La termoquímica i la velocitat de reacció en química
Enviado por Chuletator online y clasificado en Química
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,4 KB
La termoquímica
és la branca de la química que s’encarrega de l’estudi quantitatiu dels intercanvis d’energia que es generen en els processos químics.
La velocitat de reacció
és la rapidesa amb què els reactius es transformen en productes. Els factors de què depèn són:
Concentració:
a les reaccions on intervenen reactius en estat gasós o en dissolució, la concentració dels reactius influeix molt en la velocitat de reacció. Com més molècules per unitat de volum, major serà el nombre de xocs, i per tant, major serà la velocitat.
Temperatura:
la velocitat de les reaccions químiques augmenta amb la temperatura. A major temperatura, les molècules es mouran amb major velocitat i, per tant, xocaran amb més freqüència i amb més energia.
Grau de divisió
(superfície de contacte): a les reaccions on els reactius presenten diferents estats d’agregació (sòlid, líquid, gas), la velocitat de la reacció dependrà de la superfície de contacte que hi hagi entre els reactius. Com més fragmentats es trobin els reactius, major serà la superfície de contacte i, per tant, la velocitat de reacció. Una forma d’augmentar el grau de divisió és dissolent els sòlids que ho permetin, ja que d’aquesta manera les partícules estan totalment separades.
Catalitzadors:
són substàncies que augmenten la velocitat d’una reacció química. S’afegeixen als reactius però no es consumeixen perquè no són reactius. Solen ser molt específics d’una reacció química determinada.
Una reacció química
és un procés pel qual unes substàncies es transformen en altres diferents, mitjançant la ruptura i la formació d’enllaços químics. Això suposa una reorganització dels àtoms.
Llei de Lavoiser:
En tota reacció química, la massa de les substàncies que reaccionen és igual a la massa de les substàncies resultants.
Procés endotèrmic (producció d'ozó a l'atmosfera):
Es trenquen els enllaços dels reactius per alliberar els àtoms o ions. I necessita una aportació d'energia externa.
Procés exotèrmic (combustió):
Es formen els nous enllaços per donar lloc als productes de la reacció. I allibera energia. Això és degut al fet que els compostos formats són energèticament més estables, en general, que els elements constituents per separat.