Tipus de Restauració i Història de la Gastronomia
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Francés
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,85 KB
Què és la Restauració?
La restauració és el conjunt d'activitats relacionades amb la producció i el servei de menjars i begudes.
Tipus de Restauració
Restauració Tradicional
Restaurant
Tipus d'oferta gastronòmica. Exemples: braseria, pizzeria, marisqueria.
Bar
Diferents establiments segons l'oferta de begudes. Exemples: cafeteria, xocolateria, orxateria.
Nova Restauració
Restauració Social o Col·lectiva
Empreses dedicades al servei de menjars i begudes en centres de treball, escoles, universitats.
Empreses de Càtering
Dedicades a la producció i servei de menjars i begudes a col·lectius, mitjans de transport, particulars.
Self-service
Autoservei en línia, les ofertes es distribueixen en el mostrador.
Free-flow
Sistema de lliure fluïdesa. El seu funcionament és com el del self-service.
Delivery Food
Empreses de restauració dedicades al servei a domicili mitjançant una trucada telefònica per part del client.
Take-away
Menjar per emportar.
Vending
La venda d'aliments i begudes mitjançant màquines expenedores.
- Avantatges: reducció de costos amb un marge de benefici molt alt, servei 24h, vida útil 15 anys (excepte les de cafè, 10 anys).
Fast-food
Són establiments de restauració ràpida i senzilla que es caracteritzen per la simplicitat i la reduïda oferta i servei que ofereixen.
- Característiques: utilitzen noves tecnologies, productes preelaborats, noves formes de servei, són grans empreses franquícies, donen molta importància al màrqueting, implanten un sistema de qualitat total.
Franquícies en Alimentació
Una empresa principal anomenada franquiciadora permet utilitzar la seva marca en els productes que ofereix.
Conceptes de Gastronomia
Gastronomia
És el pas del fet de menjar a tenir en consideració el que es menja.
Gastrònom
Persona coneixedora dels productes més refinats de l'art culinari. És un investigador de la cuina.
Crític Gastronòmic
Persona que exerceix la crítica gastronòmica, expressa la seva opinió raonada, jutjant-ne el valor, les qualitats, etc.
Gastronòmada
Turista aficionat a les especialitats regionals.
Gourmet
Criats encarregats del tast de vins i espirituosos, persona experta en la bona cuina, proposa nous codis de conducta gastronòmica.
Siberita
El terme es caracteritza per l'ànsia de tot menjar costós, menyspreant allò selecte si és de fàcil adquisició o barat.
Història de la Gastronomia
Egipcis
Inventors de la cervesa i el pa llevat.
Grecs
Grans cuiners famosos (llenties, embotit).
Romans
Aquesta cuina es basava en l'ostentació de luxe per luxe.
Musulmans
Van introduir alguns aliments en referència al seu cultiu i costums (la canya de sucre, les magranes, el cotó, carxofes...).
Món Medieval
Apareix la forquilla, però fins al SXVIII no es popularitza.
Renaixement
El gran esplendor de l'època es produeix a Itàlia, concretament a Florència.
SXVI
Migues o sopes de pa.
SXVIII
Consum de la patata. Apareix el primer restaurant.
SXIX
Va ser el gran segle per a la cuina francesa. Sorgeixen molts restaurants (La Tour d'Argent, Café de Paris...).
Belle Époque (SXIX-XX)
Es concentren grans xefs en aquesta època, maîtres i prestigiosos restaurants.