Tipus de Restauració i Història de la Gastronomia

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Francés

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,85 KB

Què és la Restauració?

La restauració és el conjunt d'activitats relacionades amb la producció i el servei de menjars i begudes.

Tipus de Restauració

Restauració Tradicional

  • Restaurant

    Tipus d'oferta gastronòmica. Exemples: braseria, pizzeria, marisqueria.

  • Bar

    Diferents establiments segons l'oferta de begudes. Exemples: cafeteria, xocolateria, orxateria.

Nova Restauració

  • Restauració Social o Col·lectiva

    Empreses dedicades al servei de menjars i begudes en centres de treball, escoles, universitats.

  • Empreses de Càtering

    Dedicades a la producció i servei de menjars i begudes a col·lectius, mitjans de transport, particulars.

  • Self-service

    Autoservei en línia, les ofertes es distribueixen en el mostrador.

  • Free-flow

    Sistema de lliure fluïdesa. El seu funcionament és com el del self-service.

  • Delivery Food

    Empreses de restauració dedicades al servei a domicili mitjançant una trucada telefònica per part del client.

  • Take-away

    Menjar per emportar.

  • Vending

    La venda d'aliments i begudes mitjançant màquines expenedores.

    • Avantatges: reducció de costos amb un marge de benefici molt alt, servei 24h, vida útil 15 anys (excepte les de cafè, 10 anys).
  • Fast-food

    Són establiments de restauració ràpida i senzilla que es caracteritzen per la simplicitat i la reduïda oferta i servei que ofereixen.

    • Característiques: utilitzen noves tecnologies, productes preelaborats, noves formes de servei, són grans empreses franquícies, donen molta importància al màrqueting, implanten un sistema de qualitat total.

Franquícies en Alimentació

Una empresa principal anomenada franquiciadora permet utilitzar la seva marca en els productes que ofereix.

Conceptes de Gastronomia

  • Gastronomia

    És el pas del fet de menjar a tenir en consideració el que es menja.

  • Gastrònom

    Persona coneixedora dels productes més refinats de l'art culinari. És un investigador de la cuina.

  • Crític Gastronòmic

    Persona que exerceix la crítica gastronòmica, expressa la seva opinió raonada, jutjant-ne el valor, les qualitats, etc.

  • Gastronòmada

    Turista aficionat a les especialitats regionals.

  • Gourmet

    Criats encarregats del tast de vins i espirituosos, persona experta en la bona cuina, proposa nous codis de conducta gastronòmica.

  • Siberita

    El terme es caracteritza per l'ànsia de tot menjar costós, menyspreant allò selecte si és de fàcil adquisició o barat.

Història de la Gastronomia

  • Egipcis

    Inventors de la cervesa i el pa llevat.

  • Grecs

    Grans cuiners famosos (llenties, embotit).

  • Romans

    Aquesta cuina es basava en l'ostentació de luxe per luxe.

  • Musulmans

    Van introduir alguns aliments en referència al seu cultiu i costums (la canya de sucre, les magranes, el cotó, carxofes...).

  • Món Medieval

    Apareix la forquilla, però fins al SXVIII no es popularitza.

  • Renaixement

    El gran esplendor de l'època es produeix a Itàlia, concretament a Florència.

  • SXVI

    Migues o sopes de pa.

  • SXVIII

    Consum de la patata. Apareix el primer restaurant.

  • SXIX

    Va ser el gran segle per a la cuina francesa. Sorgeixen molts restaurants (La Tour d'Argent, Café de Paris...).

  • Belle Époque (SXIX-XX)

    Es concentren grans xefs en aquesta època, maîtres i prestigiosos restaurants.

Entradas relacionadas: