Urbanització i sistema urbà
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,86 KB
Urbanització:
Fenomen pel qual les ciutats creixen d'una manera accelerada (en nombre, població i superfície) i els modes de vida urbans es fan extensius a grans àrees. És el creixement de les zones urbanes com a conseqüència de canvis demogràfics, econòmics, geogràfics i culturals.
Ciutats:
Són grans concentracions humanes, que viuen de la indústria i dels serveis, que no produeixen pràcticament res del que consumeixen, per això s'ha de garantir el proveïment d'aliments, aigua, energia, transport...
Xarxa urbana:
La distribució de les ciutats en l'espai. Conjunt de ciutats i altres nuclis de població que es diferencien per la seva mida i les seves funcions, s'articulen jeràrquicament a través de les infraestructures de comunicació i es relacionen per nombroses interaccions. Es desenvolupa gràcies als intercanvis entre diferents nuclis, per això cada vegada s'utilitza més l'expressió sistema urbà per anomenar-les.
Sistema urbà:
Conjunt de ciutats i altres nuclis de població d'un determinat territori que formen una xarxa urbana més o menys complexa, amb nuclis i sectors especialitzats i interrelacionats que desenvolupen funcions de caràcter supralocal i que tendeixen a funcionar unitàriament.
Tipus regions urbanes:
Àrea metropolitana: Nucli central (sector terciari) i nuclis que l'envolten d'usos residencials, instal·lacions industrials, equipaments comercials i d'oci.
Conurbació: Vàris nuclis d'igual importància. Estructura polinuclear. (randstand Holandès) + la conca del Ruhr (Alemanya).
Megalòpolis: Gran regió urbana que té conurbacions i àrees metropolitanes. +20 milions d'habitants, diversos nuclis centrals.
___
El continu rural urbà -> desplaçament de la població del centre cap a la perifèria. No es perd població, hi ha una dispersió = apareixen noves formes d'urbanització:
- ciutats compactes: tipus de ciutat en què hi ha poc espai entre les construccions, els edificis guanyen alçada per compensar l'escassetat del sòl i la densitat de població és força alta.
- ciutats difuses: tipus de ciutat caracteritzat per un creixement extensiu, dispers i de baixa densitat d'edificació, per la segregació d'usos i per una elevada ocupació del territori.
- Espai rururbà: Espai rural però que es dedica a usos que abans eren més propis de zones industrials o urbanes. En aquest espai, al costat de camps de conreu, hi ha magatzems agrícoles, autopistes, etc...
______
Àrea urbana: l'espai que forma el nucli de la ciutat (persones amb activitats terciàries i també industrials). Espais propers: àrees suburbanes i àrees periurbanes.
Àrees suburbanes: els elements i modes de vida urbans predominen clarament sobre els rurals, i hi són característics els grans conjunts de cases adossades o unifamiliars en urbanitzacions que ocupen superfícies externes.
Àrees periurbanes: es caracteritzen per concentrar grans serveis (centres comercials, centres lúdics, estadis, etc...) i infraestructures (centres de mercaderies, autopistes, etc...) que són utilitzats pels habitants de l'àrea urbana.
Urbà-periurbà-suburbà- rururbà-rural.
Tipus de poblament a Catalunya:
Poblament: manera com s'ubica la població en el territori.
- Nuclis grans de població concentrada: a l'anomenada Catalunya Nova, ex: Lleida
- Nuclis urbans de desenvolupament relativament recent: molt vinculats als canvis econòmics. La majoria situats a les rodalies de les ciutats importants.
- Poblament rural dispers. sector nord-est de Catalunya, al nord del Llobregat.
- Poblament rural concentrat. zona pirinenca i als sectors occidental i septentrional de Catalunya.
__
Característiques comunes que configuren l'ecosistema urbà:
- Des del punt de vista biològic, la ciutat té una capacitat de producció molt baixa, cosa que implica una elevada dependència del seu entorn.
- Els sistemes urbans són grans consumidors d'energia, de productes manufacturats i de matèries primeres com l'aigua.
- Les àrees urbanes generen grans quantitats de residus de tota mena.
- L'expansió contínua dels ecosistemes urbans comporta canvis en l'ús del sòl, fet que normalment implica que es produeixi una especulació.
____
SOSTENIBILITAT
- Convé reduir el volum de deixalles produïdes i col·laborar en la seva recollida selectiva.
- Cal que les administracions promoguin els desplaçaments per les grans ciutats amb transports col·lectius que impliquen una despesa energètica i un nivell de contaminació proporcionalment més baixos que els vehicles individuals.
- És necessari fomentar la utilització d'energies renovables.
- Cal crear espais verds a les ciutats i tenir cura dels ja existents, a més de reforestar els espais naturals de l'entorn amb espècies autòctones.
- Per tal de conservar el sòl, s'ha d'impedir que els espais agrícoles de l'entorn urbà es destinin a altres usos diferents als tradicionals.
Walter Christaller diu que existeix un sistema jerarquitzat de les ciutats. Hi ha una ciutat especial, i la relació que les altres ciutats més petites tenen amb aquesta principal depèn del seu grau d'importància.