Teories de l'Evolució: Fixisme vs. Evolucionisme | Biologia
Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,54 KB
Teoria Fixista
Al llarg de la història, hi ha hagut diferents teories fixistes que intenten explicar l'origen de les espècies, basant-se en el fet que aquestes són tan complexes i variades que necessàriament han hagut de ser creades per un ésser superior i més intel·ligent (Déu). Són teories fortament influenciades per la religió. Es consideren fixistes perquè neguen el canvi i l'evolució de les espècies, i són creacionistes perquè pensen que totes les espècies van ser creades de forma independent les unes de les altres.
Teories Evolucionistes
Hi ha diferents teories, però totes elles accepten l'evolució, és a dir, que les espècies han anat canviant i ho continuaran fent, i a més a més que algunes espècies deriven d'unes a les altres.
Lamarckisme
Lamarck, a prop del segle XIX, va proposar una teoria evolucionista que deia que les transformacions d'un individu s'aconsegueixen durant la seva vida, i es transmeten a la seva descendència seguint tres principis:
- Necessitat d'adaptar-se: El medi canvia i això provoca un canvi en l'individu per tal d'adaptar-se i sobreviure.
- Llei de l'ús i del desús: L'ús freqüent i continuat d'una part del cos la desenvolupa, i el desús la debilita i la fa desaparèixer.
- Llei de l'herència dels caràcters adquirits: La descendència hereta les característiques adquirides pels seus progenitors.
Darwinisme
Segons aquesta teoria, els individus d'una població de la mateixa espècie i diferents espècies són diferents entre ells, i aquestes diferències sorgeixen a l'atzar. Depenent del medi on es trobi l'individu, unes característiques seran més afavorides que unes altres, i els organismes hauran de lluitar entre ells per sobreviure. Els individus millors adaptats seran els que sobreviuran i arribaran a reproduir-se. Després de moltes generacions, els individus hauran acumulat les característiques més favorables i per selecció natural s'haurà produït una nova espècie.
Neodarwinisme
Aquesta teoria complementa la teoria darwiniana, explicant com es produeix la variabilitat i la selecció natural. La variabilitat dels individus s'origina per mutacions dels seus gens i per la recombinació genètica que té lloc en la meiosi. La selecció natural la fa el medi sobre la variabilitat genètica que representen els diferents individus d'una espècie. Els individus que sobreviuen i es reprodueixen són aquells que tenen els gens que millor s'adapten al medi. De generació en generació es van modificant els gens fins que apareix una nova espècie. A més a més, l'aïllament d'una part de la població fa que no es barregin gens amb els altres individus de la mateixa espècie.
Equilibri Puntual
No qüestiona la selecció natural ni l'aïllament. La variabilitat no es produeix de forma gradual sinó de forma discontínua. Segons aquesta teoria, hi ha períodes d'estabilitat o equilibri amb pocs canvis i períodes de crisis ambientals o puntuacions durant els quals apareixen noves espècies.
Simbiogènesi
Qüestiona el neodarwinisme perquè creu que la variabilitat no és creada per mutacions i recombinació genètica principalment, sinó perquè diferents espècies entren en simbiosi per tal d'adaptar-se a una nova necessitat creada pel medi.
Proves de l'Evolució
Proves Paleontològiques
Hi ha fòssils que són formes de transició entre espècies diferents i això demostra que aquestes espècies han evolucionat i han canviat amb el temps. A més a més, aquests fòssils es poden datar i això ha fet que es pugui establir una cronologia entre ells.
Proves Anatòmiques i Embriològiques
Les extremitats dels vertebrats són òrgans homòlegs: diferent funció i mateixa anatomia. I això prova que totes aquestes espècies tenen un camí i provenen del mateix avantpassat. En quant a les proves embriològiques: els embrions d'espècies diferents s'assemblen molt a les etapes del desenvolupament embrionari, i com més properes estiguin les espècies en l'escala evolutiva, més costa diferenciar els seus embrions.
Proves Moleculars
Les molècules dels éssers vius són bastant semblants entre elles i això mostra que tenen un mateix origen: tots els éssers vius tenen ADN, totes les proteïnes formades per 20 aminoàcids, tots els éssers vius tenen el mateix codi genètic, i com més properes en l'escala evolutiva es trobin dues espècies, més semblança entre els seus ADN tindran.