L'Univers: Galàxies, Big Bang, Estrelles i Temps Profund

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Física

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,57 KB

Galàxies: Definició i Tipus Principals

Agrupació d'estrelles, nebuloses, pols i gas que es troben esteses per l'univers.

Tipus:

  • El·líptiques
  • Espirals
  • Irregulars

El Big Bang: Fases de l'Evolució de l'Univers

Temps Zero

Tota la matèria i l'energia de l'univers devia estar concentrada en un punt de densitat quasi infinita.

Inflació

En produir-se la gran explosió de forma sobtada, l'univers va multiplicar la seva grandària. Al principi de la inflació no existia la matèria com la coneixem, només partícules subatòmiques lliures (protons, neutrons i electrons) i radiació primordial.

Síntesi Primordial d'Hidrogen i Heli

A mesura que l'univers s'expandia, es van formar els primers àtoms d'hidrogen i heli. La radiació primordial va continuar el seu camí i encara avui impregna l'univers: radiació còsmica de fons.

Formació de Galàxies

200 milions d'anys després, ja s'havien format les galàxies amb les seves nebuloses i estrelles a enormes temperatures.

Formació d'Elements Pesats

Alguns d'aquests elements, com el calci o el ferro, requeririen condicions que desencadenarien les supernoves, les explosions de les quals els escamparien per l'univers. Els elements que formen el nostre cos, com el carboni, l'oxigen, el nitrogen..., es van formar així.

El Sol: La Nostra Estrella Central

Estrella lluminosa al centre del nostre sistema planetari, és una esfera de gasos incandescents (hidrogen i heli). Deu la seva energia a les reaccions termonuclears que es produeixen en el seu nucli.

Nebuloses: Bressols d'Estrelles

Són masses de pols i gas interestel·lar, es consideren bressols d'estrelles perquè a partir dels materials que les constitueixen s'originen estrelles.

Matèria Fosca: Un Misteri de l'Univers

La matèria visible, la que compon les estrelles, nebuloses i pols interestel·lar, constitueix menys del 10% de la massa total de la galàxia. La resta es denomina matèria fosca; la seva naturalesa constitueix un dels grans misteris que la ciència intenta desxifrar.

Estrelles: Cicle de Vida i Evolució

Acompanyada o no d'un seguici de planetes, satèl·lits i asteroides, la vida d'una estrella depèn de la seva massa. L'energia generada en una estrella resulta de les reaccions termonuclears que transformen l'hidrogen en heli. Quan ha acabat l'hidrogen, comença a consumir heli, l'estrella augmenta de grandària i es converteix en una gegant roja. Un cop esgotat l'heli, s'encongeix i es transforma en una nana blanca.

La Lluna i els Planetes del Sistema Solar

Lluna: 384.400 km de la Terra. Diàmetre: 30 diàmetres de Terra (Nota: Aquesta dada del diàmetre sembla incorrecta). Data rellevant: 16 de juliol de 1969.

Dades dels planetes (Satèl·lits / Període de rotació en dies):

  • Mercuri: 0 / 58,6
  • Venus: 0 / 243
  • Terra: 1 / 1
  • Mart: 2 / 1
  • Júpiter: 63 / 0,500
  • Saturn: 61 / 0,400
  • Urà: 27 / 0,7
  • Neptú: 13 / 0,6

El Descobriment del Temps Profund de la Terra

Fins fa dos segles es creia que la Terra tenia uns 6.000 anys d'antiguitat, que havia sigut creada per a ser lloc de residència de la humanitat i que la seva edat coincidia amb l'existència humana. No va resultar fàcil trencar la barrera dels 6.000 anys i menys assumir que quasi tota la història del nostre planeta passés sense la presència de l'espècie humana.

Entradas relacionadas: