Teories de la globalització i ideologies pro i anti-globalització
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,34 KB
Teories de la globalització
Teoria de la dependència (Immanuel Wallerstein). El món com un mercat global en el que hi ha països centrals, semiperifèrics i perifèrics (Beneficis desiguals del sistema econòmic mundial).
Neoinstitucionalisme. En el món globalitzat no només es guanya influència amb l’ús força. Hi ha molts actors i interessos contraposats en joc, a banda dels estats (empreses multinacionals, grans ONG, entitats financeres). El soft power (Joseph Nye).
Teoria de la política mundial (John Meyer). La Globalització depèn d’una ètlit econòmica-política global amb una cultura i uns objectius compartits.
Teoria de la glocalització (Roland Robertson). La tendència més important de la globlització són les reaccions locals enfront de la homogeneització (reaccions identitàries i culturals).
Ideologies pro i anti-globalització
Globalització neoliberal: La globalització beneficia tothom i promou la democràcia al món (Francis Fukuyama).
Els alterglobalitzadors: “un altre món (global) és possible”: Normes internacionals del treball (OIT), acords ambientals globals vinculants, globalització sensible a qüestions de gènere, taxa Tobin, etc.
Globalització Jihadista: La Ummah.
Globalització autoritaria i/o populista.
Antiglobalitzadors (de l’extrema dreta a moviments indigenistes o ecologistes)
GLOBALITZACIÓ: Vivim en un món en que aquesta interdependència es pràcticament completa, no hi ha ningú que se n’escapi. Mes enllà del seu nivell de desenvolupament i de les seves connexions amb altres països, tots estem connectats entre tots, es impossible quedar-se al marge. Ningú pot ser una illa. Vivim en un món marcat per la globalitat.
Ulrich Beck
Utilitza el terme societat mundial del risc, per a descriure els nous tipus de desafiaments als quals han de fer front les societats globalitzades.
Societat mundial del risc: el risc actual és un risc manufacturat. No coneix geografia ni limitacions de temps, classes socials, etc.
Societat del coneixement + societat mundial del risc = cultura del no (NIMBY)
Societat mundial del risc: difuminació de responsabilitats.