Tipus de Climes a Espanya: Oceànic, Mediterrani i Varietats

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,57 KB

1. Factors que Influeixen en els Climes

1.1. Els Anticiclons Tropicals: l'Anticicló de les Açores

Com que és una zona de divergència d'aires, la massa d'aire que emet l'anticicló de les Açores des de la seva façana septentrional, en contacte amb superfícies marines, es converteix en una massa d'aire tropical marítima.

A l'estiu, l'anticicló de les Açores, càlid i sec, domina una gran part del territori peninsular i les Balears.

Els anticiclons tropicals també són responsables de la massa d'aire tropical o sahariana, aire molt càlid i sec. A l'hivern, aquests anticiclons a vegades arriben a Espanya i provoquen temperatures al voltant dels 20 °C, i a l'estiu donen onades de calor amb temperatures màximes superiors als 40 °C.

L'aire del Sàhara arrossega partícules de pols; quan hi ha precipitacions, es produeix l'anomenada pluja de fang o, quan les partícules de fang es troben en suspensió, ocasiona la calima, a les Canàries.

1.2. Les Depressions Atlàntiques

El mal temps va unit a depressions o zones de baixes pressions. El vent constant de l'oest empeny les depressions que creuen l'oceà; per això es coneixen com a depressions atlàntiques.

El pas per la península Ibèrica origina un temps molt variable amb molta nuvolositat, pluges abundants i freqüents, vent i temperatures suaus.

Afecta sobretot la zona nord i nord-est de la península.

1.3. Reajustaments Termodinàmics entre Latituds Polars i Tropicals

Les masses d'aire fred que influeixen en el temps de la península i les Balears són:

  • Massa d'aire polar marítim: Procedeix de l'oceà Glacial Àrtic, produeix un descens ràpid i notable de les temperatures, gran inestabilitat, nevades a l'hivern i pluja i calamarsa en les altres estacions.
  • Massa d'aire polar siberià: S'origina al centre i al nord de l'espai eurosiberià. Són masses d'aire sec i molt fred que arriben fins als -20 °C. L'arribada d'aquests vents mitjançant un tàlveg succeeix a vegades a l'hivern i produeix fred i nevades. A l'estiu, la seva presència és molt ocasional, agafa caràcter de massa d'aire fresc i provoca fenòmens tempestuosos.

1.4. El Comportament Semiautònom de la Mediterrània Occidental

Les aigües de la Mediterrània durant l'estiu, quan en aquesta zona dominen els anticiclons subtropicals, es reescalfen i es produeix una evaporació abundant. A la tardor, quan els anticiclons es retiren cap al sud, entren masses d'aire atlàntiques, de caràcter més fred. Aquesta gran diferència tèrmica genera baixes pressions a la Mediterrània occidental que provoquen la condensació de l'aire i poden derivar en pluges torrencials.

Altres vegades, la presència d'aquestes depressions mediterrànies atrau l'aire càlid dels anticiclons subtropicals, mentre que a molta més altitud l'entrada d'aire més fred pot originar grans cumulonimbus i provocar aiguats abundants i intensos.

1.5. La Forma i el Relleu de la Península Ibèrica

A causa de l'amplada de la península Ibèrica i de la disposició perifèrica del relleu, les terres de l'interior es comporten com un petit continent, es refreden intensament a l'hivern i s'escalfen molt a l'estiu.

L'escalfament de les terres de l'interior fa que sigui més intensa l'acció dels anticiclons subtropicals. Les masses d'aire descendent s'escalfen molt, fet que accentua la seva capacitat d'evaporació i produeix sequedat. Això provoca un augment de la temperatura i escassetat de precipitacions.

A l'hivern, si una massa d'aire s'estanca sobre la península, quan entra en contacte amb les terres interiors experimenta un refredament molt intens. El domini d'aquestes masses d'aire fred i dessecant explica l'escassetat de pluges hivernals.

2. El Clima Oceànic o Atlàntic

Es caracteritza per la presència freqüent de depressions atlàntiques que produeixen precipitacions abundants durant gairebé tot l'any, malgrat que són escasses durant l'estiu.

La nuvolositat i la humitat són altes i les temperatures són suaus (11-15 °C).

Els rius, cabalosos i regulars, són curts i amb una gran força erosiva, que és minvada perquè els vessants estan coberts de vegetació.

Hi prospera el bosc temperat caducifoli, malgrat que està sent substituït per pins de creixement ràpid i s'estan fent extenses repoblacions d'eucaliptus. Quan aquests boscos secundaris es degraden, es forma la landa, vegetació densa de matollar en què abunden el bruc, la gatosa i la ginesta.

Aquest clima afavoreix el prat natural, que ocupa els vessants i les fondalades de les valls, i hi creixen conreus d'humitat: patates, blat de moro, etc.

2.1. Les Varietats del Clima Oceànic

  • Varietat de Muntanya Oceànica

    • S'estén per bona part del Massís Galaic, les Muntanyes de Lleó, la Serralada Cantàbrica, les Muntanyes Basques i els Pirineus. L'altitud del relleu causa el descens de les temperatures i ocasiona moltes precipitacions, amb nevades freqüents a l'hivern.
  • Varietat Oceànica de Transició

    • Comprèn les terres baixes d'Ourense i les situades al nord de Castella i Lleó, Àlaba, Navarra i zones d'Aragó i Catalunya. Es caracteritza pel fet de rebre una clara influència atlàntica, però amb un volum de precipitacions menor, estius força secs i hiverns freds.

3. El Clima Mediterrani

S'estén per la part meridional de la façana atlàntica peninsular i per tot el litoral mediterrani, les Illes Balears, Ceuta, Melilla, Andalusia i Extremadura.

Es caracteritza pel domini dels anticiclons subtropicals durant l'estiu, amb temps càlid i sec. En canvi, durant l'hivern i gran part de la tardor i la primavera, hi predomina la circulació de depressions de latituds mitjanes acompanyades de pluja. Per tant, hi ha una manca de pluja a l'estiu que, unida a les altes temperatures, provoca aridesa durant aquesta època.

Els estius són calorosos i secs i els hiverns suaus. Les pluges no són gaire abundants (entre 400 i 700 mm), però poden ser torrencials, sobretot a la tardor.

La sequedat de l'estiu provoca un estiatge dels rius intens i prolongat. En canvi, les pluges torrencials de la tardor n'augmenten el cabal i poden provocar inundacions catastròfiques.

El bosc d'alzines (el típic) està molt degradat i, en part, ha estat substituït per pinedes, la màquia, la garriga i l'estepa.

Els conreus bàsics són el blat, la vinya i l'olivera, i hi prospera l'horta.

Varietats

  • Influència atlàntica: Comprèn entre la Punta de Tarifa i el tram baix del Guadiana i gran part de la depressió del Guadalquivir i Extremadura. Reben influència atlàntica perquè el relleu no impedeix que hi arribi. Per això, les precipitacions en l'època freda de l'any són abundants.
  • Influència mediterrània: Hiverns freds i estius suaus.
  • Varietat seca: Sud d'Alacant, part de Múrcia i litoral d'Almeria. Aquestes zones tenen un clima sec amb un índex d'aridesa alt i dèficit hídric. S'hi distingeixen climes esteparis i desèrtics als trams costaners més àrids. Les pluges, escasses i irregulars, cauen torrencialment. Els estius són calorosos i els hiverns són suaus. Les terres interiors (d'hiverns freds amb glaçades freqüents i estius calorosos i secs) reben també pluges escasses.

Entradas relacionadas: