Valor Nutritiu i Tractaments de la Llet: Guia Completa

Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,43 KB

Questionari llet:

Valor Nutritiu de la Llet

La llet és un dels aliments més complets, ja que conté la majoria de principis nutritius necessaris per a l'organisme. Així, conté glúcids o hidrats de carboni representats per la lactosa o sucre de la llet, proteïnes i matèria grassa, en les següents proporcions:

Llet de vaca: 3,4

La lactosa és un tipus de sucre que es troba en la llet i altres productes làctics. El cos necessita un enzim anomenat lactasa per digerir la lactosa.

Tipus de lletKcal.ProteïnesGreixosGreixos saturatsColesterol (mg)
Desnatada908,750,60,45
Baixa en greix1058,52,41,510
Semidesnatada1409,64,8320
Sencera1507,77,94,524

Proteïna Principal de la Llet

Quina és la proteïna més important de la llet? Per què?

La caseïna, perquè és la proteïna més abundant i important en la llet.

Definicions de Productes Làctics

Defineix: formatge, llet condensada, llet evaporada i llet descremada.

Formatge:
Massa alimentosa que s'obté coagulant la llet, esprement-ne el xerigot i consolidant la part presa.
Llet evaporada:
La llet evaporada és un producte làctic en envàs que permet un llarg període d'emmagatzematge a causa de l'evaporació d'un 60% de l'aigua de la llet crua. El seu nom real és el de llet parcialment evaporada o semi-evaporada, ja que se li ha tret l'aigua parcialment (no completament, com la llet en pols). La seva versió ensucrada, la llet condensada, amb la qual sovint es confon per les seves grans similituds, es conserva encara més temps, per la qual cosa la va desplaçar del mercat gairebé per complet.
Llet descremada:
És la llet a la qual se li ha retirat la major part del greix.

Tractaments Tèrmics de la Llet

Completa la taula:

Tractament tèrmicBullidaPasteuritzadaEsterilitzadaUperitzada UHT
Temperatura100ºC70-75ºC110-115ºC130-140ºC
TempsPocs minuts15''20'-30'1''-2''
EnvàsQualsevolPlàstic, Tetra BrikVidreTetra Brik
ConservacióRefrigeracióRefrigeracióT. ambientT. ambient
Afecta les qualitats nutritivesNo (mínimament)Sí (mínimament)
Destrueix microorganismes patògens?
Destrueix tots els microorganismes i espores?NoNo
Modifica el color, olor o sabor?No (mínimament)

Centrifugació de la Llet

Què és la centrifugació de la llet? I per què serveix?

En molts casos, la llet és primerament aclarida a través d'una centrífuga en la recepció per eliminar les impureses. Si les condicions del procés són favorables, és també possible obtenir una reducció eficient en la quantitat de leucòcits i bacteris. El clarificador de llet pot operar amb llet freda o calenta; tanmateix, una temperatura més alta augmenta l'eficiència de clarificació.

Estandardització de la Llet

En què consisteix l'estandardització de la llet?

L'estandardització de la llet consisteix a afegir o treure greix amb la finalitat d'aconseguir el mínim percentatge necessari per obtenir un producte uniforme. Per a l'elaboració dels diferents productes làctics, es necessita llet amb diversos continguts de greix; per a això, es retira el greix de la llet sencera.

Homogeneïtzació de la Llet

Què és la homogeneïtzació de la llet?

Pasteurització de la Nata

Quina és la temperatura de pasteurització de la nata? Per què no és igual a la de la llet? De què depèn?

La pasteurització empra generalment temperatures per sota del punt d'ebullició, ja que en la majoria dels casos les temperatures per sobre d'aquest valor...

Entradas relacionadas: