Tipus i classificació d'extintors: Guia completa

Enviado por Chuletator online y clasificado en Tecnología Industrial

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,44 KB

Tipus i classificació dels extintors

Els extintors són elements portàtils destinats a la lluita contra focs incipients, o principis d'incendis, els quals poden ser dominats i extingits en forma breu. D'acord amb l'agent extintor, els extintors es divideixen en els següents tipus:

  • A base d'aigua
  • A base d'escuma
  • A base de diòxid de carboni
  • A base de pols
  • A base de compostos halogenats
  • A base de compostos reemplaçants dels halògens

Extintors d'aigua

L'aigua és un agent físic que actua principalment per refredament, pel gran poder d'absorció de calor que posseeix, i secundàriament actua per sufocació, ja que l'aigua que s'evapora a les elevades temperatures de la combustió, expandeix el seu volum en aproximadament 1671 vegades, desplaçant l'oxigen i els vapors de la combustió. Són aptes per a focs de la classe A. No s'han d'utilitzar sota cap circumstància en focs de la classe C, ja que l'aigua corrent amb què estan carregats aquests extintors condueix l'electricitat.

Extintors d'escuma (AFFF)

Actuen per refredament i per sufocació, ja que l'escuma genera una capa contínua de material aquós que desplaça l'aire, refreda i impedeix la fuita de vapor amb la finalitat d'aturar o prevenir la combustió. Si bé hi ha diferents tipus d'escumes, els extintors més usuals fan servir AFFF, que és apta per a hidrocarburs. Aquests extintors són aptes per a focs de la classe A i focs de la classe B.

Extintors de diòxid de carboni

Com que aquest gas està tancat a pressió dins de l'extintor, quan es descarrega s'expandeix abruptament. Com a conseqüència d'això, la temperatura de l'agent descendeix dràsticament, fins a valors que estan al voltant dels -79 °C, el que motiva que es converteixi en gel sec, d'aquí el nom que rep aquesta descàrrega de "neu carbònica". Aquesta boira, en entrar en contacte amb el combustible, el refreda. També hi ha un efecte secundari de sufocació per desplaçament de l'oxigen. S'utilitza en focs de la classe B i de la classe C, per no ser conductor de l'electricitat. En focs de la classe A, es pot utilitzar si es complementa amb un extintor d'aigua, ja que per si mateix no aconsegueix extingir el foc d'arrelament. En els líquids combustibles cal anar amb compte en la seva aplicació, a l'efecte d'evitar esquitxades.

Extintors de pols química seca triclase ABC

Actuen principalment químicament interrompent la reacció en cadena. També actuen per sufocació, ja que el fosfat monoamònic del que generalment estan compostos es fon a les temperatures de la combustió, originant una substància enganxosa que s'adhereix a la superfície dels sòlids, creant una barrera entre aquests i l'oxigen. Són aptes per a focs de la classe A, B i C.

Extintors a base de reemplaçants dels halògens (Haloclean i Halotron I)

Actuen principalment, de la mateixa manera que la pols química, interrompent químicament la reacció en cadena. Tenen l'avantatge de ser agents nets, és a dir, no deixen vestigis ni residus, a més de no ser conductors de l'electricitat. Són aptes per a focs de la classe A, B i C.

Extintors a base de pols especials per a la classe D

Alguns metalls reaccionen amb violència si se'ls aplica l'agent extintor equivocat. Hi ha una gran varietat de formulacions per combatre els incendis de metalls combustibles o aliatges metàl·lics. No hi ha cap agent extintor universal per als metalls combustibles, cada compost de pols seca és efectiu sobre certs metalls i aliatges específics. Actuen en general per sufocació, generant en aplicar una crosta que fa de barrera entre el metall i l'aire. Alguns també absorbeixen calor, actuant per tant per refredament alhora que per sufocació. Són només aptes per als focs de la classe D.

Extintors a base d'aigua polvoritzada

La principal diferència amb els extintors d'aigua comuns és que posseeixen un filtre de descàrrega especial, que produeix la descàrrega de l'aigua en fines gotes (boira), i que a més posseeixen aigua destil·lada. Tot això els fa aptes per als focs de la classe C, ja que aquesta boira no condueix l'electricitat. A més, tenen més efectivitat que els extintors d'aigua comuns, per la vaporització de les fines gotes sobre la superfície del combustible, que generen una major absorció de calor i un efecte de sufocació major (recordeu que l'aigua, en vaporitzar-se, s'expandeix en aproximadament 1671 vegades, desplaçant l'oxigen). Són aptes per a focs de la classe A i C.

Extintors per a focs de la classe K a base d'acetat de potassi

S'utilitzen en focs que es produeixen sobre olis i greixos producte de fregidores industrials, cuines, etc. L'acetat de potassi es descarrega en forma d'una fina boira, que en entrar en contacte amb la superfície de l'oli o greix, reacciona amb aquest produint un efecte de saponificació, que no és més que la formació d'una escuma sabonosa que segella la superfície separant-la de l'aire. També aquesta boira té un efecte refrigerant de l'oli o greix, ja que part d'aquestes fines gotes es vaporitzen fent que baixi la temperatura de l'oli o greix.

Entradas relacionadas: