Velázquez: Las Meninas - Anàlisi i Context Històric

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,89 KB

VELÁZQUEZ: LES MENINES

FITXA TÈCNICA

Títol: Las Meninas

Autor: Velázquez, Diego Rodríguez de Silva

Cronologia: s. XVII

Estil: Barroc

Tècnica: Oli (barreja de pigments barrejats amb oli de llinassa)

Suport: oli

Tema: retrat

Localització actual: Museu del Prado. Madrid.

CONTEXT HISTÒRIC

Espanya era al segle XVII una gran defensora de la Contrareforma catòlica. El poder de l’Església serà molt gran, i tindrà molta més força que a la dividida Itàlia. També és un segle de crisi econòmica i demogràfica. Quan va néixer Velázquez començava el seu regnat Felip III. Quan arribà a Madrid, el 1622, va començar a treballar a la cort del jove Felip IV, pel qual ja no deixaria de pintar. Durant el seu regnat els problemes polítics no s’acabarien mai. Va patir la insurrecció de Catalunya i Portugal, separant-se aquest últim de la corona espanyola.

ANÀLISI FORMAL

-Pel que fa a l’estructura del quadre, les línies verticals i horitzontals de les parets i quadres són contrarestades amb les diagonals que travessen el quadre i les corbes suaus dels personatges que aporten dinamisme. Les figures del primer pla es disposen en dos grups de tres, formant triangles. Quadres, porta i marcs constitueixen rectangles.

-CROMATISME: Els colors són clars i lluminosos. Predominen els colors càlids. La pinzellada és llarga, visible i els contorns de les figures es difuminen, de manera que els detalls només es poden observar en la distància.

-La llum és real, natural i entra per la porta del fons i per la paret lateral dreta. Il·lumina les figures del primer pla i deixa el fons en penombra. Aquest clarobscur dona profunditat a l’escena i aporta la il·lusió d’espai al quadre.

-El quadre té una perspectiva linial central i el punt de fuga se situa a la porta del fons. Però sobretot predomina una perspectiva aèrea formada a partir del tractament del color i la llum que difumina objectes i figures.


-Composició asimètrica, aparentment tancada per les parets de l’habitació, en realitat és oberta pel cantó de l’esquerra i per les mirades que es dirigeixen fora del quadre on estan els espectadors.

- Distribució dels elements al quadre: Al centre hi ha la infanta Margarida i les seves menines. A l’esquerra es troba Maria Agustina Sarmiento. A la dreta del quadre se situen els nans Mariabàrbola i Nicolasito. Al darrera conversen la dama d’honor Marcela d’Ulloa i el guardadames. Finalment, a la porta del fons, se situa José Nieto.

-L’expressivitat: Les figures són realistes, retrats autèntics dels personatges i els nans són naturalites.

FUNCIÓ, SIGNIFICAT I INFLUÈNCIES

La seva funció útil va ser decorativa, destinat a una de les parets d’una estança del Palau de l’Alcàzar de Madrid, fins que posteriorment va passar al Museu del Prado. La seva funció simbòlica és commemorativa i la creació d’un nou llenguatge simbòlic que buscar crear dubtes sobre la naturalesa de la pintura, o el que realment volia pintar l’artista.

Velázquez va rebre les influències de Rubens, el color de l’escola veneciana (Ticià) i el naturalisme i la llum de Caravaggio.

SIGNIFICAT: Després del seu viatge a Itàlia va veure que no estava tan valorat i volia reivindicar la seva noblesa i ho va fer amb aquest quadre i va demostrar que la pintura és un art de molt alt nivell. La senyal de que finalment va ser considerat noble és la creu de l'orde de Santiago que li van pintar després de mort, quan el van nomenar.

Entradas relacionadas: