Tipus de règims demogràfics: Antic i Modern

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,55 KB

Tipus de règims demogràfics

Antic

Propi de les societats de base agrària abans de la industrialització. Taxes de natalitat molt elevades (35-40 per 1000), com a resultat de matrimonis freqüents, a edats molt joves (18 o menys per les dones), i consideració social dels fills com un recurs potencial per a la família i el grup. Taxes de mortalitat molt elevades (30-35 per 1000), de tipus ordinària, però amb freqüents episodis de mortalitat catastròfica. Taxes de creixement molt modestes (5 per 1000), que podien quedar anul·lades per una o més catàstrofes demogràfiques (creixement demogràfic amb dents de serra). Esperança de vida molt baixa (25 anys a començaments del segle XVIII). Una quarta part dels nascuts no arribaven al primer any de vida.

Modern

El propi de les societats industrials. Els seus trets fonamentals són: Taxes de mortalitat baixes (8-10 per 1000 de mortalitat ordinària, amb una gran reducció de la mortalitat infantil i sense gairebé incidència de la mortalitat catastròfica). Taxes de natalitat baixes (10-15 per 1000), resultat de pràctiques deliberades de control de la natalitat, vinculades també a canvis culturals que fomenten tenir menys fills als quals dispensar majors cures. Taxes de creixement molt modestes (fins i tot negatives en alguns països). Esperança de vida en augment.

Tres fases

Primera fase: Reducció de la mortalitat, cau la mortalitat catastròfica i la infantil. La natalitat es manté elevada (per tant, el creixement vegetatiu és molt alt). Segona fase: Reducció de la natalitat, restriccions en el nombre de fills per parella. (El creixement natural va disminuint) Tercera fase: Final de la transició. Taxes de natalitat i mortalitat baixes (baixes taxes de creixement). Augment de l'esperança de vida. Aspectes objectes de discussió de la teoria: -El nivell de la natalitat a les societats preindustrials o pretransicionals -La relació entre desenvolupament econòmic i cronologia del descens de les taxes vitals -El monopoli causal dels factors econòmics en l'alteració dels nivells de natalitat i mortalitat. -La cronologia de l'inici de la transició i la combinació de factors responsables dels primers estadis del creixement modern de la població. -La duració (i fins i tot, la mateixa existència) del desfasament entre el descens de la mortalitat i el de la natalitat - El seu caràcter eurocèntric.

Natalitat

Algunes opinions consideren que a Europa Occidental, a l'Edat Moderna, la natalitat hauria estat més baixa del que es creia (màxim biològic). Notables diferències entre regions (de fins a un 50%). Aquesta baixa natalitat, era deguda a la nupcialitat: - John Hajnal: a Europa Occidental, durant l'edat Moderna, es practicaven de forma general unes pautes matrimonials molt concretes (European marriage pattern): Matrimoni tardà (25 anys per les dones) -Celibat que afectava entre un 10 i un 30% de la població. -Desconeixem quan i on es va adoptar aquest model per primera vegada -A Europa Oriental, en canvi, matrimonis a edats prematures i gairebé universal: Malgrat això, sabem que els diferents patrons de natalitat eren deguts no només a la nupcialitat, sinó també a la fecunditat (no sempre alta i incontrolada a l'Europa Occidental Moderna) - Intervenen la fecunditat natural i el control voluntari.

Causes de la transició

L'increment de la població (creixement modern de la població, McKeown) va ser degut a la baixada de la mortalitat, o, també (allunyats en alguns casos del màxim biològic) a l'increment de la natalitat? -Alguns autors (Habakkuk, Krause) defensen la hipòtesi que l'increment poblacional del XVIII a Anglaterra va ser motivat per l'increment de la natalitat i no per la caiguda de la mortalitat: Motivat per les expectatives laborals resultants de la industrialització - Altres, com Mols, sostenen que cap Revolució Demogràfica podria haver estat possible sense una reducció de la mortalitat evident: Progressos en la producció agrícola, en els transports, nous aliments d'origen americà, millores en la sanitat... - En qualsevol cas, de forma global (abastant els darrers 300 anys), no hi ha dubtes que el creixement demogràfic modern va ser degut, principalment, a la reducció de la mortalitat (McKeown).

Desenvolupament econòmic i reducció de la natalitat

Associació entre reducció de la natalitat i els processos d'urbanització, alfabetització, secularització, alteració de l'estatus tradicional de la dona, entre altres... - No hi ha cap país que hagi experimentat un desenvolupament econòmic modern sense reduir les seves taxes de fecunditat - Malgrat aquestes evidències, veiem irregularitats segons la regió: No van ser sempre els països més desenvolupats econòmicament els que van reduir primer les seves taxes de natalitat (França a la primera meitat del segle XIX i Irlanda): Els processos d'industrialització vigorosos posterguen les estratègies de reducció de la natalitat (i a la inversa)? -De vegades, els aspectes culturals (com la llengua) poden tenir una importància més decisiva que els merament econòmics en la difusió de les pautes de natalitat -Regionalitat (importància dels canvis dins aquesta escala).

Caràcter etnocèntric

Autors com John Caldwell (1982), critiquen la visió unilineal de la teoria. L'èxode rural: És un flux continu de població que es desplaça des de les zones rurals a les que estan en vies d'industrialització i urbanització (no supera el marc de les fronteres estatals) -A tots els països hi ha hagut èxode rural. Més que un moviment massiu, va ser un flux continuat als segles XIX i XX, despobla les zones rurals i provoca el creixement de les ciutats. Famílies senceres amb avis i nens amb gran quantitat de patiment que s'afronten al desarrelament. Causes: -Les necessitats dels emigrants (no eren 'aventurers'). - Atur per la mecanització de les feines agrícoles. - La industrialització i el maquinisme van forçar l'artesanat rural a emigrar cap a les ciutats i a proletaritzar-se. (El ferrocarril va facilitar els desplaçaments) Fruit d'aquest èxode, veiem el barraquisme i els subarrendaments: -Ma d'obra barata que no pot accedir a un altre tipus d'habitatge -L'augment de demanda d'habitatges dona peu a l'especulació del terreny i l'amuntegament: Construcció de ciutats dormitoris sense serveis ni mitjans de transports -Famílies desintegrades en arribar a les ciutats: Emigrants condemnats a viure experiències terribles, a abandonar els seus records. Víctimes de tot tipus d'abusos.

Entradas relacionadas: