Teories de la globalització i ideologies pro i anti-globalització

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,34 KB

Teories de la globalització

  • Teoria de la dependència (Immanuel Wallerstein). El món com un mercat global en el que hi ha països centrals, semiperifèrics i perifèrics (Beneficis desiguals del sistema econòmic mundial).

  • Neoinstitucionalisme. En el món globalitzat no només es guanya influència amb l’ús força. Hi ha molts actors i interessos contraposats en joc, a banda dels estats (empreses multinacionals, grans ONG, entitats financeres). El soft power (Joseph Nye).

  • Teoria de la política mundial (John Meyer). La Globalització depèn d’una ètlit econòmica-política global amb una cultura i uns objectius compartits.

  • Teoria de la glocalització (Roland Robertson). La tendència més important de la globlització són les reaccions locals enfront de la homogeneització (reaccions identitàries i culturals).

Ideologies pro i anti-globalització

  • Globalització neoliberal: La globalització beneficia tothom i promou la democràcia al món (Francis Fukuyama).

  • Els alterglobalitzadors: “un altre món (global) és possible”: Normes internacionals del treball (OIT), acords ambientals globals vinculants, globalització sensible a qüestions de gènere, taxa Tobin, etc.

  • Globalització Jihadista: La Ummah.

  • Globalització autoritaria i/o populista.

  • Antiglobalitzadors (de l’extrema dreta a moviments indigenistes o ecologistes)

GLOBALITZACIÓ: Vivim en un món en que aquesta interdependència es pràcticament completa, no hi ha ningú que se n’escapi. Mes enllà del seu nivell de desenvolupament i de les seves connexions amb altres països, tots estem connectats entre tots, es impossible quedar-se al marge. Ningú pot ser una illa. Vivim en un món marcat per la globalitat.

Ulrich Beck

Utilitza el terme societat mundial del risc, per a descriure els nous tipus de desafiaments als quals han de fer front les societats globalitzades.

Societat mundial del risc: el risc actual és un risc manufacturat. No coneix geografia ni limitacions de temps, classes socials, etc.

Societat del coneixement + societat mundial del risc = cultura del no (NIMBY)

Societat mundial del risc: difuminació de responsabilitats.

Entradas relacionadas: