Viabilitat del projecte empresarial
Enviado por Chuletator online y clasificado en Economía
Escrito el en catalán con un tamaño de 6,05 KB
Una empresa és una unitat econòmica de producció que té com a finalitat produir béns o serveis per als consumidors a partir d’uns factors de producció.
Els elements de l’empresa:
Factors humans: Són les persones que tenen relació amb l’empresa des dels diversos àmbits del seu funcionament i la seva connexió amb la societat.
Factors materials: tot element material que permet que l’empresa funcioni.
L’organització: Les diferents àrees de l’empresa s’estructuren i es coordinen entre sí i en relació a les tasques que desenvolupen de manera conjunta.
L’entorn: Entorn general i Entorn específic.
L’organització de l’empresa:
Perquè una empresa funcioni adequadament ha d’estar ben organitzada.
Àrea de producció: Gestiona la producció de béns i serveis, juntament amb l’aprovisionament de les matèries primeres necessàries.
Àrea d’inversió i fi finançament: s’encarrega de la inversió i del finançament.
Àrea comercial: S’encarrega de vendre i subministrar el producte de l’empresa als consumidors.
Àrea de recursos humans: El seu objectiu és proporcionar a l’empresa el personal que necessitin els seus diferents departaments.
Les variables de la iniciativa empresarial
Variables internes: són els factors i les qualitats pròpies de la persona emprenedora que desencadenen o propicien el desenvolupament d’una iniciativa empresarial.
Idea de negoci,Capacitat emprenedora,Coneixements tècnics i professionals,Autoocupació,Disposició de recursos materials o fiinancers
Variables externes: s’originen en l’entorn, proporcionant un estímul complementari a una variable interna o identifi cant oportunitats que es poden aprofitar. Localització,Conjuntura econòmica,Ajuts institucionals,Infraestructures públiques,Clients,Proveïdors,Competència
La idea de negoci i les oportunitats empresarials:
Les oportunitats de negoci: La competència d’una empresa són les altres empreses similars que es dediquen a la mateixa activitat i que tracten de vendre el seu producte en el mercat com ella.
L’avantatge competitiu és la definició d’una característica o d’una qualitat que fa que l’empresa superi la competència de manera sostinguda. L’oportunitat de negoci consistirà a superar la competència definint un avantatge competitiu.L'anomenat factor diferencial, és una forma de materialitzar l’avantatge competitiu.
L’anàlisi DAFO
Els factors interns són les fortaleses i les debilitats de la idea de negoci, és a dir, els punts forts i els febles de la pròpia empresa pel que fa als seus competidors.
Els factors externs formen l’entorn de l’empresa, és a dir, les amenaces i les oportunitats que es presenten.
Ajuts i suports a la creació d’empreses, Les institucions públiques tenen interès en que es creïn empreses perquè la creació d’empreses estimula l’economia, incentiva l’activitat econòmica i per això, té efectes indirectes molt beneficiosos.
Ajuts oficials i subvencions: Els ajuts oficials a la creació d’empreses són incentius:
Subvencions:
Són ajuts a fons perdut, és a dir, que l’empresa no ha de tornar a l’Estat.
Bonificacions:
Permeten l’estalvi en el pagament d’impostos o de cotitzacions, de manera que s’ajuda a l’empresa a tenir menys despeses. Finançament bonificat:
S’ajuda a les empreses mitjançant la concessió de préstecs amb un tipus d’interès sensiblement més baix.
Vivers d’empreses i altres suports Hi ha altres suports a la creació d’empresa en l’àmbit de l’assessoria i l’acompanyament.
Vivers d’empreses: són espais públics que normalment depenen d’un ajuntament o una universitat, en els quals s’ofereix a les empreses un espai temporal on localitzar-se a baix cost, a més d’assessorament i ajuts a la creació d’empreses.
Business angels: Són persones que aporten finançament i experiència noves empreses amb l’ànim d’obtenir un benefici
El desenvolupament del pla d’empresa:
El pla d’empresa és un document que descriu les característiques del projecte de negoci. Es confecciona per definir els passos necessaris per crear l’empresa i donar-lo a conèixer a qui pugui interessar.
El pla d’empresa ha de seguir els passos:
Pas 1: Presentació del projecte i dels promotors: Explicació de la idea de negoci i presentació de les persones que lideren el projecte de creació.
Pas 2: Pla de màrqueting: Estudi de mercat per conèixer els consumidors, la competència i com s'ha de promocionar la idea de negoci.
Pas 3: Pla de producció: Explicació sobre l'activitat de l'empresa: què és, com funciona i quins mitjans utilitza.
Pas 4: Pla de recursos humans: Previsió de les necessitats de personal, les seves característiques i els llocs de feina que s'han de crear.
Pas 5: Pla d'inversió i finançament: Pressupost econòmic de les necessitats d'inversió de l'empresa per a la posada en marxa i de les fonts de finançament.
Pas 6: Elecció de la forma jurídica: Decisió raonada de la forma jurídica que adoptarà l'empresa entre les possibles alternatives.
Pas 7: Tràmits legals: Planificació de tots els tràmits i obligacions documentals que s'hauràn de fer per posar en marxa l'empresa.