Turisme Rural i Ecoturisme: Activitats i Recursos
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,04 KB
TURISME RURAL
Conjunt d'activitats desenvolupades en contacte directe amb la natura, vida al camp i les seves poblacions. Agroturisme: quan es desenvolupa en una zona agropecuària i proporciona el contacte amb les activitats agràries tradicionals. Aprofitant l'ambient rural, manifestacions culturals i soci-productives. Objectiu: mostrar al turista el procés productiu.
Ofereix: contacte amb la natura, qualitat material i humana, gastronomia, patrimoni local, coneixement de les costums de la població rural, excursions per conèixer espais naturals, la flora, la fauna, practicar esports en rius, llacs, muntanyes, activitats agrícoles i productives. Origen: Espanya: vacances en el medi rural tipus residencial. Concentra modern relativament recent. Resta d'Europa ja existia a l'inici del turisme de masses: ex. Alpes. Incidència en el camp: revalorització en l'àmbit rural i els seus productes locals i artesanals, font d'ingressos, possibilitat de salvació d'economies rurals, solució a la fixació de la població rural, assenta poblacions, recupera activitats, factor de desenvolupament en el municipi. Recursos de l'agroturisme: granges, cultius, formatgeries... Recursos del turisme verd: paisatge, flora, hidrologia... Recursos del turisme cultural: artesania, folklore. Serveis turístics: allotjaments rurals: cases rurals, campings. Establiments de restauració tradicional, d'oci i esbarjo. Exemples nacionals: La Alpujarra, Ainsa-Sobrarbe, Es Castell, Vall d'Aran, La Vera. Exemples internacionals: Lappi (Finlàndia), La Selva Negra (Alemanya), Québec (Canadà).
TURISME ENOLÒGIC
És aquell turisme vinculat a la cultura del vi o qualsevol altra beguda alcohòlica (sidra, aiguardents, licors...). Activitats relacionades amb el vi: visita zona vitícola, rutes del vi, visites guiades a bodegues, procés d'elaboració i criança, tast de vins, passeig per vinyers, collita i poda de la vinya. Turisme a França: desenvolupat, estructurat i amb oferta adaptada a turistes francesos i estrangers. Turisme de llarga estada (9-12 dies), combinat amb turisme litoral, rutes de natura o visites a la regió. Bordeus, Borgonya, Champagne. Catalunya: denominacions d'origen depenen de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), adscrit al Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya. D.O.: Priorat, Penedès, Terra Alta, Costers del Segre.
TURISME NECROLÒGIC
Ruta Europea de Cementiris: organitzada per ASCE Associació de cementiris significatius a Europa. Aquesta ruta s'integra en els itineraris culturals promoguts pel Consell Europeu. Més de 50 ciutats, més de 80 cementiris. Exemples a Europa: París, Londres, Praga, Roma, Viena. A Espanya: Ciriego (Santander), Polloe (San Sebastián), Poble Nou, Montjuïc, Terrassa.
ECOTURISME
L'ecoturisme, turisme ecològic, verd o de natura és aquell turisme que es basa en la natura adoptant una participació activa en el medi natural. És un turisme responsable i sostenible que té en compte la protecció de la biodiversitat acostant-se, disfrutant i protegint el paisatge, la flora i la fauna. Preservar el patrimoni cultural i natural de la zona, el benestar de les poblacions locals ajudant-les a desenvolupar-se. Turisme encarat a minories, demanda creixent, poc impacte ambiental. Infraestructures i serveis: refugis, càmpings... desenvolupat en espais protegits, parcs nacionals, parcs naturals, reserves de la biosfera, patrimoni de la Humanitat (tipus natural). Turista verd: desig d'entrar en contacte amb la naturalesa, fugir de l'estrès i de les aglomeracions, conscient de la seva importància en el desenvolupament i la protecció de l'entorn natural. Sensible i responsable. Comparteix la filosofia del turisme sostenible. Preserva i aprenent el medi.