Trauma i Violència Intrafamiliar: Impacte i Conseqüències

Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,57 KB

Context que produeixen traumes: La violència

La violència intrafamiliar és intergeneracional (de generació en generació). Barudy i Dantagnan: Una de les pitjors conseqüències de les situacions de maltractament no seria el patiment i el deteriorament en el desenvolupament infantil, sinó la seva repetició. Per entendre el maltractament, s’ha de saber en quin tipus de context es produeix. Bronfenbrenner: La relació entre violència social i familiar estaria relacionada, com molts sociòlegs assenyalen, amb factors ambientals adversos, tal com les desigualtats socials, la manca de recursos per pal·liar les desigualtats, la precarietat dels llocs de treball, el deteriorament humà en les famílies, l’exclusió social i la marginalitat.

Mentalització o funció reflexiva

Sorgeix de la teoria de la ment, consisteix en la capacitat d’imaginar i entendre els estats mentals en un mateix i en els altres; és l’habilitat de donar una interpretació convincent a la pròpia conducta i a la dels altres, a partir dels estats mentals subjacents. Seria un procés a través del qual es desenvolupa la consciència dels processos mentals propis i dels altres significatius (Fonagy). Aquest, s’incorpora en el procés de l’aferrament.

Trauma psicològic

És una experiència que va quedar guardada en la memòria de la persona després d’haver patit un episodi dolorós en el passat; una agressió contra la vida, un abandó afectiu, una falla ambiental en la infància, un abús sexual... Aquest trauma pot significar una congelació en el tema de la seva evolució emocional i madurativa, que fins i tot li obstaculitzi arribar a construir una identitat sòlida. El fet que una persona tingui unes habilitats i capacitat = competències parentals: Apego i empatia. I com habilitats → recursos → Emocionals, cognitius i conductuals. Unes adequades capacitats parentals permetran oferir a l’infant la cobertura necessària en relació a:

Necessitats fisiològiques:

  • Rebre aliment suficient i de qualitat.
  • Viure en condicions higièniques adients.
  • Estar protegits dels perills reals de la integritat.
  • Disposar d’assistència sanitària.
  • Viure en un medi que permeti una activitat física sana.

Llaços afectius segurs i continuats:

Vinculació, Acceptació, Reconeixement.

Desenvolupament cognitiu:

Estimulació, Experimentació, Reforç.

Maltractament (DGAIA)

Els maltractaments d’infants i adolescents es produeixen quan qualsevol persona, institució o la mateixa societat, per acció, omissió o tracte negligent, no accidental, priva a l’infant o adolescent dels seus drets i del seu benestar, amenaça o interfereix el seu desenvolupament físic, psíquic i social.

Tipus de maltractament:

  • Maltractament prenatal: Negligència/abandonament.
  • Abús o submissió sexual: Explotació sexual.
  • Maltractament físic/psíquic o emocional.
  • Explotació laboral o inducció a la mendicitat.
  • Maltractament institucional.
  • Corrupció.
  • Submissió a drogues o a fàrmacs.

Conseqüències del maltractament

Tota persona té 3 cervells:

  1. C. Reptilià: Primari, ens fa respirar, funcionar els ronyons i el cor, controla la circulació i la digestió. I et fa funcionar de manera inconscient.
  2. C. Límbic: Governa les emocions, instints i motivacions.
  3. Neocòrtex: Cervell racional, fa prendre la decisió, llenguatge, moviments voluntaris.

Entradas relacionadas: