Tema 3: Processos Tecnològics Industrials

Enviado por Chuletator online y clasificado en Tecnología Industrial

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,59 KB

Analitzar un producte: observar i descriure les seves característiques.

Disseny sostenible: té en compte la quantitat i el tipus de materials.

Quantitat: per no utilitzar més material del necessari.

Tipus: per triar aquells que tenen un menor impacte mediambiental.

Consum sostenible: consumir productes de proximitat als quals l’embalatge no perjudiqui al medi ambient.

Procés de Fabricació

Descripció d’un procés industrial: cal explicar-ho de manera ordenada.

Diagrama de blocs: eina molt útil per presentar la descripció d’un procés industrial.

Explicació del procés:

  • La llet que arriba de la granja de vaques es coneix com a llet «crua». Per tal de facilitar la seva barreja amb altres ingredients sòlids que se li afegeixen, cal escalfar-la a 45 ºC. Els sòlids poden ser llet desnatada, sucre o altres productes com ara aromes.

  • L’homogeneïtzació aconsegueix que tota la massa de llet tingui la mateixa composició (la mateixa proporció d’ingredients).

  • La pasteurització elimina els gèrmens patògens (poden causar malalties) que pugui tenir la llet. Un cop pasteuritzada, s’ha de conservar en fred en uns tancs (dipòsits) a l’espera de ser utilitzada en les transformacions posteriors.

  • Per tal que es produeixi la fermentació, cal escalfar la llet a 45 ºC, afegir-li una petita quantitat de ferments làctics i envasar-la. Durant tres hores i, a 45 ºC, els ferments van transformant la llet en iogurt.

  • Després de la fermentació cal refrigerar el iogurt per aturar l’acció dels ferments. Un cop fred, s’embala amb faixes de cartró formant paquets de quatre iogurts que després es guarden en caixes de cartró ondulat per facilitar el seu transport.

  • Les caixes amb els iogurts es guarden al magatzem final refrigerat, a l’espera dels camions refrigerats que les portaran als llocs de consum.

Tècniques de transformació:

Molts envasos de iogurt es fan a partir d’una làmina de plàstic (normalment poliestirè Ps). La làmina es fixa al damunt d’un motlle que té la forma de l’envàs. Aprofitant que el poliestirè és un termoplàstic, s’estova la làmina amb unes resistències elèctriques. Una bomba extreu l’aire (provoca el buit) entre la làmina i el motlle forçant la làmina a entrar dins el motlle i a prendre la seva forma de vas. Aquesta tècnica per donar forma als objectes de plàstic es coneix com a emmotllament al buit.

De seguida es refreda el plàstic i l’envàs, ja rígid, es treu del motlle i queda disponible per rebre la llet amb els ferments. Un cop s’ha omplert l’envàs, es tapa amb la làmina plastificada de paper metal·litzat que es tanca aplicant calor i pressió a les vores del vas (soldadura tèrmica).

Valoració:fer una valoració de tot el procés.

Procés Tecnològics Industrials

Procés industrial: transforma matèries primeres i/o productes semielaborats en productes acabats, que tenen més utilitat.

Productes semielaborats: quan les matèries primeres no provenen directament de la natura.

Productes intermedis: productes que surten d’una transformació per anar a la següent.

Cada tipus d’indústria utilitza unes tècniques diferents per aconseguir la transformació de les matèries primeres.

Injectora: màquina on s’introdueix un termoplàstic (polímer) en forma granulada.

Comercialització

Comercialització: procés de posar el producte acabat a disposició del consumidor.

Empresa: organització de tipus econòmic que pretén aconseguir beneficis satisfent les demandes de la societat. Algunes ho aconsegueixen fabricant productes, d’altres venent i d’altres prestant serveis.

Empresa virtual: aquella que centra la seva activitat en un ús intensiu d’Internet i de les TIC (tecnologies de la informació i la comunicació).

Entradas relacionadas: