Turisme: història, impactes i gestió
Enviado por Chuletator online y clasificado en Formación y Orientación Laboral
Escrito el en catalán con un tamaño de 11,49 KB
Idees clau per entendre el turisme actual (8):
Múltiples rostres i impactes a les societats/economies d’origen i de recepció.
Turisme de masses també és influenciable en la emprenedoria i innovació.
Sectors econòmics amb desenvolupament + constant amb + etapes i expansió.
Sector econòmic molt heterogeni en quant a l’organització i estructura.
Té impactes positius i negatius, no és neutre.
Activitat socioeconòmica amb desigualtats socials i no accessible per tothom.
Competitivitat territorial cada cop més forta.
Grans empreses multinacionals com a dominants entre altres realitats.
INICIS DEL TURISME:
Imperi Romà i Grec: oci i temps lliure + important; tragèdies gregues, circ, teatre.
Edat Mitjana: peregrinacions sagrades destins. Apareixen joglars històries + música
Renaixement: conèixer nous mons. Apareixen centres amb aigües termals.
Revolució Industrial: transports + viatge. Creen hotels, balnearis, restaurants, costa
Període d’entreguerres: Augment del turisme, cotxe propi, patronat nacional turisme
2n Guerra Mundial: boom turístic. Apareix turisme de masses (costa, avions, rutes…)
Inventors a l’animació turística:
Thomas Cook (1808-1892) → realitza 1r viatge organitzat de la història 1841. George Pullman (1831-1897) → 1r cotxes llits per a trens. 1867 1r companyia.
Karl Baedeker (1801-1859) → escriu 1r guies turístiques amb + detalls. Cesar Ritz (1850-1918) → pare hosteleria moderna, actualitzant hotels.
Gerard Blitz → Crea el Club Mediterrani, principal centre d’oci familiars p+m.
TIPUS DE TURISME
Turisme nacional: Inclou el turisme intern i el turisme emissor. Turisme internacional: Es compon del turisme receptor i del turisme emissor. Turisme intern: El dels residents d’un país que viatgen únicament dins aquest mateix país. Turisme emissor: El dels residents del país atès que viatgen a un altre país. Turisme receptor: El que fan els no residents que viatgen dins del país donat.
Impactes del turisme
IMPACTES ECONÒMICS → motor econòmic. Relacionat amb + sectors, dona feina. IMPACTE SOCIOCULTURALS → Residents + receptors. Potencia cultura local. IMPACTE MEDIAMBIENTAL → consumidors recursos naturals. Protegits preservats
TURISME SOSTENIBLE, RESPONSABLE I DE QUALITAT?
Es treballa amb agents locals participant directament amb la comunitat local., Diversifica l’activitat econòmica, Comerç just i pràctiques sostenibles., Ofereix experiències úniques centrades en l’aproximació a la realitat i la proximitat, Es pot aplicar a qualsevol modalitat
Turisme de Qualitat
PRESTIGI → plena satisfacció cobrint necessitats i oferint servei excel·lent. DIFERENCIADOR → oferta única. FIABLE → El que s’ofereix cobreix les expectatives dels clients RIGORÓS → seriositat en els serveis i el tracte amb protocols establerts PROMOCIÓ → donar-se a conèixer touroperadors, agències, administracions…
DEFINICIÓ ANIMACIÓ TURÍSTICA:
Toda acción realizada en o sobre un grupo, colectividad o medio, con la intención de desarrollar la comunicación y garantizar la vida social” OMT. Constitueix una tècnica social i per tant s’estableix la necessitat de donar-se entre persones. Ha de comptar amb una persona-agent que realitza l’activitat i un grup de persones receptores que participen d’aquesta activitat És un mètode de socialització Serveix per incrementar els beneficis econòmics de l’empresa fent que augmenti el temps que el turista està dins les instal·lacions i per tant, consumint. Millora l’experiència del turista i el fidelitza i aconsegueix una bona publicitat
Per tot això l’animació turística sorgeix d’una necessitat pels establiments per tal de facilitar una sèrie de necessitats:
Adaptar-se al turista i les seves demandes, Augmentar i millorar les relacions socials en l’entorn, Aprofitar al màxim el component lúdic de les vacances, Estructurar el temps del turista per a rebaixar components d’ansietat
FUNCIONS DE L’ANIMACIÓ TURÍSTICA:
▪ Programar, organitzar i executar activitats recreatives, esportives i lúdiques
▪ Seleccionar instruments, materials i espais
▪ Executar i avaluar activitats planificades
▪ Comunicació amb els clients
OBJECTIUS:
Desenvolupar comunicació, vida social i cultura a establiments turístics per entretenir; Dinamitzar i promoure l’economia de l’empresa, de la comunitat, del país; Fidelitzar el client.
Interessos i necessitats:
Trencament amb la vida quotidiana
Viure experiències noves i diferents
Augment del turisme cultural i emocional
Relacionats amb la natura i el medi ambient
Obertura a les relacions socials
Qualitat per davant de la quantitat
Dificultats en l’AT
Animació repetitiva i limitada
Es confon amb espectacle i activitats lúdiques.
Contractació d'estrangers que desconeixen la cultura del país.
L’animació es té poc en compte dins l’estratègia empresarial.
L'Animador/a turístic té alguns reptes per millorar professionalment. Sobretot en la nova imatge i el perfil real que ha de projectar, aprofitant el seu ampli potencial i talent, sense oblidar que l'Animació no es fa únicament com element de "diversió" sinó treballant sempre la Iniciativa, la participació, la Integració, la Creativitat, la Comunicació i la Innovació.
EL DEPARTAMENT D’ANIMACIÓ
a. Estructura empresarial en un establiment: Gerent → recepció, cuina, restaurant, cafeteria, ama de claus, manteniment, animació.
b. Funcions dels departaments d’un hotel: ·Gerència → gestió recursos, pressupost i matèria prima. És el cap pot secretaris o no· Recepció → Reserves, planning ocupació h. Cap de recepció.· Restauració → Servei de menús i cartes. El responsable és el/la maître.· Cuina → Elaboració dels menús i cartes. El seu responsable és el/la chef. ·Housekeeping → Establiment net, complementaris a la bugaderia. Resp. governanta· Cafeteria o bar → venda alimentació. ·Manteniment → funcionament correcte d'instal·lacions.
c. Relacions interdepartamentals a.Direcció o gerència i dep. animació → direcció total, informador del programa d’A. b.Recepció i animació → extreure informació dels clients i creació de flyers. c.Restaurant i animació → publicitat i junta clients. d.Cuina i animació → ajudar a publicitar al xef i utilitzar aliments per activitats. e.Housekeeping i animació → neteja i higiene periòdica. f.Cafeteria i animació → espai amb ambient agradable i animat. g.Manteniment i animació → ús de coses funcionals en perfecte estat, fer decoracions.
GESTIÓ ECONÒMICA DEPARTAMENT D'ANIMACIÓ
L’inventari: D’apertura i de tancament Pressupost: Finançament del departament d’animació
Accions de marxandatge → venda de samarretes, tovalloles, productes de la zona…/ Accions internes → rifes, sortejos, tómboles, bingo, inscripció a tornejos o curses …/ Accions externes → promocions de proveïdors, lloguers d’espais i serveis, excursions … Infraestructures relacionades amb el dep. d’animació Sales o terrasses, Miniclub, teenager club/ baby club, Parc infantil, Instal·lacions esportives, Sala d’animació, Club house, Discoteca, Bars temàtics, Sala de televisió, Gimnàs, Sales de joc, entre altres.
Espais d’animació i logística
PERSONAL O STAFF → caps d’animació, animadors/animadores i ajudants ESPAIS: Terrassa , Baby club, Miniclub, Teenagers club. ,Instal·lacions esportives, Club house, Espai d’animació… MATERIALS: equips de so i il·luminació, equips audiovisuals i informàtics, …
FUNCIONS DEL DEPARTAMENT D’ANIMACIÓ
1. Definir missions i valors del departament 2Analitzar el tipus de clients i les seves necessitats. 3Definir programes d’oci i animació en funció de les necessitats detectades 4Desenvolupar programes d’animació alternatius. 5Establir prioritats, necessitats i temps en la implementació del programa d’animació. 6Definir com s’ha d’avaluar el programa (qualitativament / quantitativament). 7Determinar la font de recursos: econòmics, humans i tècnics 8Identificar i analitzar les diferents tasques i llocs necessaris per a dur a terme el programa d’animació. 9Assignar responsabilitats per a cada lloc de treball. 10Establir perfils adequats per als diferents llocs de treball. 11Definir les relacions entre els diferents departament. 12Trobar les persones adequades per a cada lloc de treball. 13Desenvolupar habilitats a l’equip per a afrontar les seves responsabilitats.
14Coordinar les activitats del dia a dia. 15Avaluar el programa i corregir les deficiències
ORGANITZACIÓ DE L’ÀREA D’ANIMACIÓ TURÍSTICA
Gerent D’animació I Oci → demanda, evalua, RRHH, finançament… Cap D’animació → horaris, animadors, ordre, avalua, activitats… Cap D’animació Infantil → AI, material, instruments avaluatius… Cap D’animació Esportiva → AE, demandes, funcionament IE, coordina equip… Cap D’animació Nocturna → demanda, nit, shows, equip de ball, vestuari… Animador/A Especialista → activitats/tallers E, diferents departaments… Animador/A → activitats lúdiques, organitza, difón, so, material…
L’ ANIMADOR/A TURÍSTIC
Definició d’animador turístic · Proposa, organitza i implementa activitats d’AT a establiments hotelers o recreatius. · Analitzar necessitats i característiques per plantejar un catàleg d’activitats. · Ha de tenir en compte les instal·lacions, horaris, pressupost, materials, tècnics, etc. · A les implementacions serà quan interaccionarà amb els clients.
FUNCIONS DE L’ANIMADOR TURÍSTIC
Funció Social → L’animador turístic serveix de vehicle i propicia les relacions socials.
Funció Cultural → Tenir en compte la diversitat cultural i adaptar-se a aquesta, oferint activitats culturals. Ex: gastronòmiques, artesanals, artístiques…
Funcions De Màrqueting → Transmetre la imatge corporativa de l’hotel, fidelitzant clients. Ja que té un paper molt important en les relacions públiques.
Funció Planificadora → planificar setmana i jornada, fer-se un planning, conèixer les instal·lacions i horaris de tots, no interferir en altres treballadors, gestionar gastos…
Funció Facilitadora → crear grups diversos per provocar i accelerar relacions + pai
Funció Professional → S’han de tenir competències com organitzar eficaçment, assistir puntual a les activitats, coordinar-se amb els departament, cura seva,etc…
Funció Pedagògica → Empatia i entendre que no tots tenen el mateix ritme, s’ha de fer tot el possible per evitar bloquejos o desmoralització.
Funció Investigadora → Innovar, renovar i reciclar en funció de demandes i avaluacions. S’ha de buscar, formar-se i investigar per estar al dia.