Teories de la Motivació Laboral: Maslow, McGregor i Herzberg
Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,9 KB
Teoria de Maslow: La Piràmide de les Necessitats
Podem considerar la motivació laboral com el conjunt d’estímuls que rep una persona i que la impulsen a exercir millor la seva feina. És una eina molt útil per a millorar el rendiment dels empleats, i la seva conseqüència serà l’augment de la productivitat. Segons Maslow, quan una necessitat deixa de ser motivadora, són les necessitats insatisfetes les que comencen a motivar. La seva piràmide consta de 5 nivells:
Fisiològiques
Alimentació, descans, vestit, calor, tenir casa, roba.
Seguretat
Seguretat física, d’ocupació, familiar, salut, protecció social, estabilitat en el treball, empreses solvents, assegurances socials, pensions de jubilació, contractes indefinits, tenir feina i sou dignes.
Pertinença
Amistat, afecte, intimitat, ser acceptat en l’equip de treball, que el considerin fiable, que conegui i sàpiga fer la seva feina, que se li puguin delegar responsabilitats.
Estima
Autoreconeixement, confiança, respecte, èxit, reconeixement de la feina ben feta, felicitacions, ascensos, retribucions al treballador.
Autorealització
Moralitat, creativitat, espontaneïtat, èxit professional, resolució de problemes, satisfer la necessitat de creació, desig de poder, èxit professional.
Teoria X i Y de Douglas McGregor: Estils de Direcció
Douglas McGregor va descriure dos estils de direcció que va denominar Teoria X i Teoria Y. Aquests constitueixen dos estils de direcció amb la finalitat de motivar els empleats: l’estil autoritari i el participatiu.
Teoria X (Estil Autoritari)
L’ésser humà per naturalesa no desitja treballar, i quan pot, ho evita. L’única motivació dels treballadors són els diners. Per a assolir els objectius, les empreses sotmeten els treballadors a un control estricte, obligar-los, premiar-los i sancionar-los. Els treballadors no volen assumir responsabilitats en el treball i prefereixen ser dirigits.
Teoria Y (Estil Participatiu)
L’ésser humà no sent una aversió natural envers el treball. Els treballadors es comprometen a la realització dels objectius empresarials. Les persones prefereixen autonomia en el treball en relació amb els objectius que es pactin i s’acceptin. La majoria de les persones tenen creativitat i enginy, que es poden desenvolupar per solucionar problemes.
Teoria de Herzberg: Factors Higiènics i Motivacionals
Herzberg va desenvolupar aquesta teoria partint de la idea que els treballadors mantenen un equilibri entre la satisfacció i la insatisfacció envers el treball. Segons aquesta teoria, hi ha dos tipus de factors: els factors higiènics i els factors motivacionals.
Factors Higiènics
Són els factors bàsics l’existència dels quals no produeix satisfacció laboral, però si no hi són, produeixen insatisfacció.
- Bones condicions de treball
- Salari adequat
- Estabilitat en l’ocupació
- Bones relacions amb els companys
- Correctes relacions amb els caps
- Eines i equips adequats
- Protecció davant els riscos laborals
Factors Motivacionals
Són els que ajuden a treballar més i millor, perquè estan relacionats amb el contingut de la tasca i la responsabilitat que s’assumeix.
- Poder aplicar els coneixements que es posseeixen
- Estima i reconeixement de la feina ben feta
- Desenvolupament professional
- Autonomia
- Creativitat
- Assumpció de responsabilitats
- Assoliment dels objectius