Tipus d'Equips de Treball: Característiques, Exemples i Tècniques

Enviado por Chuletator online y clasificado en Formación y Orientación Laboral

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,48 KB

Tipus d'Equips de Treball

6. Classes d'Equips de Treball:

Equips segons l'objectiu que persegueixen:

Poden tenir un o diversos objectius, es classifiquen en:

  1. Equips de solució de problemes: (entre 5 i 12 treballadors del mateix departament. Es reuneixen unes hores al mes o a la setmana per tractar diferents assumptes. Aporten idees per millorar les tasques).
  2. Equips de progrés: (el seu objectiu és identificar, analitzar i buscar solucions a problemes concrets que afecten a diferents departaments. Un cop assolit l'objectiu, l'equip s'acostuma a dissoldre i els seus participants són seleccionats pels seus coneixements).
  3. Equips de procés: (es centren en un procés específic per millorar-lo o canviar-lo per fer-lo més eficient. Els membres els dirigeix una persona relacionada amb el procés en qüestió, el procés afecta diversos departaments).

Equips segons els seus components:

  1. Equips de la mateixa àrea: (equips integrats per persones del mateix departament i amb un nivell jeràrquic diferent, que porten a terme funcions específiques).
  2. Equips interdisciplinaris: (integrat per treballadors de diferents àrees però del mateix nivell jeràrquic que es reuneixen per fer una feina concreta).
  3. Equips creatius: (es creen per dissenyar productes, serveis o projectes nous. Preval la llibertat creativa).
  4. Equips directius de planificació: (formen el vèrtex estratègic de l'empresa, defineixen estratègies i línies d'actuació principals a mitjà i a llarg termini per cada funció que es duu a terme a l'empresa).

Exemples d'equips de treball a l'empresa:

  1. Cercles de qualitat: Són exemples d'equips de solució de problemes. Equips que es reuneixen voluntàriament com a mínim una hora a la setmana per analitzar els problemes específics de la feina. Reunions dirigides per un líder escollit pel mateix grup, aquest exerceix de coordinador però no té autoritat jeràrquica. Les propostes del cercle es presenten als superiors, que han de decidir si les aproven per portar-les a terme.
  2. Equips autodirigits o autogestionats: Els membres de l'equip planifiquen la feina a desenvolupar, en controlen el ritme, assignen tasques, marquen les pauses, prenen decisions dia a dia, administren el pressupost i són responsables dels resultats. La seva implantació exigeix un grau elevat de confiança entre la direcció i els treballadors.

Tècniques per treballar en equip:

  • Brainstorming: Es fa servir per desenvolupar la creativitat, cercar solucions innovadores, originals i insòlites.
  • Tècnica del grup nominal: Es fa servir per donar oportunitats perquè els membres suggereixin solucions i prendre decisions democràtiques.
  • Phillips 66: Es fa servir per recollir moltes opinions en poc temps i promoure la participació.
  • Estudi de casos: Es fa servir per aplicar els coneixements teòrics a situacions reals.
  • Diàlegs simultanis: Es fa servir per obtenir l'opinió de tot el grup i permetre la interacció de tots els membres.
  • Dramatització o role-playing: Es fa servir per fer que els membres de l'equip es posin al lloc de qui viu una situació real.

Entradas relacionadas: