Tipus de Preguntes en Mediació: Guia Completa per a Facilitadors
Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,62 KB
Tipologies de Preguntes en Mediació
Model A
- Obertes: Permeten esplaiar-se i poden ser contestades per més d’una persona. Útils en un primer moment de l’exploració per sortir de posicions rígides i mostrar altres interessos.
- Tancades: Es responen amb un sí/no, o amb una única resposta. Serveixen per confirmar informació prèvia. Poden ser indagatòries i coercitives.
- Exploradores: Per conèixer el punt de vista del participant, interessos, valoracions, etc.
- Aclaridores: Quan el relat de les parts no és prou clar, o no els comprenem.
- Transformadores: Per produir canvis en els relats; ajuden a qüestionar propis discursos, a veure les coses des d’un altre angle i a redefinir el problema.
- Reflexives: Necessiten temps de resposta i han de ser inusuals. Els elements prosòdics i els gestos informen de si la pregunta ha aconseguit produir la reflexió. Si succeeix, s’ha obert un nou camí.
- Circulars: Són complexes i tracten de diferències, comparacions, pautes i connexions. Generen idees i són fonamentals per posar-se en el lloc de l’altre. Permeten l'anàlisi de la mateixa situació posant-se al lloc de l’altre.
- Hipotètiques: Porten a pensar en diferents escenaris possibles. La "pregunta del miracle" és un procés conversacional que porta al participant a centrar-se en una visió lliure del problema, a descobrir què hauria canviat. És una forma indirecta de descobrir interessos. Què pot fer per arribar aquí? Visualitzen escenaris diferents.
Model B
- D’escolta activa: L’objectiu és escoltar a les persones, que se sentin lliures i acollides per parlar. Faciliten l’habilitat de la comunicació.
- Circulars: Estableixen cercles d’interacció entre les parts. Les parts comencen a concebre una nova causalitat circular (no lineal) entre els fets.
- Presuposicionals: Ajuden a co-crear un futur diferent, ja que traslladen a les parts a una nova percepció futura, a una realitat on el problema ha estat resolt.
- Pregunta centrada en el futur: No sempre ha de ser positiva.
- Conversacionals: Ajuden a que puguin sortir totes aquelles coses que encara no han sortit. Per exemple: Si hi hagués un problema en la teva família però encara no ha sortit, què sortiria? Si jo t’hagués de formular una pregunta que encara no t’he fet, quina seria?
- Per consolidar el canvi: Què hauríem de fer perquè aquests canvis es mantinguessin?
- Pregunta miracle: Sempre és positiva. Abstreure a la persona de la seva situació i posar-la en una situació imaginària, això ens ajuda a veure per a la persona quina seria la situació més ideal. Per exemple: Imagina que te’n vas a dormir i el problema al dia següent ja s’ha resolt. Amb gent que és molt pessimista, imagina que demà les coses no han empitjorat.
- Preguntes per escala: Ajuda a mantenir el focus durant el procés de la mediació. Un cop s’identifica la problemàtica, s’estructuraran pel nivell de conflictivitat. Què podríem fer perquè això baixés un punt el nivell de conflictivitat? Escollim un objectiu per tal de millorar/reduir el nivell de conflictivitat.
- Per percentatges: Pot ajudar a mesurar qualitativament els avanços fets. Per exemple: Quin tant per cent dediques al teu fill/a tu mateix/a la teva feina?