Victor catala

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,01 KB

Victor Ctala es el psudonim de Caterina Albert i Paradis. En una familia de pagesos. El seu pare era advocat i politic liberal que va participa activament en la politcia del seu temps, era un home entusiasta, la seva mare era de familia pagesa i la filla es va criar amb l’avia materna, gairebe noe va anar a descola. Es una autorra de formació autodidactica ho va apendre gairebe tot de lse seves lectures i duns insteresos personals.
Va destacar com a dibuizant, llavors els seus pares li van possar un profesor de pintura i dibuix, pero deseguit es va decantar per la literatura. Va començar escribiont poesies. Quan encara era molt Jove va morir el seu pare, com que la mare era malaltissa i els seus germans no van poder fer-se’n carrec, ella es va convertot en ladministració del patrimoni familiar.
Aquesta circunstancia li van donar un gran didepnedencia que no era usual en una dona de lepoca. Va començar en literatura presentan-se als “Jocs Florals” amb un llibre titular “la infantesa”. Aquest monoleg va rebre gans lloances, pero tambe va ser ocassió dun gran escandol quan es va saber que l’havia escrit una noia de 20 anys.
No es va presentar mai mes en public amb el seu propi nom, al cap dun temps va apareixer amb el pseudonim de Victor Ctalà.


Semba ser q el pseudonim es el nom del pprotagonista duna novela q llavors estava escrivin no va arriba a acarbar-la ni publicar-la. Va ser sempre una persona molt reservada i discreta, sortia moll poc de casa oer viatjaba sobint a Barcelonaon tenia els amocs i si va comprar un pis. Tambe amb els seus amics va viatjat x Europa.
Del 1901-1907 va publicar les seve sobres mes importants en la seva primera etapa literaria., va cmençar amb la poesia, pero aviat ho va deixar correr, tot i k va rebre lloances de Maragall. Es va passar a la narrativa on el 1902 escriu:
- orances rurals: agafa els temes de la novela rural, pero aplicat a un conte. Gran exit.
- Ombrívoles (1904) de la mateixa tematica.
- Solitud (1905): escriu la seva primera versio , va ser un gran exit.
- Caires vius (1907)
- 2a versió solitud (1909) fan la definitiva.

Lexit de victor catala com a narradora li va ser imposible de mantenir l’anonimat.
Finalment es va donar a coneixer. En akesta epoca va contar amb 2 amistats fonamentals i Narcis Oller I Joan Maragall la van conseidrar una gran escriptora. Va deixar desciure durant una nays xk durant akests anys apareix el noucentisme, va substituir al modernisme.
El noucentisme es caracteritza per rebtjar el modernisme i especificament per anar en contra la novela rural, lobra seva es convertiex en el q no sa de fe en literatura segons els noucentistes.

Entradas relacionadas: