Tipus d'Educació i Unitats d'Escolarització
Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,24 KB
Tipus d'Educació
Educació Formal
L'educació formal, també coneguda com a formació reglada, és el procés d'educació integral correlacionat que abasta els nivells educatius i que comporta una intenció deliberada i sistemàtica que es concreta en un currículum oficial amb objectius, aplicat amb un calendari i horari definits. És l'aprenentatge ofert normalment per un centre d'ensenyament o formació, amb caràcter estructurat i normalment amb certificació final.
L'educació formal bàsicament va dirigida a infants i joves, encara que cada cop més a adults. Educació equival a escolaritat i, per això, l'assistència a classe és obligatòria. Es creu que a més escolaritat, més educació. Normalment té finançament públic.
Educació No Formal
L'educació no formal és l'aprenentatge que s'obté en activitats intencionades de la vida quotidiana relacionades amb la feina, la família i/o l'oci. L'objectiu fonamental no és educatiu, sinó d'estímul de les capacitats de l'individu. Freqüentment sorgeix a partir de grups o organitzacions comunitàries. No acostuma a estar tan estructurada com l'educació formal, i normalment no condueix a cap certificació oficial, ja que ha estat creada expressament per a satisfer determinats objectius. L'exemple més clar d'educació no formal són els cursos de formació complementaris i específics que es fan en determinades empreses.
Educació Informal
L'educació informal és un procés d'aprenentatge continu i espontani que es realitza fora del marc de l'educació formal i l'educació no formal. És la que es rep a casa, al carrer, als mitjans de comunicació, per internet i en totes les experiències quotidianes. És un fet social no determinat, s'aprèn de manera no intencional, és a dir, amb la interacció de l'individu amb l'ambient, amb la família, amics, i tot el que l'envolta.
Unitat d'Escolarització Externa/Compartida (UEC)
Funció de les UEC
Donar resposta a les necessitats d'un tipus d'alumnat que presenta problemes de comportament, conductes agressives, absentisme i rebuig escolar, trets d'inadaptació social o risc de marginació.
Objectius de les UEC
- Afavorir l'assoliment de les competències bàsiques de l'etapa.
- L'obtenció del títol de graduat en educació secundària obligatòria.
Metodologia de les UEC
- Motivar els alumnes.
- Retornar la confiança en les possibilitats d'èxit personal.
- Reforçar els aprenentatges bàsics.
- Evitar l'abandonament escolar.
Característiques de les UEC
- Tenen un caràcter excepcional.
- L'escolarització es produirà només quan el centre hagi exhaurit totes les possibilitats d'adaptació i d'atenció personalitzada.
- Els alumnes hauran d'haver cursat, preferiblement, el primer curs de l'ESO, o bé tenir, com a mínim, 14 anys i en cap cas més de 16.
- L'escolarització tindrà sempre caràcter temporal i caldrà revisar-la al llarg del curs escolar.
- Sempre que sigui possible, es procurarà que l'escolaritat sigui compartida amb el centre docent al qual pertany l'alumne.
Metodologies Específiques
- Ofereixen la possibilitat de seguir l'etapa d'ESO en un grup reduït, d'acord amb els corresponents plans individualitzats (PI).
- Tindran en compte la promoció d'habilitats que facilitin la inserció social i laboral, promovent la readaptació al medi escolar ordinari.
- Les activitats tindran preferentment un caràcter globalitzador i d'aplicació pràctica.
Seguiment acadèmic (PI)
S'ha de constituir un equip per tal de fer el seguiment de l'alumne format per:
- El tutor de l'alumne del centre educatiu.
- La persona responsable de l'alumne a la UEC.
- Un professional de l'EAP o l'orientador del centre.
El PI ha d'incloure:
- Competències que es prioritzen.
- Matèries (dins dels àmbits) del currículum a treballar.
- Criteris d'avaluació.
- Horari de l'alumne.
Els responsables de les UEC han de concretar el PI de cada alumne a partir de la programació general de la UEC.
Seguiment acadèmic (avaluació)
El tutor del centre educatiu és responsable d'acordar els criteris d'avaluació amb els professors de les diferents matèries del curs on l'alumne està matriculat.
Derivació d'Alumnes a les UEC
- Proposta escrita del tutor/a de l'alumne/a a la comissió d'atenció a la diversitat del centre, explicitant els motius pels quals la realitza.
- Anàlisi de la proposta per part de la CAD.
- Si la proposta és acceptada, el director/a del centre l'eleva a la Inspecció juntament amb un informe de l'EAP i l'acord escrit dels pares o tutors legals de l'alumne/a.
- La Inspecció valora positivament o negativament la proposta i ho eleva al director/a dels serveis territorials corresponents.
- El director o directora dels serveis territorials resol i tramet còpies compulsades d'aquesta resolució al director/a del centre d'ESO on està escolaritzat l'alumne/a i al responsable de la UEC.