Ull vs Càmera: Semblances, Funcionament i Tipus de Càmeres
Enviado por Chuletator online y clasificado en Plástica y Educación Artística
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,84 KB
Semblances Ull i Càmera
L’iris regula la intensitat de la llum que entra per la pupil·la i arriba a la retina. El cristal·lí és una lent que modifica la curvatura per enfocar les imatges. La retina és la paret interna del globus ocular, on es projecten les imatges invertides. Les cèl·lules fotoreceptores les converteixen en impulsos elèctrics que, a través del nervi òptic, arriben al cervell.
El cos de la càmera és una caixa fosca, amb l’interior de color negre per evitar els reflexos dels raigs de llum. Les lents de l’objectiu enfoquen les imatges sobre la part posterior de la càmera on hi ha la pel·lícula sensible o el sensor digital. El diafragma i l’obturador són els mecanismes que regulen la intensitat de la llum.
Bidimensionalitat
La càmera és monocular, i redueix una escena tridimensional a una imatge de dues dimensions. Nosaltres, en canvi, tenim una visió binocular que ens permet percebre relleus i volums.
Efectes òptics
A través de jocs entre lents, les càmeres poden aconseguir determinats efectes.
Enfocament
L’ull quasi mai produeix una imatge desenfocada, en canvi, amb la càmera s’ha d’enfocar.
Càmera compacta
De les primeres compactes digitals de 0,3 megapíxels, hem passat ja a les de sensors CCD de més de 10 megapíxels. Aquestes càmeres solen tenir un objectiu zoom amb focals entre gran angular moderat i tele curt molt útils tant en interiors com en exteriors.
Càmera digital compacta de gamma alta
Té una carcassa més robusta que les compactes normals. L’espai intern és limitat, per tant, el nombre de cèl·lules captadores (CCD) es limita a uns 10 megapíxels. És una càmera molt útil per a fotògrafs que han de fer encàrrecs complexos. Algunes de les seves funcions per a treballs exigents són el control total sobre l’obertura i la velocitat, una gamma més àmplia de valors ISO que una compacta normal i els ajustaments per equilibrar els blancs. Les millors càmeres tenen connexió externa de flaix.
SLR digital
Tenen un disseny ergonòmic, de manera que tots els controls queden a prop dels dits índex i polze. Disposen d’innombrables accessoris amb els que podem fotografiar en qualsevol situació.
Càmera de gran format
Consisteix en una barra sobre la que es desplacen dos panells. Un amb el sistema òptic, i l’altre amb el visor i el porta-xassís de la pel·lícula. Aquests dos panells estan units per una manxa que fa de càmera fosca. Els dos panells poden fer diferents moviments: un de rotació sobre l’eix vertical i horitzontal i l’altre desplaçant-se lateralment. Aquesta característica li dóna unes possibilitats especials per controlar i modificar la imatge.
Les càmeres rèflex disposen d’un visor amb reflexió. El que veiem a través del visor coincideix exactament amb la imatge que enregistrarà la pel·lícula o el sensor digital. Aquest tipus de càmeres són molt versàtils, tenen objectius intercanviables i d’una gran varietat d’accessoris de diferents fabricants.
La càmera rèflex electrònica
És el pas intermig entre les càmeres rèflex completament mecàniques, i les digitals. Van incorporar el sistema d’enfocament autofocus. El rebobinatge de la pel·lícula analògica es fa a través d’un motor que rebobina automàticament quan s’ha acabat el rodet. El control de l’obturador i els diafragmes es fa per una pantalla LCD i comandaments, en lloc de fer-ho amb anells ubicats a l’objectiu. Incorpora flaix i bateria.
La càmera rèflex digital
Substitueixen la pel·lícula per un sensor digital, incorporen una pantalla LCD de visualització de la imatge, abatible en alguns models. Les imatges virtuals són registrades per un processador en una targeta de memòria.
Visor rèflex pentaprisma
Està format per un mirall, un pentaprisma i un ocular. El mirall està col·locat entre l’objectiu i la pel·lícula, a 45º, i envia la imatge cap al pentaprisma. El pentaprisma és un bloc de vidre de cinc cares, tres de les quals estan emmirallades. La seva funció és enviar la imatge a l'ocular corregint al mateix temps la inversió de dreta a esquerra i de dalt a baix. En el moment de fer la fotografia el mirall es replega, de manera que no interfereix en la trajectòria de la llum que es dirigeix cap a la pel·lícula o sensor digital.
L'objectiu
És un dels elements més importants de la càmera, ja que determina la qualitat òptica i nitidesa de la imatge, sempre i quan s’hagi enfocat bé la fotografia. Rep la llum de l’exterior i s’encarrega de dirigir-la sobre la pel·lícula o sensor digital.