Terratrèmols i Tectònica de Plaques: Guia Completa de Sismes
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,25 KB
Què són els Terratrèmols?
Els terratrèmols són el resultat del comportament elàstic de les roques. La vibració provocada pel lliscament dels blocs de la falla genera les ones sísmiques que es transmeten.
Parts d'un Terratrèmol
Hipocentre
Punt interior de la Terra on s'origina el terratrèmol (també anomenat focus sísmic).
Epicentre
Punt de la superfície on arriben primer les ones sísmiques, situat directament a sobre de l'hipocentre.
Tipus d'Ones Sísmiques
Ones P (Primàries)
Ones longitudinals que provoquen compressions i dilatacions successives de les partícules. Són les ones més ràpides i es mouen per l'escorça. Es poden transmetre a través de sòlids, líquids i gasos.
Ones S (Secundàries)
Ones transversals que mouen les partícules com fa una corda quan la sacsegem des d'un extrem. Són més lentes que les ones P i només es transmeten a través de sòlids.
Ones L (Superficials)
En arribar a la superfície terrestre, la reflexió d'aquestes ones origina un tercer tipus de vibracions. Es transmeten per aquesta zona de la Terra i són les més lentes de totes, però sovint les més destructives.
Distribució Global dels Sismes
Dorsals Oceàniques
Es produeixen terratrèmols superficials associats a les falles normals i a les bosses de magma ascendent.
Zones de Subducció
Hi ha una forta activitat sísmica. Sismes superficials a la placa que es doblega i s'enfonsa, així com a la placa que es manté a la superfície a causa de la tracció i compressió que li exerceix la primera. Els terratrèmols intermedis s'originen al llarg del pla de subducció o zona de Benioff.
Lliscament Lateral entre Plaques
També hi ha una forta activitat sísmica. Els focus sísmics són superficials i es produeixen al llarg de les grans falles transformants.
Serralades de Tipus Alpí
Moderada activitat sísmica i un predomini de focus superficials i intermedis.
Zones Intraplaca
Terratrèmols poc freqüents, però en algunes ocasions es produeixen sismes importants.
Mesura dels Terratrèmols
Intensitat
És una mesura subjectiva que es basa en els efectes del terratrèmol sobre les persones, estructures i el medi ambient. S'utilitza l'Escala de Mercalli modificada.
Magnitud
Mesura objectiva de l'energia alliberada per un terratrèmol, basada en l'amplitud de l'ona sísmica registrada pels sismògrafs. S'utilitza l'Escala de Richter (per a sismes petits i mitjans) o l'escala de magnitud de moment (per a sismes grans).
Teoria de la Deriva Continental: Evidències
Evidències Geogràfiques
Els contorns dels continents encaixen, coincidint amb les vores emergides, especialment entre Sud-amèrica i Àfrica.
Evidències Tectòniques
Les estructures geològiques i les serralades coincideixen i se n'observa la continuïtat si unim els continents.
Evidències Paleontològiques
En continents actualment separats, es constata una coincidència de fòssils d'espècies que no podien travessar oceans, anteriors a la separació continental. Els continents allunyats en mostren de posteriors a la fragmentació de Pangea.
Evidències Paleoclimàtiques
S'observen restes de fòssils de climes tropicals (també trobats en latituds superiors) i restes glacials en zones actualment càlides, la qual cosa demostra el moviment dels continents al llarg del temps.
Marges de Plaques Tectòniques
Marges Constructius (Divergents)
Són zones de tensió on les plaques se separen per corrents de convecció ascendents i divergents. Aquests límits corresponen a les dorsals oceàniques, que són grans serralades submarines fracturades perpendicularment per falles transformants i una vall o rift a la part central.
Marges Destructius (Convergents)
Són límits de plaques on hi ha forces de compressió que produeixen el xoc o col·lisió entre elles, resultant en subducció o orogènesi.