Treball amb Suport: Inserció Laboral Discapacitat

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,73 KB

Treball amb Suport (TAS): Inserció Laboral per a Persones amb Discapacitat

El treball és un factor primordial que facilita la plena normalització social de les persones. Com a activitat bàsica de l'individu, possibilita la seva integració social, proporciona autonomia personal i permet el desenvolupament d'un conjunt d'habilitats manuals i/o intel·lectuals que el converteixen en un subjecte social productiu i creatiu.

Les Persones amb Discapacitat i el Mercat Laboral

Les persones amb discapacitat són un col·lectiu que presenta majors dificultats d'accés al mercat laboral, amb elevades taxes d'atur, 3 o 4 vegades superiors a la població general. Per això, la Constitució Espanyola (1978) obliga els poders públics a dur a terme polítiques d'integració per a persones amb discapacitat.

Què és el Treball amb Suport?

El Treball amb Suport (TAS) consisteix en un conjunt de serveis i accions centrats en la persona, fonamentalment individualitzats, perquè una persona amb discapacitat i amb especials dificultats pugui accedir, mantenir-se i promocionar-se en una empresa ordinària al mercat de treball obert, amb el suport de professionals i d'altres tipus de suports, amb la finalitat d'arribar a la seva autonomia laboral.

  • La persona amb discapacitat gaudeix d'un treball normalitzat al qual té dret.
  • La societat es beneficia de la seva participació.

Inicis i Evolució del Treball amb Suport

Neix als EUA a finals dels anys 70 com a sistema estructurat per demostrar que moltes persones considerades "no aptes" per a una ocupació competitiva i rebutjades pels centres de treball podien treballar si comptaven amb el suport necessari.

A l'Estat Espanyol, s'inicia a Mallorca l'any 1990 a iniciativa del Consell de Mallorca, per la necessitat d'obrir noves vies més normalitzadores en la vida laboral de les persones amb discapacitat. Fins aquell moment, només existien tallers ocupacionals i cursos.

A partir dels anys 90, el TAS segueix un continu procés d'expansió i progressa de manera sostinguda i estable.

L'any 1995 es produeix la consolidació del TAS. El 2001, a les Illes Balears, es constitueix la Taula per a la Inserció Laboral de persones amb discapacitat i necessitats de suport (Taula TAS), que aglutina totes les entitats de Mallorca que apliquen la metodologia del Treball amb Suport. Actualment, en són 16 membres (entitats i administracions públiques).

No és fins al 2007 que es regula el TAS com a mesura de foment de l'ocupació de persones amb discapacitat en el mercat ordinari de treball, a través del Reial Decret 870/2007 de 2 de juliol. (Actualment, aquest Reial Decret està derogat).

Dotar d'un Marc Legal el TAS Suposa:

  • Reserva de pressupost per finançar projectes i programes que implementen aquesta metodologia.
  • Cobertura legal i de finançament de les entitats que l'apliquen, així com clarificació de la missió d'aquestes.
  • Dret de les persones amb discapacitat a no ser discriminades i a incorporar-se al sistema regular de treball, rebent els suports, la instrucció i el seguiment que necessiten.

Metodologia TAS: Fases

  1. Valoració de la persona amb discapacitat (a nivell laboral, personal, familiar, etc.).
  2. Orientació laboral i recerca de feina:
    • Preparació per a la incorporació al mercat laboral: elaboració del perfil professional del candidat, informació i orientació laboral en relació a la recerca de treball, actituds i aptituds laborals, coneixement de les organitzacions, normes sanitàries i de seguretat bàsiques, normativa laboral, etc.
    • Recerca activa de treball, personalitzada, assegurant un lloc de treball adequat a cada persona, mitjançant l'anàlisi de compatibilitat entre candidat i lloc de treball.
  3. Anàlisi del lloc de feina i preselecció del treballador.
  4. Suport i seguiment en el lloc de feina (atenció al treballador amb discapacitat, a l'empresa i recerca de suports naturals):
    • Adaptació i entrenament en el lloc de treball per a l'adquisició d'aspectes tècnics i la integració relacional i plena en l'empresa, amb cerca de suport natural i la retirada progressiva del preparador laboral a mesura que el procés es fa efectiu.
    • Seguiment per al manteniment del lloc de treball, millora de les condicions laborals i promoció, en un sentit d'avaluació preventiva i anticipadora de les necessitats del treballador amb discapacitat i de l'entitat ocupadora, així com de detecció de situacions conflictives i l'aplicació de mesures correctives.
    • Autonomia de la persona inserida laboralment: el procés del TAS finalitza quan s'aconsegueix l'autonomia laboral de la persona amb discapacitat, a través d'una sortida positiva o alta del programa. Aquesta sortida es donarà sempre que no es produeixin incidències durant un període de temps prèviament determinat i existeixi un acord explícit entre el programa, l'empresa, el treballador amb discapacitat i, si escau, la seva família.

Agents Implicats en el TAS

Hi ha 4 agents implicats en el TAS: la família, el preparador laboral, l'empresa i el suport natural.

El suport natural és el suport que les persones de la comunitat poden donar a les persones amb discapacitat, en el context de la pròpia comunitat i en les activitats de la vida diària (treball, temps lliure, transport públic, etc.).

Concretament a l'entorn laboral: Tota persona que afavoreix l'ajuda de manera constant i necessària (no intensiva) amb els mitjans més normalitzats possibles per a possibilitar el manteniment del lloc de treball i la millora del procés d'adaptació del treballador. Els suports naturals no substitueixen el preparador laboral, ja que aquest és qui té més informació de la persona amb discapacitat.

El Treball amb Suport Suposa:

  • Feina remunerada en empreses ordinàries amb un contracte laboral, per a persones amb discapacitat que necessiten suport i/o seguiment.
  • Igualtat d'oportunitats d'ocupació per a les persones amb discapacitat.
  • Ofereix a les persones amb discapacitat l'oportunitat de treballar amb altres sense discapacitat.
  • Sistema de suport individualitzat que es va retirant a mesura que el treballador és autònom.
  • Un suport decidit pels agents implicats (usuaris i altres). Fidelització d'empreses i manteniment de llocs de treball de les persones amb discapacitat.

Entradas relacionadas: