català, realment Caterina Albert (L’Escala, 1869 - 1966), utilitzava el pseudònim per amagar la seva condició de dona. Era filla de família rica i feia la funció de cap de família. A més, va ser premiada als Jocs Florals amb “La Infanticida”. Cal destacar que va ser una escriptora de formació autodidàctica.
Anàlisi de "Solitud"
El tema de “Solitud”, la novel·la modernista més important, és el característic de tota novel·la modernista: la lluita de la protagonista. L'obra tracta l'itinerari vital i interior de na Mila fins que s'arriba a conèixer a ella mateixa. És una història d'autoconstrucció i descobriment de la pròpia personalitat. Mila és una dona insatisfeta amb la seva relació matrimonial. La insatisfacció que pateix la porta al desequilibri emocional, que intenta pal·liar amb les relacions personals que manté amb el Pastor. Però el medi hostil s’imposa: el Pastor mor i na Mila queda sola davant la natura. El coneixement de la seva pròpia personalitat, que assolirà al final de la novel·la quan l’Ànima (caçador furtiu) la viola, li suposarà assumir la pròpia solitud per poder iniciar una altra vida o poder-la canviar profundament.
Altres Obres Destacades
Finalment, també cal destacar altres obres que s’inclouen a Drames rurals (1902), com “La vella” i “Daltabaix”.