Transferències en un sistema descentralitzat
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,07 KB
Tipus de transferències:
11
- Condicionades front a incondicionades:
En funció de si el donant especifica o no l'ús que ha de donar el beneficiari als fons transferits.
- Globals front a compensatòries:
En funció de si la transferència consisteix en una suma concreta de diners, o en cert percentatge que s'aplica a algun valor determinat, per exemple, la quantitat gastada pel govern subcentral. En aquest cas s’anomenen transferències compensatòries.
- A l’Estat Espanyol, l’anomenada Participació en els Ingressos de l’Estat de les Comunitats Autònomes (PIE), és un exemple de transferència global incondicionada.
Paper de les transferències en un sistema descentralitzat:
- Des d'una perspectiva teòrica, les transferències NO deurien ser un component molt important en el finançament dels governs descentralitzats: si un govern local finançara la major part de la seua despesa mitjançant transferències qui realment estaria decidint quant es gasta seria el govern que li concedeix la transferència. I si, a més, les transferències tenen un fort component condicional compensatori, el donant determinaria també la composició de la despesa.
- Però, en la pràctica són un element essencial del finançament de molts governs descentralitzats, especialment dels governs municipals i també autonòmics en el cas d’Espanya.
12
Les transferències poden tenir un paper important en la:
a) Consecució de l'objectiu d'eficiència (transferències condicionades compensatòries).
P. ex. quan una despesa pública local produeix EE+ entre jurisdiccions, els governs locals infra-proveeixen aqueix bé públic local. En aquests casos, una transferència condicionada compensatòria, en estimular la provisió del bé, servirà per a interioritzar l’efecte extern.
b) Consecució de l'objectiu d'equitat interterritorial (transferències incondicionades).
Si cada jurisdicció haguera de finançar la seua despesa pública local amb els seus recursos propis les regions pobres tindrien uns nivells de provisió pública molt baixos, inacceptables des del punt de vista de la justícia distributiva territorial. El govern central haurà de fer transferències als governs locals de les regions pobres a fi i efecte de garantir unes provisions públiques mínimes acceptables.
c) Altres avantatges de les transferències intergovernamentals:
- Doten de major flexibilitat al repartiment de competències i recursos entre nivells de govern.
- Permeten una major uniformitat del sistema tributari, la qual cosa afavoreix una major progressivitat, un menor frau fiscal (economies d’escala en la tasca de control de contribuents), una menor competència fiscal a la baixa entre regions i menors costos de coordinació tributària.
- Resolen problemes financers d'àrees amb feble capacitat fiscal.