Tecnologies de la informació i la comunicació: formació i gestió de la informació

Enviado por Chuletator online y clasificado en Informática y Telecomunicaciones

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,57 KB

TIC: tecnologies de la informació i la comunicació

Perquè les TIC requereixen noves maneres de formar-se i d'informar-se. És important la formació amb les noves tecnologies i la formació específica en l'ús d'aquestes tecnologies i la seva aplicació a l'àmbit de la comunicació. Nous perfils professionals apareixen després de les TIC, què els caracteritza? El SEO: Search Engine Optimization, el SEM: Search Engine Marketing i els gestors de contingut. Els tres gestionen fluxos d'informació. Essència de la gestió de la informació: la documentació. L'opendata fa que es tanqui la informació? No, posa la informació a l'abast de tothom. Big Data i característiques: tota la informació i dades que arriben a una empresa, 5 característiques: volum, veracitat, varietat, velocitat i valor. Principals fites informacionals en l'evolució històrica de la informació: la tradició oral, l'alfabet, l'impremta, internet i la web, la web 2.0 o web social. Web 2.0: permetent als usuaris generar i compartir contingut. Característiques: passem de ser consumidors a usuaris actius que podem decidir, crear contingut i aportar. Tenim possibilitats de crear comunitats virtuals, i tenim la capacitat de ser nosaltres mateixos qui decidim com volem veure la informació. Web 3.0: interconnexió de dades, permetent una comprensió i processament més intel·ligent de la informació per part de les màquines. Característiques: Dades Estructurades, Interoperabilitat. Web 4.0: conjunt d'iniciatives que involucren a l'IOT amb espais i aparells connectats i gestionats per bots. Característiques: curació de continguts: estratègia de màrqueting consistida en cercar, seleccionar, classificar, organitzar i orientar els continguts en funció dels objectius d'una empresa. Cultura participativa (H. Jenkins): cultura amb un fort suport a la creació i a l'intercanvi de creacions. Societat de la informació: nova estructura social conseqüència de la implantació de les TI, on la informació i el coneixement són el motor de la societat. Societat xarxa: estructura social resultant de la interacció entre organització social i les TIC. Característiques: Articulació en l'espai físic i l'espai de fluxos, articulació en el temps. Principals reptes de la societat de la informació: eliminar la bretxa digital (desigualtats) i l'alfabetització digital (aprenentatge digital).

Funcions de la documentació en la comunicació

1. Qualitat (aumentar la qualitat del document). Complementarietat, credibilitat, verificació. 2. Creativitat (donar un valor afegit). Funció previsora i funció preparatòria. 3. Rendibilitat (permet reutilitzar la informació).

Classifica les diferents tipologies de fonts d'informació: origen

Fonts d'informació documentals: ex: llibres, enciclopèdies. Fonts d'informació personals: ex: autors de referència. Fonts d'informació institucionals: ex: escoles. El grau o nivell d'informació: primàries o secundàries. Format: ja sigui en text, gràfic, multimèdia. Suport: com a paper o digital. Cobertura geogràfica: nacional, internacional, local. Tipologia d'informació: si és general o especialitzada. I les webs? Les webs són recursos d'informació específics d'internet. Les podem classificar en portals especialitzats, webs institucionals, webs comercials, webs de grup o webs personals. Estratègia per verificar informació o una notícia: fact-checking, és una tècnica fonamentada en la documentació. Estratègies per valorar i avaluar les fonts d'informació: l'autoria, la qualitat del contingut i aspectes formals i d'organització i facilitat d'accés.

La propietat intel·lectual

Conjunt de normes que regulen els drets morals i patrimonials que la llei concedeix als autors (drets d'autor) per la creació d'una obra. 5 entitats de gestió dels drets d'autor: SGAE (Societat General d'Autors i Editors), CEDRO (Centre Espanyol de Drets Reprogràfics), VEGAP, DAMA (Drets d'Autor Mitjans Audiovisuals), SEDA (Societat Espanyola Drets Autor). Tipus de drets legals de la propietat intel·lectual: Drets morals (irrenunciables i inalienables) i drets patrimonials (drets d'explotació). Copyleft i les CC (Creative Commons): copyleft autoritza l'explotació de l'obra en totes o en determinades condicions sense haver de demanar permís. Creative Commons (CC): l'autor decideix quins drets cedeix. 4 condicions a escollir i combinables: BY (és necessària la citació de l'autor), NC (està prohibit l'ús comercial de l'obra), ND (no es poden realitzar modificacions a l'obra), SA (si modifiques una obra i la distribueixes has d'utilitzar la mateixa llicència). Tipus de citacions: directes i indirectes.

Glossari

Ciberseguretat: Protecció dels sistemes informàtics i xarxes contra atacs, danys o accés no autoritzat. Blockchain: Tecnologia de registre distribuït que garanteix la seguretat i la transparència de les transaccions digitals. Big Data: Conjunt de dades massiu i complex que requereix eines avançades per la seva anàlisi i gestió. Cloud Computing: Subministrament de serveis informàtics a través d'Internet. Machine Learning: Subcamp de la intel·ligència artificial que permet als sistemes aprendre i millorar a partir de l'experiència. Fact-Checking: Procés de verificació de la veracitat de la informació per evitar la difusió de notícies falses. Rating: Avaluació o qualificació d'un servei, producte o contingut. Share: Percentatge de l'audiència que veu o escolta un programa en relació amb l'audiència total disponible en aquell moment. Audiència acumulada: Nombre total de persones que han vist o escoltat un programa al menys una vegada durant un període determinat. Penetració: Proporció de persones o llars que tenen accés o utilitzen un servei, producte o mitjà de comunicació. Difusió: Acte de distribuir informació o continguts a un públic ampli. Fórmula: Expressió matemàtica o algorisme utilitzat per calcular o descriure fenòmens. Audiència: Conjunt de persones que segueixen o consumeixen un determinat mitjà o contingut. Target: Grup específic de persones a qui es dirigeix un producte, servei o contingut. Silenci: Absència de soroll o so. Soroll: Sons no desitjats o informació irrellevant que interfereix amb la comunicació o recepció de senyals útils. Internet visible i invisible: Part de la web accessible per a tothom (visible) i la part que no és indexada pels motors de cerca (invisible). Sondeig: Enquesta o recerca destinada a recollir dades o opinions d'una mostra de persones. Fonts de consulta: EGM (Estudi General de Mitjans), CIS (Centre Investigacions Sociològiques), IDESCAT.

Entradas relacionadas: