Validació d'idees de negoci: Mètodes i errors comuns
Enviado por Chuletator online y clasificado en Economía
Escrito el en catalán con un tamaño de 105,16 KB
La importància de la validació de la idea
Quan es tracta de dur a terme un nou projecte o desenvolupar una idea de negoci, un dels factors més importants és saber si es tracta d'una idea pròspera o es convertirà en un fracàs.
Mom Test
Un dels punts clau per saber si un projecte pot arribar a tenir èxit és fer proves. En aquest sentit, n'hi ha moltes, però en aquest cas toca aprofundir en el Mom Test. És el títol del llibre escrit per Rob Fitzpatrick que busca ajudar aquelles persones que volen validar la seva idea de negoci mitjançant una sèrie de preguntes amb caire humorístic.
Hi ha 3 regles bàsiques que et portaran a l'èxit a l'hora de realitzar el Mom Test:
- Parla de la seva vida en lloc de la teva idea: Deixa de banda la part "més egocèntrica" de la teva idea i que siguin les persones amb qui parles les que et responguin al que vols saber.
- Pregunta sobre detalls del passat en lloc de genèrics o opinions sobre el futur: Esbrinar com han arribat a la idea que tu proposes en vegades anteriors et pot ajudar a acabar de definir el què i el com.
- Parla menys i escolta més: Moltes vegades, quan es vol resoldre un dubte o suggerir una idea pròpia, les persones tendim a parlar molt i, en certa manera, "imposar" el que volem. Quan ha de ser el contrari, les persones a qui preguntem ens han de dur a la resposta, tot i que no respongui als teus ideals.
Com preparar-se pel fracàs empresarial
Una de les coses que més por fa a les persones que volen emprendre és la de tenir una idea que no sigui guanyadora. Que una idea de negoci no vagi bé no és una derrota, sinó una oportunitat d'aprendre i assolir coneixements per dur a terme una nova emprenedoria.
Tenir un pla per quan passi una crisi o el negoci trontolla és molt important, ja que permet avançar-se i reaccionar a un problema molt abans que passi, de manera que ja hi haurà un full de ruta escrit per reconduir la situació. Si no es té contemplat un escenari de crisi, molt probablement serà aquest un factor clau que determini el fracàs del seu projecte.
Els errors típics dels emprenedors
Per tal d'evitar caure en els típics errors dels emprenedors i emprenedores novells, te'ls fem saber a continuació:
- Creure que se sap tot: Emprendre no tan sols és crear una idea o concepte que pugui aportar una cosa nova, també vol dir aprendre del que ja existeix i millorar-ho.
- Pensar massa: Pensar massa les coses pot acabar diluint la idea, i fins i tot les ganes o il·lusió de portar el projecte a terme. El que s'ha de fer és passar a l'acció, fer un estudi de mercat, moure la idea i si té bona acollida, començar a treballar-hi.
- Idealitzar el concepte: Quan algú vol emprendre ha de decidir què vol fer, si innovar, creant alguna cosa nova, o millorar una cosa existent, fent-lo més competitiu. No cal tornar-se boig amb conceptes poc realistes, emprendre és aportar.
- Enamorar-se de la idea: Igual que amb l'amor, quan es té una idea es lluita per ella, però això fa que moltes vegades es perdi el punt de vista objectiu, i només per haver-la tingut, o per les ganes que tiri endavant, no es veu per on coixeja.
- No pensar en la competència: Si allò que es té al cap no existeix, endavant, però sinó, s'ha de pensar en si s'està millorant el que ja hi és.
- No saber comunicar: S'ha de ser capaç de dir exactament el que es vol dir sense donar moltes voltes.
- Acomodar-se: El fet de tenir un projecte que aporta beneficis no és suficient. S’ha de continuar aprenent del mercat, dels usuaris i de les noves tecnologies; és fonamental per poder seguir contribuint amb la idea de negoci inicial.
El mètode Lean Startup
El mètode Lean Startup és un sistema de validació de negocis basat en l’experimentació en comptes de la planificació i en el llançament de productes iteratius, oberts a modificacions en funció del feedback de les persones consumidores.
La metodologia es basa en tres passos, que s’han de recórrer en un breu període de temps i amb la mínima inversió possible:
- Crear: Convertir una idea en un producte.
- Mesurar: Conèixer com hi responen les persones consumidores.
- Aprendre: Donar utilitat a tota aquesta informació.
Avantatges d'utilitzar la metodologia
- Menys riscos, especialment pel que fa a les grans inversions de diners en les fases inicials d’un projecte, quan encara no se sap si encaixarà al mercat.
- Processos més eficients, ja que té l’objectiu d’aprofitar al màxim possible els recursos i extreure’n tot el valor, evitant perdre temps.
- Més garanties d’èxit, perquè el producte s’ajusta a les necessitats del públic des de les fases inicials del desenvolupament.
- Decisions més oportunes, ja que permet avançar en el camí amb l’ajuda de dades reals i no només de la intuïció o la planificació.
- Desenvolupament pautat i estructurat del model de negoci gràcies als passos que marca la metodologia.
Passos per aplicar Lean Startup al teu negoci
Els passos fonamentals per validar la teva idea de negoci amb el Lean Startup són:
- Formular una hipòtesi: Has d’establir quina necessitat cobrirà el teu negoci i crear una proposta de valor que la resolgui. Aquesta serà la teva hipòtesi.
- Crear: Hauràs de desenvolupar un prototip de la teva idea de negoci. Serà l’anomenat Producte Mínim Viable*, una versió que inclou les característiques bàsiques del producte per presentar-lo als teus clients potencials, obtenir les seves primeres valoracions i recopilar dades reals sobre la seva percepció del negoci.
- Mesurar: Hauràs de definir els indicadors clau de rendiment per mesurar si estàs complint els objectius del projecte i tenir una referència sobre el rendiment de les teves accions.
- Aprendre: Totes aquestes dades et proporcionaran coneixement del mercat i la competència, del teu públic objectiu, de la percepció del teu producte i d’altres factors com el preu o la distribució. Hauràs de transformar tota aquesta informació real en aprenentatge i incorporar-la al teu negoci.
- Repetir: Si ho consideres, pots posar en marxa de nou el procés per identificar noves oportunitats de millora.
La forma jurídica de l'empresa
La forma jurídica és el model legal que ha d’adquirir una persona professional o una societat per dur a terme la seva activitat econòmica.
Abans d’escollir, has de definir alguns aspectes fonamentals del teu projecte empresarial com els següents:
- El nombre de socis/es: Algunes formes jurídiques preveuen una sola persona i d’altres exigeixen un nombre mínim de membres.
- El capital inicial: Algunes formes jurídiques requereixen un capital mínim inicial que cal aportar per començar l’activitat, d'altres, com establir-se de persona autònoma, no cal aportar cap capital inicial.
- La responsabilitat patrimonial: És el deure que tenen les persones físiques o jurídiques de respondre amb el patrimoni a les seves obligacions.
- El tipus d’activitat: No totes les activitats empresarials poden establir-se amb qualsevol forma jurídica, algunes, per les seves característiques o per obligació de la normativa, han d’estar associades a una forma jurídica determinada.
- La fiscalitat: La persona autònoma tributa per l’impost de la renda de les persones físiques (IRPF), mentre que les societats ho fan per l’impost de societats.
Responsabilitat social corporativa
Responsabilitat social corporativa: compromís de les empreses que fa que es preocupin no tan sols pels seus interessos, sinó també per la repercussió de les seves activitats en el conjunt de la societat.
- 1a etapa: compliment de la llei: les empreses compleixen les obligacions legals.
- 2a etapa: reacció a les demandes de la societat: les empreses veuen les actuacions en matèria de responsabilitat social com una oportunitat de guanyar prestigi davant dels seus clients.
- 3a etapa: consciència social: les empreses incorporen en la seva cultura valors socials per convenciment.
Balanç social
Balanç social: eina de gestió empresarial que permet avaluar quantitativament i qualitativament els beneficis i els costos socials que genera l’empresa. És un instrument de gestió. És un document voluntari.
- BENEFICIS SOCIALS: creació de llocs de treball, creació de riquesa, donacions a projectes socials, activitats empresarials que redueixen costos socials.
- COSTOS SOCIALS: contaminació mediambiental, destrucció de recursos naturals no renovables, malalties professionals, dificultat per conciliar la vida laboral i familiar.
Tipus d'empreses
Segons la seva grandària
- petites: tenen menys de 50 treballadors
- mitjanes: tenen entre 50 i 249 treballadors
- grans: tenen 250 treballadors o més
Segons el sector econòmic
- sector primari: empreses que es dediquen a l’explotació dels recursos naturals (agricultura, ramaderia, pesca, caça, mineria i activitat forestal)
- sector secundari: empreses que es dediquen a les activitats transformadores o industrial (tèxtil, metal·lúrgiques, químiques, alimentària, etc.)
- sector terciari: dos grups d’empreses, les comercials (venda de productes sense transformar-los, com botiga de roba o estanc) i les de serveis (ofereixen alguna cosa no material com ensenyament, transports, sanitat o turisme)
Segons la propietat del seu capital
El capital de l’empresa vol dir la titularitat de la mateixa. La propietat del capital d'una empresa permet establir tres tipus diferents:
- Empreses privades: propietat de particulars, com Coca-Cola, Mercadona, el bar de la cantonada o la perruqueria a la qual vas a tallar-te els cabells.
- Empreses públiques: propietat de l'Estat, per exemple, RENFE.
- Empresa mixta: la propietat és compartida entre l'Estat i particulars.
Segons l'àmbit d'actuació
- Empreses locals: Terol
- Empreses regionals: Aragó
- Empreses nacionals: Espanya
- Empreses multinacionals: diversos països
Segons la seva forma jurídica
S'ha de decidir en el moment d’iniciar el teu negoci.
- Empresa individual: un sol propietari, que és una persona física. L’empresa i la persona són el mateix.
- Societats: formada per diverses persones que s’associen mitjançant un contracte, s’obliguen a posar béns en comú, diners o treball.