Tipus de Comunicació a l'Empresa: Ascendent, Horitzontal, Diagonal i Més

Enviado por Chuletator online y clasificado en Formación y Orientación Laboral

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,39 KB

Tipus de Comunicació a l'Empresa

La comunicació ascendent és aquella en què la informació flueix dels treballadors cap als seus caps, és a dir, de baix a dalt en l’estructura jeràrquica de l’organització.

La finalitat de la comunicació ascendent és que l’organització tingui coneixement de les necessitats i expectatives dels treballadors i permeti que aquests puguin manifestar les seves queixes i suggeriments i, d’aquesta manera, se sentin involucrats en el funcionament de l’organització.

Les formes més habituals són la comunicació cara a cara, les entrevistes informals, les enquestes, les bústies de suggeriments, etc.

La comunicació horitzontal és la comunicació que s’estableix entre els membres d’un mateix nivell jeràrquic.

La comunicació horitzontal és bàsica en les organitzacions, ja que, d’una banda, possibilita el funcionament general de l’empresa i, a més, facilita la relació entre els companys, la qual cosa redunda en l’obtenció d’un bon clima de treball.

La comunicació en diagonal és la que es produeix entre dos membres de l’empresa que tenen diferents nivells jeràrquics i, a més, són de departaments diferents.

Comunicació segons el mitjà utilitzat: oral i escrita

La utilització del codi de signes lingüístic pot donar lloc a dos tipus diferents de comunicació: la comunicació oral i la comunicació escrita.

La comunicació oral consisteix en qualsevol tipus de comunicació en què s’utilitzi la veu com a transmissor, sia en presència directa (reunió, entrevista, etc.) com per algun mitjà (telèfon, videoconferència, etc.).

Quan es produeix aquesta presència física directa dels interlocutors, la retroacció és immediata i es produeix normalment a través dels signes no verbals de la comunicació (mirada, postures del cos, etc.).

La comunicació escrita consisteix en la transmissió del missatge a través dels signes gràfics de l’escriptura.

Comunicació segons la freqüència

La comunicació en funció de la freqüència és segons la periodicitat amb què es realitzen les comunicacions en l’organització. Diferenciarem entre:

  • Comunicacions permanents: són les que s’utilitzen de manera constant per transmetre informació necessària per al desenvolupament diari de l’organització (comunicació cara a cara, instruccions escrites, etc.).
  • Comunicacions amb periodicitat fixa: són les que no tenen caràcter diari però sí una freqüència determinada (reunions setmanals o quinzenals planificades, etc.).
  • Comunicació de periodicitat variable: es realitzen sovint però sense estar predeterminat el moment en què s’efectuaran. Es poden adaptar amb més facilitat a la situació i les necessitats concretes de l’organització (correu electrònic, reunions ocasionals, etc.).
  • Comunicacions ocasionals: són les que es realitzen de manera excepcional quan la situació ho requereix (realització de jornades sobre temes concrets, tallers o workshops, etc.).

Entradas relacionadas: