Transformacions Econòmiques i Socials a l'Espanya Franquista (1960-1970s)

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,44 KB

Pla d'Estabilització (Dècada de 1960)

A la dècada de 1960, el creixement econòmic va tenir conseqüències que van plantejar la necessitat urgent d'un pla d'estabilització. L'alternativa era no retornar els préstecs internacionals i restablir el sistema de racionament. Franco va incorporar al govern un grup de tècnics experts en economia (tecnòcrates) els quals van preparar el pla.

Objectius del Pla

  • Aturar la inflació.
  • Liberalitzar el sector exterior.

Aquest pla va consistir en la modificació de l'autarquia i en l'establiment de les bases per convertir progressivament l'economia espanyola en un sistema capitalista clàssic.

Efectes Positius

Els efectes positius es van començar a notar a partir de 1961, iniciant una etapa d'expansió econòmica sostinguda.

Crisi Econòmica de 1973

L'expansió econòmica dels anys 60 es va aturar a partir de 1973 a causa d'una crisi que tenia causes externes (preu del petroli), però la situació política peculiar que vivia Espanya va complicar la situació.

Factors Clau de la Crisi

  1. La inflació.
  2. La caiguda de la relació d'intercanvis que va provocar un dèficit important de la balança comercial.
  3. L'augment del dèficit pressupostari, originat perquè l'Estat tenia més despeses que ingressos.

Aspectes de la Vida Quotidiana

La Por

La reconstrucció del nucli familiar i la tensió constant dins de les famílies, ja que tots els membres podien ser detinguts, van ser una realitat. A partir de la dècada de 1960, a mesura que el turisme i l'expansió econòmica transformaren la societat espanyola, en alguns ambients urbans es va anar perdent la por inicial que havia generat el franquisme.

Fam i Feina

Hi havia una obsessió per l'obtenció de queviures i energia per coure el menjar i escalfar-se a l'hivern. Alguns acaparaven els articles de primera necessitat i els venien a preus superiors (estraperlo). Les condicions laborals eren pitjors, i les conquestes socials assolides havien estat eliminades. La jornada laboral era de 48 hores a la setmana, però a la pràctica tothom treballava 2 o 3 hores més per cobrir les necessitats bàsiques.

Socialització i Valors

La imposició i difusió dels valors tradicionals per part de l'Església va ser constant.

Oci i Canvi Social

Les possibilitats d'oci de la major part de la població van ser més aviat escasses, i els seus continguts estaven condicionats pels plantejaments polítics i ideològics imposats pel nou règim. A partir de 1960, amb la fi de l'autarquia i de l'aïllament, el desenvolupament econòmic i l'entrada massiva del turisme, la situació social va canviar significativament.

Canvis en les Classes Socials i el Món Rural

Transformacions Socials Generals

  • Procés d'industrialització.
  • Augment de l'ocupació al sector de serveis.
  • Urbanització.
  • Modificació de l'estructura de classe al camp.
  • Especialització de la classe obrera.
  • Creixement de la classe mitjana.

El Món Rural

El canvi social al món rural es va caracteritzar per un descens dràstic del nombre de jornalers, l'accés a la propietat dels arrendataris i la pèrdua de prestigi i de pes global en l'economia dels terratinents.

Diferències en la Mentalitat Obrera: República vs. Dictadura

La classe obrera, que abans de la guerra s'aglutinava majoritàriament al voltant de la CNT i tenia un esperit insurrecte, va passar a organitzar-se al voltant de les clandestines CCOO, sindicat que es caracteritzava per la demanda de millores salarials i per la reivindicació de drets sindicals i democràtics.

Evolució de la Classe Mitjana

Es va donar un increment quantitatiu i un canvi qualitatiu. La nova classe mitjana, sorgida de les activitats econòmiques de les grans empreses, el mercat i els serveis, i integrada per quadres superiors, venedors, empleats d'oficines o tècnics mitjans, va augmentar, mentre que els components de la vella petita burgesia van disminuir. La nova classe mitjana tenia una mentalitat molt més oberta i dinàmica i estava incentivada per la realitat de la competència i l'acceptació del mercat capitalista.

La Condició Femenina

Àmbit Legal

  • Es va derogar el divorci i es va prohibir l'ús dels anticonceptius.
  • Es van suprimir els avenços que havia legislat el Parlament de Catalunya en matèria de dret matrimonial.
  • La dona casada era representada pel marit i necessitava permís per treballar fora de casa.

Àmbit Educatiu

Es va prohibir la coeducació i es va imposar l'ensenyament de les tasques de la llar i de labors per acostumar la dona al que es considerava el seu paper clàssic de mestressa de casa.

Àmbit Laboral

  • Una dona podia ser acomiadada si es casava.
  • Tenia un sou inferior al dels homes.
  • Un home perdia el dret al plus per càrregues familiars si la seva dona tenia sou.
  • S'impedia que les dones treballessin en l'administració pública.

Moviments Feministes i Reivindicacions

La dècada de 1960 marca l'inici d'un auge de les reivindicacions, gràcies a la progressiva liberalització de costums i actituds. El 1965 se celebra a Barcelona la Primera Assemblea General de Dones, en què es va constituir el Movimiento Democrático de Mujeres, que agrupava dones de tot l'Estat.

Entradas relacionadas: