Transport de Membranes i Cicle Cel·lular

Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,06 KB

Transport de membranes

Transport passiu

Transport passiu: sense despesa energètica, a favor del gradient.

  • Simple: molècules petites o apolars per la bicapa o pels porus.
  • Facilitada: ions, molècules polars, sucres per una proteïna transportadora (s’uneixen a la molècula, integral: tubular).

Transport actiu

Transport actiu: despesa energètica, contra el gradient.

  • Primari: bombes, bomba sodi-potassi: dues proteïnes de la membrana que, amb energia d’ATP, expulsen 3 ions de Na i introdueixen 2 de K.
  • Secundari: proteïnes bescanviadores.

Exocitosi

Exocitosi: expulsió de macromolècules, bacteris, virus per fusió de la vesícula que els conté amb la membrana.

Endocitosi

Endocitosi: entrada de macromolècules per la formació de vesícules, endosoma.

  • Pinocitosi: líquids.
  • Fagocitosi: partícules grans. Pot estar vehiculada per catenina.

Cicle Cel·lular

Interfase

  • Fase G1: síntesi d'mRNA i proteïnes, augment de la cèl·lula, punt de restricció, activació de FPR.
  • Fase S: duplicació d'ADN, transcripció, traducció, duplicació de centriols.
  • Fase G2: condensació d'ADN, transcripció i traducció (2 diplosomes), activació de FPM.

Fase M o divisió

Fase M o divisió: cromosomes visibles, a partir d’una cèl·lula s’obtenen dues iguals per reproduir un teixit (mitosi i citocinesi).

Mitosi

Mitosi: distribució del material genètic de la cèl·lula mare en conjunts idèntics per cadascuna de les cèl·lules filles.

Meiosi

Meiosi: producció de gàmetes amb la meitat del material genètic del que té la cèl·lula mare. Augment de la variabilitat genètica de l’espècie a causa de la distribució aleatòria dels cromosomes homòlegs entre les cèl·lules filles i també a causa de l’intercanvi genètic entre cromosomes homòlegs.

Pro

Pro: condensació de la cromatina fins a la formació de cromosomes amb dues cromàtides, desaparició del nuclèol, cèl·lula en interfase (duplicació de centriols), trencament de l'embolcall nuclear i desaparició del nucli, formació del fus mitòtic, migració de cada parella de centriols als pols de la cèl·lula i formació de cinetocors en el centròmer dels cromosomes i també dels microtúbuls i cinetocòris.

Meta

Meta: cromosomes totals formats, allargament dels microtúbuls cinetocòrics i la seva interacció amb les fibres polars situa els cromosomes en un pla (equatorial).

Ana

Ana: separació de les cromàtides germanes de cada cromosoma. Cada cromosoma constitueix, a partir d’aquest moment, un cromosoma independent, escurçament dels microtúbuls cinetocòrics que arrosseguen cada cromàtide cap a un pol oposat de la cèl·lula, els cromosomes arriben als pols i desaparició dels cinetocors.

Telo

Telo: les dues dotacions cromosòmiques s’agrupen en dues masses, situades als pols del fus mitòtic, i s’envolten d’un nou embolcall nuclear, descondensació dels cromosomes, formació d'un nou nuclèol, es formen 2 nuclis fills, acumulació de microtúbuls, fus mitòtic i proteïnes en el pla equatorial de la cèl·lula.

Citosinesi

Citosinesi: (per estrangulació, per septa: fragmoplast).

Meiosi

Meiosi: 2 divisions meiòtiques:

  • 1a divisió reduccional: separació de cromosomes homòlegs, cèl·lules filles amb la meitat de cromosomes que la mare.
  • 2a divisió equacional: separació de les cromàtides germanes, cèl·lula resultant = nombre de cromosomes que la mare. Al principi, Intercinesi.

Entradas relacionadas: