Valoració Inicial per la Pràctica Aquàtica
Enviado por Chuletator online y clasificado en Deporte y Educación Física
Escrito el en catalán con un tamaño de 6,47 KB
En la valoració inicial volem valorar de manera precisa:
- Perfil de l’usuari que tenim davant
- Què pretén amb la pràctica
- Riscos que presenta davant de determinats exercicis
- Quina és la programació més adequada
També ens serveix per controlar i valorar l’evolució un cop ha passat un període d’exercici.
a) Aptitud global mitjançant un qüestionari, determinant així les possibles contraindicacions, l’estat general de salut i la motivació i les expectatives cap a la pràctica.
b) Nivell d’aquaticitat de l’usuari en relació a les activitats aquàtiques.
c) Morfologia del practicant mitjançant la valoració del pes corporal, l’estatura, l’IMC, els plecs cutanis, els perímetres corporals i la relació cintura-maluc.
d) Aptitud funcional de l’aparell locomotor mitjançant unes proves destinades a determinar els nivells de qualitats físiques bàsiques de la salut: mobilitat articular, força muscular, dolor, qualitat de la marxa, equilibri, estrès i qualitat de vida.
e) Aptitud funcional de l’aparell locomotor mitjançant la valoració de la condició física: força, resistència a la força, flexibilitat i resistència cardiorespiratòria.
Identificació de tipus de practicant:
- Persones amb patologia però que ja es troben amb un tractament mèdic i/o rehabilitador específic i amb o sense unes prescripcions determinades d’exercici.
- Persones sense patologies manifestes.
En tots dos grups s’han de seguir els mateixos passos. La fase anomenada “detecció de possibles alteracions cardiovasculars o valoració del risc cardiovascular per la pràctica física” ha de ser rutinària i s’han d'aplicar a tots dos grups.
Fitxa d'info i seguiment: Finalitat: Tenir un suport físic perquè el tècnic pugui enregistrar tota la informació important en relació a un usuari al llarg del procés (correcte seguiment sobre l’evolució de l’usuari) àINFORMACIÓ OBJECTIVA I FIABLE SOBRE EL PROCÉS EVOLUTIU DE L’USUARI.
Prèviament a l’establiment d’un protocol de valoració, cal una planificació prèvia i una adequació personalitzada a partir de les característiques específiques personals i físiques, les seves motivacions, les expectatives reals de millora i els recursos materials disponibles.
1r fase
Anamnesi o entrevista inicial: Dades personals i mèdiques, història motriu, experiències aquàtiques, situació terapeutico-rehabilitativa. Qüestionaris. •Valoració en sec: Valoració antropomètrica i composició corporal, valoració funcional, valoració de la condició física. •Valoració a l’aigua: Aclimatació i familiarització amb el medi aquàtic, resistència a la força per als exercicis aquàtics.
2n fase
Normalment la pràctica d’exercicis suaus per recuperar les capacitats més funcionals i bàsiques àNo solen tenir risc per a la majoria de població. Tot i això, depenent dels objectius que s’estableixin, és necessari un programa d’exercici aquàtic d’intensitat moderada o d’intensitat alta. En determinats perfils (usuaris joves i actius, usuaris sense patologia coneguda, usuaris amb patologia controlada i amb estil de vida actiu, etc.) àtampoc ha de provocar cap tipus de risc.
Si al llarg del procés de valoració inicial de l’usuari es detectés algun símptoma o manifestació anòmala, sempre haurem de recórrer a l’assessorament mèdic oportú. En una segona fase, cal recollir informació en relació a la identificació del possible risc cardiovascular que la pràctica física pot suposar per a la persona.
2 tipus d'usuaris: intensitat baixa FINALITAT INFORMATIVA, VERIFICACIÓ DADES. intensitat mitja o alta TRACTAMENT MINUCIÓS (risc de cardiopatia coronària). Es realitzarà també un anamnesi cardiovascular a nivell familiar.
Dins de l’anamnesi familiar:
- Conèixer si existeix algun tipus de malaltia cardíaca entre els pares o germans
- Si ha existit alguna mort prematura (abans dels 50 anys).
- Si els pares han presentat alguna alteració coronària abans dels 60 anys.
Dins de l’anamnesi personal:
- Si acostuma a manifestar mareigs al realitzar esforços físics o després de realitzar-los
- Si presenta sensacions anòmales en la zona pectoral, coll, braços i estómac.
A mesura que augmenta l’edat i s’associen diferents d’aquests factors de risc potencials, s’incrementa de forma considerable la probabilitat de patir alguna cardiopatia coronària.
L’ansietat normalment apareix davant d’estímuls desconeguts, és una espècie d’inseguretat davant d’un resultat. Si és moderada, pot ser positiva àPetit estrès àtreball positiu. •La por és una resposta que apareix davant de situacions que es perceben com perilloses. A) Actitud de superació de la por i enfrontament. Preocupen perquè assistiran però de manera externa manifestaran una “aparent tranquil·litat” àINVOLUNTARI. B) Evitar la situació de totes les maneres possibles.
Causes:
- Poc contacte amb el medi
- Poca aquaticitat
- Baixa condició física i/o competència motriu
- Males experiències
Els components a exercitar per adaptar-los al medi aquàtic són:
- L’entorn: Practicant per tot l’entorn, conèixer el medi i les característiques
- Els sensorials: Acostumant-los a les zones sensibles (cara i oïda), a la respiració (procés i fases) i a la relaxació.
- Les motrius: Practicant tot tipus de desplaçaments en recolzament propulsius i moviments que els donin autonomia i confiança.
Qüestionari aptituds físiques: Identificar les persones que presenten contraindicacions mèdiques per a l’exercici físic. Identificar a les persones amb malalties clínicament significatives que haurien ser enviades a un programa d’exercici físic sota supervisió mèdica. Identificar a les persones amb símptomes de malaltia i factors de risc que haurien de sotmetre’s a una valoració mèdica més completa abans de començar un programa d’exercici físic. Identificar a les persones amb necessitats especials per una participació segura en programes d’exercici físic (gent gran, embarassades, etc.)
Valoració en sec.